Loša kvaliteta spavanja u sredovječnih žena povezana s upalnim markerimaŽene srednje dobi koje imaju lošu kvalitetu spavanja imaju povišenu razinu upalnih markera.
Kontakt RSS
Loša kvaliteta spavanja u sredovječnih žena povezana s upalnim markerima
Žene srednje dobi koje imaju lošu kvalitetu spavanja imaju povišenu razinu upalnih markera.

Loša kvaliteta spavanja u sredovječnih žena povezana s upalnim markerima

Objavljeno: 22. lipnja 2018., Datum zadnje izmjene: 9. lipnja 2018.

Žene srednje dobi koje imaju lošu kvalitetu spavanja imaju povišenu razinu upalnih markera što ukazuje da bi njihov rizik za bolesti srca i druge bolesti mogao biti povećan, tvrde američki istraživači.

Na temelju analize spavanja i krvnih ispitivanja 295 žena, od kojih je većina prošla klimakterij, istraživači su otkrili da one koje su imale poteškoća s uspavljivanjem ili koje su imale poremećaj sna su također imale i povećane cirkulirajuće razine interleukina-6 i von Willebrand faktor antigena.

Markeri upale poput interleukina-6 i C-reaktivnog proteina su povezani s rizikom za kardiovaskularne događaje, visok krvni tlak i dijabetes tipa 2. Von Willebrandov faktor, uključen u zgrušavanje krvi, je također povezan s disfunkcijom krvnih žila i upalom, napisali su u časopisu "Sleep".

Mnoge su studije istraživale povezanost spavanja i zdravlja, ali malo je ispitivalo odnos između upalnih markera kod žena srednje dobi i vremena menopauze, rekla je glavna autorica Sara Nowakowski, klinička psihologinja i profesor opstetricije i ginekologije na University of Texas Medical Branch u Galvestonu.

"Stvarno mislim da ova studija dovodi do zaključka da moramo uzeti u obzir da je poremećaj spavanja značajan faktor zdravstvenog rizika baš kao prehrana i tjelesna aktivnost", rekla je u telefonskom razgovoru.

Jedna trećina odraslih osoba u dobi od 18 do 60 godina u izvješću u SAD-u navodi da obično imaju manje od preporučenih sedam sati spavanja po noći, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.
Posebice žene u menopauzi često izvješćuju o problemima spavanja, a poznato je da imaju povećan rizik za bolesti srca, iako se malo razumije veza između spavanja i srčanih problema u ovoj skupini, napominju autori.

Za istraživanje su istraživači uključili sudionice čija je prosječna dob bila 54 godine koje su popunile upitnike o apneji za vrijeme spavanja i prolazile kroz tri dana fizičkog praćenja valunga i uzoraka spavanja. Žene su također vodile dnevnike spavanja tijekom razdoblja proučavanja i podvrgnute su krvnim testovima za upalne markere.

Istraživači su otkrili da 75 posto sudionica spava manje od sedam sati, a pola spava oko šest sati. Polovica se također probudila iz sna nakon 41 minute ili više tijekom noći, što ukazuje na kratko i poremećeno spavanje.

Ukupno vrijeme spavanja nije bilo povezano ni s jednim od upalnih biljega, ali žene koje su imale najviše problema s uspavljivanjem tijekom noći su imale veće razine cirkulirajućeg von Willebrandovog faktora. Osobe s teškoćama spavanja su imale više razine tog faktora i interleukina-6.

C-reaktivni protein nije bio povezan s ukupnim vremenom spavanja ili poremećajem sna.

"Veza je relativno mala, pa trenutno nema razloga za alarm - no treba provoditi specifičnija istraživanja", izjavila je dr. C. Noel Bairey Merz, direktorica ženskog srčanog centra Barbara Streisand u Cedars-Sinai u Los Angelesu.

"Naime, da li je loš san doveo do veće upale ili je upala dovela do lošeg sna je kritično pitanje", rekla je.

American College of Physicians preporučuje da svi odrasli pacijenti koriste kognitivnu bihevioralnu terapiju za nesanicu.
IZVOR: https://bit.ly/2vf4QCe
Sleep 2018.g.


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni