Jednodnevna 'muška pilula' daje rezultate u ranoj studijiZnanstvenici istražuju oralnu primjenu sintetskog androgena kao moguću mušku kontracepcijsku pilulu.
Kontakt RSS
Jednodnevna 'muška pilula' daje rezultate u ranoj studiji
Znanstvenici istražuju oralnu primjenu sintetskog androgena kao moguću mušku kontracepcijsku pilulu.

Jednodnevna 'muška pilula' daje rezultate u ranoj studiji

Objavljeno: 31. kolovoza 2018., Datum zadnje izmjene: 26. kolovoza 2018.

Oralni sintetski androgen koji se trenutno istražuje u novoj studiji daje rezultate kao moguća muška kontracepcijska pilula.

Doza i sigurnosne mjere u studiji s 82 zdravih muškaraca su predstavljene na ENDO 2018: Godišnjem skupu endokrinih društva sa strane Arthi Thirumalai, izvanrednog profesora Sveučilišta u Washingtonu, Seattle.

"Mora se uzimati samo jednom dnevno i nismo vidjeli nikakve značajne nuspojave, ali lijek treba testirati mnogo dulje. Ovo je vrlo rana faza", izjavila je dr. sc. Med. Stephanie Page.

Aktivna tvar, dimethandrolon undecanoat (DMAU), je prolijek koji se pretvara u dimethandrolon (DMA) koji se veže za receptore androgena i progesterona. Komponenta dugolančane masne kiseline undecanoata usporava uklanjanje lijeka, omogućujući doziranje jednom dnevno.

Tijekom press konferencije je Page pokazala podatke iz multinacionalne studije u kojoj je 60% do 80% muškaraca navelo da bi oni bili zainteresirani za reverzibilnu mušku kontracepciju ako je dostupna, a 30% bi izabralo dnevnu injekciju hormona.

"Mnogi muškarci kažu da bi uzimali dnevnu pilulu kao reverzibilnu kontracepciju, umjesto dugotrajnih injekcija ili lokalnih gelova, koji su također u razvoju", istaknula je.

"Mislim da se svijest mijenja, a zanimanje za kontracepciju kod muškaraca zapravo raste", rekla je Page.

Dosadašnji razvoj muškog kontraceptiva je bio izazov zbog potencijalne hepatotoksičnosti i potrebe za višestrukim dnevnim doziranjem, dodala je: "DMAU je drugačiji ... Nadamo se da je to veliki korak naprijed. "

Testosteron je snižen do razina "blizu kastracije"

Dvostruko slijepa, randomizirana studija je provedena u dva američka centra.

Zdravi muškarci u dobi od 18 do 50 godina s normalnom reproduktivnom funkcijom su randomizirani u grupe s DMAU u ricinusovom ulju / benzil benzoatu (100, 200 ili 400 mg), prašku u kapsuli (200 ili 400 mg) ili placebu. Svi su bili zamoljeni da uzimaju lijek s hranom.

Farmakokinetičke procjene su provedene 1. i 28. dana, a procjene sigurnosti su se provodile dva puta tjedno. Od 100 pacijenata koji su randomizirani, 82 su završili studiju i imali su preko 90% suradljivost što se tiče lijekova. Nije bilo napuštanja studije zbog zabrinutosti vezane uz lijek.

Koncentracije serumske DMAU su pokazale da učinak odgovora dozi. U svim aktivnim skupinama je testosteron u serumu pao do hipogonadnog raspona od 4 do 7 dana, s medijanom od 13,4 ng / dL 28. dana.

Svi pacijenti koji su uzimali 400 mg praška i 400 mg formulacije ricinusovog ulja su također postigli supresiju hormona za stimulaciju folikula i luteinizirajućeg hormona (<1 IU / L).

Ta razina supresije je povezana s blokiranjem spermatogeneze kod životinja i "nadamo se da će blokirati plodnost kod muškaraca", iako to još nije pokazano, primijetio je Thirumalai.


Pokazana kratkotrajna sigurnost

Nije bilo ozbiljnih štetnih događaja, niti značajnih promjena u vitalnim znakovima, hematokritu, antigenu specifičnim za prostatu ili jetrenim enzimima.

Međutim, koncentracije kolesterola HDL su se smanjile sa 7 do 17 mg / dL s DMAU, dok se LDL kolesterola nisu mijenjale. Tjelesna težina je povećana za 1,5 do 3,9 kg kod pacijenata koji su uzimali DMAU.

Muškarci nisu izvijestili o promjenama u raspoloženju ili seksualnoj funkciji na upitnicima, ali 9 od 100 je prijavilo smanjeni libido (8 na DMAU, 1 na placebo). Akne je prijavilo 5 muškaraca koji su uzimali DMAU i 3 na placebom.

Svi nepovoljni događaji su riješeni kraja studije, rekao je Thirumalai.

Na tiskovnoj konferenciji je Page izjavila da je istraživački tim tek započeo tromjesečnu studiju za uspostavljanje sigurnosti i smanjenje spermija.

"Uvjereni smo da smo na pravom putu, ali je ova [tekuća] studija bila prekratka, naposljetku, moramo napraviti studiju s parovima. Imamo još puno posla."


ENDO 2018; Chicago, Illinois. Abstract OR15-2


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni