Suženi dišni putovi kod odraslih prijevremeno rođenih osobaDišni putovi odraslih koji su preživjeli prijevremeni porođaj su manji od onih u njihovih terminskih vršnjaka.
Kontakt RSS
Suženi dišni putovi kod odraslih prijevremeno rođenih osoba
Dišni putovi odraslih koji su preživjeli prijevremeni porođaj su manji od onih u njihovih terminskih vršnjaka.

Suženi dišni putovi kod odraslih prijevremeno rođenih osoba

Objavljeno: 4. lipnja 2018., Datum zadnje izmjene: 7. svibnja 2018.

Dišni putovi odraslih koji su preživjeli prijevremeni porođaj su manji od onih u njihovih terminskih vršnjaka, što može pomoći u objašnjavanju njihove lošije funkcije pluća, prema nalazima objavljenima 29. studenog u Eksperimentalnoj Fiziologiji.

Opstrukcija dišnih puteva u mirovanju je "znakoviti nalaz" kod odraslih osoba koji su ranije rođeni, napomenuo je u telefonskom razgovoru za Reuters Health dr. Joseph W. Duke sa Sveučilišta Northern Arizona u Flagstaffu, koji je pomogao u provođenju studije,. U prosjeku je prijevremeno rođenje povezano sa smanjenjem funkcije pluća od 20% do 30%, s ograničenjem ekspirijskog protoka (EFL) i smanjenim inspiratornim volumenom tijekom vježbanja.

Dr. Duke i njegov tim su koristili su DR („dysanapsis ratio“), neindirektno mjerenje koje računa maksimalni protok i vitalni kapacitet, kako bi usporedili veličinu dišnih puteva u tri skupine odraslih (srednja dob, 22 godine): 14 koji su bili rođeni najmanje osam tjedana prerano i imali bronhopulmonalnu displaziju (BPD), 21 rođeno najmanje 8 tjedana prerano bez BPD-a i 24 u kontrolnoj skupini koji su rođeni u terminu, grupirani po spolu i visini.

DR je bio 0,16 za preterminske odrasle osobe bez BPD-a, 0,10 za BPD skupinu i 0,22 za kontrolnu grupu. DR je značajno korelirao s oba vršna protoka zraka u mirovanju (r = 0,42) i ograničenjem ekspirijskog protoka tijekom vježbanja (r = 0,60).

Istraživači su koristili dvije različite jednadžbe za mjerenje DR, s dosljednim rezultatima: DR je bio znatno manji za preterminske odrasle osobe s BPD-om ili bez BPD-a, a one s BPD-om su imale znatno manji DR od onih bez BPD-a.

S obzirom na nalaz, standardno liječnje za astmu i kroničnu opstruktivnu plućnu bolest koje dilatira dišne putove možda neće biti učinkovito kod tih bolesnika, primijetio je dr. Duke. "Moramo napraviti nove studije koje bi proučile kako smanjiti opstrukciju protoka zraka i vidjeti kakav bi učinak, ako ga bude, imao na odrasle koji su preživjeli prijevremeni porođaj", rekao je.

On i njegovi kolege su zaključili: "Podaci u ovoj studiji upućuju na to da suženi dišni putevi objašnjavaju, barem djelomično, niži expiratorni protok zraka u PRE (bez BPD) i BPD. Sadašnji nalazi daju važne informacije našem razumijevanju kardiopulmonalne fiziologije PRE i BPD. "


IZVOR: http://bit.ly/2im0BM1
Exper. Physiol 2017.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni