Aspirin smanjuje rizik od preterminske preeklampsijeTrudnice koje započnu uzimati aspirin sa16 tjedana trudnoće ili ranije imaju niži rizik od preterminske preeklampsije.
Kontakt RSS
Aspirin smanjuje rizik od preterminske preeklampsije
Trudnice koje započnu uzimati aspirin sa16 tjedana trudnoće ili ranije imaju niži rizik od preterminske preeklampsije.

Aspirin smanjuje rizik od preterminske preeklampsije

Objavljeno: 30. travnja 2018., Datum zadnje izmjene: 25. travnja 2018.

Trudnice koje započinju uzimati aspirin u gestacijskoj dobi od 16 tjedana ili ranije imaju niži rizik od preterminske preeklampsije, ali ne i terminske preeklampsije, pokazuje novi sustavni pregled i meta-analiza.

Učinak je bio ograničen na žene koje su dnevno uzimale najmanje 100 mg Aspirina, navodi Stephanie Roberge iz Instituta za fetalni institut u King's College Hospital Londonu.

Nekoliko meta-analiza je proučavalo Aspirin i preeklampsiju te je nađen benefit samo za žene koje su počele uzimati barem 100 mg aspirina dnevno u 16. tjednu ili ranije, napisali su dr. Roberge i njegovi kolege u online izdanju "American Journal of Obstetrics &Gynecology".

Istraživači su istraživali 16 studija koje su uključile 18,907 sudionica. Polovica studija se smatra dobrim po kvaliteti; druga polovica bila je loše ili neodređene kvalitete.

Žene koje su uzimale Aspirin su imale znatno manju vjerojatnost da će razviti preeklampsiju prije 37 tjedana trudnoće (relativni rizik, 0,62), ali učinak nije bio značajan za preeklampsiju s 37 tjedana ili kasnije.

U analizama podskupina učinak je bio vidljiv samo kod pacijentica koje su uzimale najmanje 100 mg aspirina dnevno počevši od 16 tjedana trudnoće ili ranije (RR, 0,33). U studiji ASPRE, objavljenoj 2017.g. i uključenoj u meta-analizu, RR je povezan s primjenom Aspirina 0.38.

Početak uzimanja Aspirina sa 16 tjedana trudnoće u dozi ispod 100 mg ili početak nakon 16 tjedana u bilo kojoj dozi nije značajno smanjio rizik od prijevremene preeklampsije.

Analiza studija visoke kvaliteteje pokazala je sličnu redukciju rizika (RR, 0,38), opet samo kod žena koje su ranije počele uzimati Aspirin i uzimale najmanje 100 mg dnevno.

Patofiziologija prijevremene preeklampsije se razlikuje od pojma preeklampsije, kažu autori, što bi moglo objasniti razliku koja se nalazi u studiji. Druga mogućnost, dodaju, jest da "aspirin smanjuje rizik od prijevremene PE i terminske PE, a njegov učinak je pomicanje gestacijske dobi  porođaja kod PEu desno, tako da su slučajevi terminske PE koji su preveniran i zamijenjeni slučajevima prijevremene PE. "


IZVOR: http://bit.ly/2AnfJUM
Am J Obstet Gynecol.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni