Promjene tkiva dojke povezane s godinama utječu na rizik od rakaPromjene u podtipovima tkiva dojke povezane s dobi mogu povećati rizik za rak dojke.
Kontakt RSS
Promjene tkiva dojke povezane s godinama utječu na rizik od raka
Promjene u podtipovima tkiva dojke povezane s dobi mogu povećati rizik za rak dojke.

Promjene tkiva dojke povezane s godinama utječu na rizik od raka

Objavljeno: 27. lipnja 2018., Datum zadnje izmjene: 9. lipnja 2018.

Promjene u podtipovima tkiva dojke povezane s dobi mogu povećati rizik za rak dojke, izvijestili su istraživači.

"Najizraženije promjene vezane uz dob koje se dogode u epitelu dojke su mjerljive u luminalnom dijelu, a mi nagađamo da luminalne stanice mogu biti biološki "kanarinci u rudniku ugljena", koje bi liječnici mogli koristiti za procjenu rizika pacijenta", rekao je dr. Mark A. LaBarge iz City of Hope, u Duarte, Kalifornija.

Epitel dojke se sastoji od slojeva apikalnog luminalnog epitela (LEP) i bazalnog mioepitela (MEP). Sa starošću MEP-u opada broj, dok LEP počinje pokazivati bazalna svojstva.

Dr. LaBarge i kolege su koristili masovnu citometriju za istraživanje molekularnih promjena u epitelu dojki tijekom starenja u uzorcima od 57 žena od 16 do 91 godina starosti.

Razine ekspresije brojnih proteinskih markera značajno su se promijenile s dobi, najistaknutije su bile u LEP populaciji stanica, gdje je povećana ekspresija K14 i YAP, a K19 i K7 ekspresija je bila smanjena s dobi.

LEP subtipovi koje se akumuliraju s godinama su stekli fenotip sličan MEP / bazalnim stanicama, dok je podskup MEP stanica smanjen u broju s dobi, objavili su istraživači u Cell Reports, online 24. travnja.

Starije LEP su stekle sposobnost adhezije i migracije sličnu mioepitelu, kao i povećanu signalizaciju za faktore epidermalnog rasta.

Te dobne LEP stanice su bile nastale iz defektnih luminalnih progenitora koji se također akumuliraju s dobi.

Specifični znakovi ekspresije markera koji se nalaze u LEP subtipovima koji stare su slični derivatima starijih ljudskih epitelnih stanica dojke, pri čemu je već prije navedeno da markeri jezgre imaju ulogu u progresiji raka dojke.

"Smatramo da je osobito zanimljivo da je epitel mladih žena koji je netočno klasificiran kao 'stariji' imao veći rizik od karcinoma dojke (npr. bili su nositelji BRCA1), no broj tih uzoraka bio je relativno mali. " rekao je LaBarge.

"Dinamičke mape koje smo napravili pokazuju promjenu i pomicanje fenotipova tijekom starenja, a eventualno povezivanje nekih od tih fenotipova s ranijim rakom indicira potencijalne intervencije", rekao je. "Na primjer, sada imamo bolju ideju o identitetu defektnih progenitora koji se akumuliraju tijekom starenja i na koji način oni nalikuju već transformiranim stanicama".

IZVOR: https://bit.ly/2HAhhKG
Cell Rep 2018.


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni