Ženska djeca na sojinom mlijeku pokazuju estrogenski učinakMlijeko sa sojom može imati estrogene učinke na žensku novorođenčad.
Kontakt RSS
Ženska djeca na sojinom mlijeku pokazuju estrogenski učinak
Mlijeko sa sojom može imati estrogene učinke na žensku novorođenčad.

Ženska djeca na sojinom mlijeku pokazuju estrogenski učinak

Objavljeno: 11. lipnja 2018., Datum zadnje izmjene: 7. svibnja 2018.

Mlijeko sa sojom može imati estrogene učinke na žensku novorođenčad, sugeriraju nova otkrića.

"Ova studija općenito podržava hipotezu u istraživanjima s glodavcima da spojevi s estrogenskom aktivnošću mogu proizvesti reakcije poput estrogena u djece", izjavila je za Reuters Health e-poštom dr. Margaret Adgent iz Vanderbilt University Medical Centera u Nashvilleu, Tennessee. Dr. Adgent je radila na studiji dok je bila na Nacionalnom institutu za zdravlje okoliša, u istraživačkom parku Triangle, u Sjevernoj Karolini.

Izloženost endokrinim spojevima u ranoj životnoj dobi može utjecati na reproduktivni razvoj, napisali su dr. Adgent i njezini kolege u časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, online 1. ožujka.

Razine genisteina, fitoestrogena pronađenog u proteinima soje, u serumu dojenčadi hranjenih ekvivalentima estrogena u soji slične su razinama povezanim s reproduktivnim problemima u studijama glodavaca. Epidemiološke studije također su povezale upotrebu soje u dojenčadi sa reproduktivnim zdravljem u odrasloj dobi.

U studiji Infant Feeding and Early Development (IFED) su istraživači uključili majke - dojenčadi iz bolnica Philadelphijskog područja koje su već odlučile kako će hraniti svoje bebe. Majke su namjeravale nastaviti hraniti bebu tim načinom isključivo do 28 tjedana (dječake) ili 36 tjedana (djevojčice).

Analiza je obuhvatila 102 dojenčadi koja je hranjena sojinim mlijekom, 111 koja je primila formulu kravljeg mlijeka i 70 koja je primala samo majčino mlijeko. Indeks zrelosti (MI) vaginalnih stanica bio je znatno veći u dojenčadi koja je primala soju u odnosu na one koje su primale kravlje mlijeko, a involucija uterusa je bila sporija.

Djevojčice hranjene sojom i kravljim mlijekom su imale slične promjere dojke i koncentracije hormona. Veličina dojke je bila više smanjena kod dojenih dojenčadi nego kod dječaka hranjenih sojom ili kravljim mlijekom.

"U našem opservacijskom istraživanju, usporedba s dojenčadi koja je bila hranjena kravljim mlijekom, dojenčad koja je hranjena isključivo sojom od rođenja je pokazala razlike u volumenu maternice i urogenitalnim epitelnim stanicama tijekom prvih 7 do 9 mjeseci života, u skladu s estrogenskim odgovorom", rekla je dr. Adgent. "Te razlike nisu bile kliničke značajne, a potencijalne dugoročne kliničke posljedice tih promjena su nepoznate".

Dodala je: "Budući da je naša studija prva koja pokazuju ove specifične rezultate, potrebna su nova istraživanja".

Malo je majki u SAD-u odabrala sojino mlijeko kao prvu formulu, dr. Adgent i njezini kolege su napomenuli.

"Za nove i buduće trudnice koje odlučuju o prehrani dojenčadi snažno podupiremo dojenje, kako je preporučila Američka pedijatrijska akademija (AAP)", rekli su istraživači. "Za majke koje žele davati nadomjesno mlijeko, AAP ne preporučuje formulu sa sojom za prijevremeno rođenu dojenčad i navodi vrlo malo indikacija za uporabu kod dojenčadi, uključujući galaktozemiju, nasljedni manjak laktoze ili obiteljsku sklonost vegetarijanskoj prehrani. Naša studija pruža dodatne dokaze koji podupiru preporuke AAP-a za ograničenu upotrebu. "

IZVOR: http://bit.ly/2tz4qWw
J Clin Endocrinol Metab 2018.


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni