Mikronizirani progesteron i valunzi u perimenopauziPlacebo kontrolirana studija ukazzuje na različite učinke mikroniziranog progesterona na valunge u perimenopauzi.
Kontakt RSS
Mikronizirani progesteron i valunzi u perimenopauzi
Placebo kontrolirana studija ukazzuje na različite učinke mikroniziranog progesterona na valunge u perimenopauzi.

Mikronizirani progesteron i valunzi u perimenopauzi

Objavljeno: 16. svibnja 2018., Datum zadnje izmjene: 25. travnja 2018.

Novi rezultati randomizirane, placebo kontrolirane studije s 3-mjesečnom terapijom oralnim mikroniziranim progesteronom kod žena u perimenopauzi koje su imale valunge su različiti, ali pokazuju korist koja će se morati dokazati u većoj studiji.

Izvješteno je o rezultatima 19. ožujka na ENDO 2018: Godišnjem sastanku endokrinog društva, a dr. Jerilynn C Prior, iz Centra za istraživanje menstrualnog ciklusa i ovulacije, University of British Columbia, Vancouver, je izjavila kako studija služi popunjavanju "praznine u literaturi."

Iako nije bilo značajne razlike između žena koje su uzimale mikronizirani progesteron u odnosu na one koje su primile placebo u primarnoj točki - valunzi i noćno znojenje –postojala je mala redukcija simptoma kod onih koje su uzimale progesteron, istaknula je. A žene koje su uzimale mikronizirani progesteron su shvatile da su im valunzi bili znatno manje intenzivni, a noćna znojenja smanjena u usporedbi s onima koje su uzimale placebo.

"Naša će studija vjerojatno bilo potcijenjena i morat ćemo je ponoviti s većim broju žena, ali vjerojatno će biti korisna za naše bolesnice u perimenopauzi", izjavila je.

Već je pokazano da je mikronizirani progesteron učinkovit za valunge u klimakteriju, ali nije bilo kliničkih studija koje bi pokazale da je učinkovit i prije menopauze, što joj definirano kao periodu kojem su žene imale menstrualnokrvarenje u zadnjih godinu u dana.

Nema učinkovite terapije za valunge u perimenopauzi

Objašnjavajući probleme u perimenopauzi, Prior je izjavila: "Gotovo četvrtina svih žena je danas u perimenopauzi, često su zaposlene, održavaju dom i brinu se za djecu i starije. Oko 20% njih će trebati učinkovito liječenje za valunge i noćno znojenje da bi i dalje mogle funkcionirati. "

"Valunzi se javljaju u 8 od 10 žena u perimenopauzi", dodala je. Iako nije znanstveno dokazano da su učinkovite, žene često uzimaju pilule za kontrolu rađanja zbog simptomavalunga, a koje možda nisu sigurne jer se povećava rizik za krvne ugruške i moždane udare s dobi i s dobivanjem na tjelesnoj težini", objasnila je.

"Prednost [samo progesterona] u perimenopauzi je u tome što žene već imaju neuobičajeno višu razinu estrogena, a te razine su visoke zato jer nema supresije." Davanjem estrogena u ovoj fazi se možedoseći toksična razina, istaknula je.

Ona i njezin tim su prethodno objavili podatke o korištenju mikroniziranog progesterona za valunge tijekom menopauze u 2012.g., ali je istaknula da je usvajanje terapije mikroniziranog progesterona za liječenje valungasveukupno slabo, iako se razlikuje od zemlje do zemlje. Na primjer, u Francuskoj se naširoko koristi 30 godina.


Pokušajte prvo s mikroniziranim progesteronom

U studiji su ona i njezini kolege uspoređivale oralni mikronizirani progesteron (Prometrium, Besins) 300 mg pred spavanje s identičnim placebom tijekom 3 mjeseca eksperimentalne faze kod 189 žena srednje dobi od 50 godina (raspon 35 do 58 godina) i prosječnim indeksom tjelesne mase od 26,8 mg / kg2.

Žene su isključene ako su uzimale hormone za VMS u proteklih 6 mjeseci, transdermalni progesteron niske doze ili ako su koristile levonorgestrel intrauteriniumetak.

189 žena je prijavilo "neugodne" VMS (2 / tjedno noćno znojenje i buđenja ili 56 VMS u razdoblju od 4 tjedna). Noćna znojenja su probudila 98% sudionica više od dva puta tjedno. Grupe su imale slične osnovne karakteristike, uključujući VMS rezultat, koji je bio prosječan 12.2.

Istraživanje je imalo za cilj otkriti klinički važnu razliku u 3-točke u svakodnevnom dnevniku VMS rezultata (noć i dan, intenzitet i broj) između terapija kroz tri mjeseca. Sudionice su bilestavljenje u grupu s ranom (bez preskakanja ciklusa) ili kasnom perimenopauzom (67%). Sekundarni ishodi su bili subjektivna promjena u intenzitetu i broju VMS-a, a ocijenjeni su od mnogo gore (+5) do mnogo bolje (-5) tijekom posljednjeg posjeta.

VMS bodovi su bili vrlo varijabilni. Do trećeg mjeseca je omjer jačine VMS od onih na progesteronu vs placebo iznosio 0,79, što je smanjenje od 21%, iako nije bilo značajno.

No, subjektivna opažanja smanjenja intenziteta su bila znatno bolja na oralnom mikroniziranom progesteronu, i za medijan dnevnih i noćnih VMS rezultata nasuprot placebu kao i i ukupno noćno znojenje. Žene u kasnoj perimenopauzi su imale veća poboljšanja od rane.

Nije bilo ozbiljnih štetnih događaja i 93% pacijentica je završilo randomizirano kontrolirano ispitivanje. Pridržavanje uzimanja tableta je bilo visoko (oralni mikronizirani progesteron 91,4%, placebo 84,4%). "Opaženi podaci o promjenama ukazuju na korist", istaknula je Prior.

"Ova prva perimenopauzalna VMS hormonska i randomizirana kontrolirana studija oralnog mikroniziranog progesterona (300 mg) za terapiju valunga i noćnih znojenja nije pokazala nikakve ozbiljne štetne učinke i može biti učinkovita za VMS kod žena u perimenopauzi", naglasila je ona.

"Mikronizirani progesteron je bioidentičan i njegova najbolja nuspojava je spavanje." Stoga je vrijedno ovo prvo pokušati u žena u perimenopauzi koje imaju simptome prije nego što su se okrenule prema drugim terapijama, istaknula je.

"Bolje je liječiti valunge i vidjeti što je ostalo. Često se raspoloženje i anksioznost poboljšavaju ako spavate preko noći", zaključila je.


ENDO 2018; Chicago, Illinois. Sažetak OR25-7

:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni