Vaginalni progesteron pomaže u sprječavanju prijevremenog porođajaMeta-analiza donosi uvjerljive dokaze o učinkovitosti vaginalnog progesterona u sprječavanju prijevremenog porođaja.
Kontakt RSS
Vaginalni progesteron pomaže u sprječavanju prijevremenog porođaja
Meta-analiza donosi uvjerljive dokaze o učinkovitosti vaginalnog progesterona u sprječavanju prijevremenog porođaja.

Vaginalni progesteron pomaže u sprječavanju prijevremenog porođaja

Objavljeno: 2. ožujka 2018., Datum zadnje izmjene: 25. veljače 2018.

Meta-analiza individualnih podataka pacijentica daje "uvjerljive dokaze" da vaginalni progesteron smanjuje rizik od prijevremenog porođaja i neželjenih perinatalnih ishoda u jednoplodnim trudnoćama sa skraćenim cerviksom, navode istraživači.

Ovo otkriće je u suprotnosti s rezultatima nedavno objavljene OPPTIMUM studije u kojoj vaginalni progesteron nije značajno smanjio rizik od prijevremenog porođaja ili perinatalnog morbiditeta i mortaliteta žena s visokorizičnim trudnoćama, uključujući one s kratkim cerviksom, objavljeno je u online izdanju "American Journal of Obstetrics & Gynecology".

"Nalazi naše meta-analize pojedinih podataka pacijentica trebali bi uvjeriti kliničare i stručne / znanstvene organizacije da je vaginalni progesteron učinkovit i siguran za smanjenje prijevremenog porođaja i neonatalnog morbiditeta i smrtnosti kod tih žena", zaključuju autori na čelu s dr. Robertom Romerom iz Nacionalnog instituta za zdravlje djece u Bethesdi, Maryland.

Meta-analiza je uključivala podatke od 974 žena (498 s vaginalnim progesteronom i 476 s placebom) s cervikalnom dužinom od 25 mm ili manje, koje su sudjelovale u pet "visokokvalitetnih" studija.

Vaginalni progesteron je bio povezan s značajnom smanjenjem relativnog rizika za prijevremeni porod od 38% u gestacijskoj dobi manjoj od 33 tjedna trudnoće (relativni rizik, 0,62), pokazali su istraživači.

Vaginalni progesteron je također značajno smanjio rizik od prijevremenog porođaja s 36, 35, 34, 32, 30 i 28 tjedana; spontanog prijevremenog porođaja ispod 33 i manje od 34 tjedna trudnoće; sindroma respiratornog distresa; kompozitnog neonatalnog morbiditeta i smrtnost; tjelesne težine manje od 1.500 grama i manje od 2.500 grama; i prijem u neonatalnu jedinicu intenzivnog liječenja, s relativnim rizicima u rasponu od 0,47 do 0,82.

Bilo je sedam (1.4%) neonatalnih smrti kod korištenja vaginalnog progesterona i 15 (3.2%) u placebo skupini (RR, 0.44; P = 0.07). Nije bilo razlika među skupinama u štetnim događajima majke, kongenitalnim anomalijama i nepovoljnim neurološkim i zdravstvenim ishodima u dobi od dvije godine.

Istraživači su primijetili kako "nedavni dokazi koji procjenjuju korištenje cervikometrije kod žena s jednoplodnom trudnoćom i liječenja vaginalnim progesteronom kod onih s kratkim cerviksom sugeriraju da bi ova intervencija mogla pridonijeti smanjenju stope prijevremenog porođaja i povezanih neonatalnih morbiditeta i smrtnosti u SAD-u. "

Studija nije imala komercijalnih interesa. Dr. Romero nije prijavio sukob interesa. Jedan je autor bio uključen u studije liječenja progesteronskim gelom za prijevremenu prevenciju rađanja koje je sponzorirao proizvođač progesteronskog gela, član je savjetodavnih odbora i konzultant za Watson Pharmaceuticals, tvrtku s financijskim interesom za marketing vaginalnog progesteronskog gela za prijevremenu prevenciju rađanja te je naveden s drugim autorima u patentu o korištenju progesteronskih spojeva za sprječavanje prijevremenog poroda.

IZVOR: http://bit.ly/2BuUa1A
Am J Obstet Gynecol 2017.


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni