Odrasli koji su prijevremeno rođeni imaju sužene dišne putoveDišni putovi odraslih koji su preživjeli prijevremeni porođaj su manji od onih u njihovih terminskih vršnjaka.
Kontakt RSS
Odrasli koji su prijevremeno rođeni imaju sužene dišne putove
Dišni putovi odraslih koji su preživjeli prijevremeni porođaj su manji od onih u njihovih terminskih vršnjaka.

Odrasli koji su prijevremeno rođeni imaju sužene dišne putove

Objavljeno: 23. travnja 2018., Datum zadnje izmjene: 24. travnja 2018.

Dišni putovi odraslih koji su preživjeli prijevremeni porođaj su manji od onih u njihovih terminskih vršnjaka, što može pomoći u objašnjavanju njihove lošije funkcije pluća, prema nalazima objavljenima u znanstvenom časopisu "Eksperimentalna fiziologija".

Opstrukcija dišnih puteva u mirovanju je "znakoviti nalaz" kod odraslih osoba koji su ranije rođeni, napomenuo je dr. Joseph W. Duke sa Sveučilišta Northern Arizona u Flagstaffu, koji je pomogao u provođenju studije. U prosjeku je prijevremeno rođenje povezano sa smanjenjem funkcije pluća od 20% do 30%, s ograničenjem ekspirijskog protoka i smanjenim inspiratornim volumenom tijekom vježbanja.

Dr. Duke i njegov tim su koristili su "dysanapsis ratio", neindirektno mjerenje koje računa maksimalni protok i vitalni kapacitet ('MaxP/VitC omjer'), kako bi usporedili veličinu dišnih puteva u tri skupine odraslih (srednja dob, 22 godine): 14 koji su bili rođeni najmanje osam tjedana prerano i imali bronhopulmonalnu displaziju (BPD), 21 rođeno najmanje 8 tjedana prerano bez BPD-a i 24 u kontrolnoj skupini koji su rođeni u terminu, grupirani po spolu i visini.

'MaxP/VitC omjer' je bio 0,16 za preterminske odrasle osobe bez BPD-a, 0,10 za skupinu s bronhopulmonalnom displazijom i 0,22 za kontrolnu grupu. Ovaj omjer je pri tome značajno korelirao s oba vršna protoka zraka u mirovanju (r = 0,42) i ograničenjem ekspirijskog protoka tijekom vježbanja (r = 0,60).

Istraživači su koristili dvije različite jednadžbe za mjerenje s dosljednim rezultatima: 'MaxP/VitC omjer' je bio znatno manji za preterminske odrasle osobe s BPD-om ili bez BPD-a, a one s bronhopulmonalnom displazijom su imale znatno manji navedeni omjer od onih bez BPD-a.

S obzirom na nalaz, standardno liječnje za astmu i kroničnu opstruktivnu plućnu bolest koje dilatira dišne putove možda neće biti učinkovito kod tih bolesnika, primijetio je dr. Duke. "Moramo napraviti nove studije koje bi proučile kako smanjiti opstrukciju protoka zraka i vidjeti kakav bi učinak, ako ga bude, imao na odrasle koji su preživjeli prijevremeni porođaj", rekao je.

On i njegovi kolege su zaključili: "Podaci u ovoj studiji upućuju na to da suženi dišni putevi objašnjavaju, barem djelomično, niži ekspiratorni protok zraka u odraslih osoba rođenih prijevremeno (bez BPD) i BPD. Sadašnji nalazi daju važne informacije našem razumijevanju kardiopulmonalne fiziologije osoba rođenih prijevremeno i bronhopulmonalne displazije. "

IZVOR: http://bit.ly/2im0BM1
Exper. Physiol 2018.


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni