Manjak vitamina D i s metabolički sindrom u postmenopauziŽene u postmenopauzi s nedostatkom vitamina D imaju veći rizik za metabolički sindrom.
Kontakt RSS
Manjak vitamina D i s metabolički sindrom u postmenopauzi
Žene u postmenopauzi s nedostatkom vitamina D imaju veći rizik za metabolički sindrom.

Manjak vitamina D i s metabolički sindrom u postmenopauzi

Objavljeno: 14. rujna 2018., Datum zadnje izmjene: 9. rujna 2018.

Žene u postmenopauzi s nedostatkom vitamina D imaju veći rizik za metabolički sindrom od onih s dovoljnim razinama, sugeriraju podaci iz nove studije. Razine 25-hidroksivitamina D ispod 20 ng/mL su također povezane s većom vjerojatnosti za povišene trigliceride i niski kolesterol lipoproteina visoke gustoće (HDL).

"Ovi rezultati upućuju na to da održavanje odgovarajućih serumskih razina vitamina D u žena u postmenopauzi može smanjiti rizik razvoja metaboličkog sindroma, stanja za koje se zna da utječe na kardiovaskularne događaje i smrtnost u ovoj skupini" izjavili su dr. sc. Eneida Boteon Schmitt, s medicinskog fakulteta Botucatu iz Brazila, sa Sveučilišta São Paulo, i kolege.

Napominju, međutim, da je dizajn studije sprečavao kauzalne zaključke i da kofaktori mogu igrati ulogu u nalazima. Također, budući da je 90% sudionica studije bilo bijelo, nalaz ne može biti generaliziran za druge rase / etničke skupine.

Istraživanje, objavljeno u znanstvenom časopisu "Maturitas", je uključilo 463 žena, od 45 do 75 godina, koje nisu imale menstruaciju najmanje godinu dana, nisu uzimale dodatke vitamina D i imale su dijagnozu kardiovaskularne bolesti. Istraživači su mjerili ukupnu razinu kolesterola, razinu HDL, razine lipoproteina male gustoće (LDL), trigliceride, glukozu, inzulin i razinu vitamina D.

Nedostatak vitamina D je definiran kao razina vitamina D ispod 20 ng/mL u serumu, dok su razine između 20 i 29 ng/ mL bile nedovoljne. Razine od najmanje 30 ng/mL su smatrane dovoljnima. Dijagnoza metaboličkog sindroma je zahtijevala prisutnost najmanje tri od pet kriterija: opseg struka veći od 88 cm, trigliceridi najmanje 150 mg/dL, razine HDL ispod 50 mg/dL, krvni tlak najmanje 130/85 mm Hg i glukoza najmanje 100 mg/dL.

Tek nešto manje od trećine (32,0%) žena je imalo dovoljne razine vitamina D, a sličan udio (32,6%) nije imao dovoljno razine. Preostalih 35,4% imalo je nedovoljno. Razine fizičke aktivnosti, uporaba hormonske terapije, pušenje i prevalencija dijabetesa ili arterijske hipertenzije su bili slični u sve tri skupine žena. Dob, indeks tjelesne mase, HDL i LDL, glukoza, opseg struka, krvni tlak, dob menopauze i vrijeme od menopauze su bili također relativno slični među skupinama.

Više od polovice (57,8%) žena bez dovoljno vitamina D (ispod 30 ng/mL) je imalo metabolički sindrom u usporedbi s 39,8% žena s dovoljnim razinama vitamina D.

Vitamin D ispod 30 ng/mL je bio povezan s višim ukupnim kolesterolom, trigliceridima i razinama inzulina. Također je bio povezan s višim rezultatom na procjeni modela homeostaze inzulinske rezistencije, pri čemu je inzulinska rezistencija definirana kao rezultat iznad 2,7.

Nakon prilagodbe dobi, vremena od menopauze, indeksa tjelesne mase, pušenja i razine tjelesne aktivnosti, niske razine vitamina D u žena su imale skoro dvostruko veću vjerojatnost metaboličkog sindroma od onih s dovoljnim razinama (omjer vjerojatnosti [OR], 1,90) , Žene s manjkom vitamina D također su imale 55% veće izglede za visoke razine triglicerida i 60% veće izglede za niske razine HDL. Smanjenje koncentracije vitamina D je bilo povezano s povećanjem broja kriterija metaboličkog sindroma.

"Postoji nekoliko mogućih fiziopatoloških mehanizama koji bi mogli objasniti učinak vitamina D na komponente metaboličkog sindroma", napisali su autori. "Najvjerojatnije je objašnjenje da vitamin D utječe na izlučivanje inzulina i rezistenciju, što igra važnu ulogu u metaboličkom sindromu".

Istraživači su također zabilježili zajedničke čimbenike rizika kod osoba s dijabetesom i onih s niskim razinama vitamina D, kao što su starija dob, etnička / rasna manjina, pretilost i fizički neaktivnost.

"Iako je nedostatak vitamina D rasprostanjen ... kroz cijelu odraslu dob, smanjenje aktivnosti na otvorenom i moguće smanjenje dobne sposobnosti kože da sintetizira vitamin D može doprinijeti visokoj prevalenciji nedostatka vitamina D u žena u postmenopauzi ", dodaju autori.

Iako autori nagađaju da je uzročni odnos vjerojatan između niske razine vitamina D i lošije razine kolesterola, ističu i drugačija objašnjenja i zapažaju potrebu za studijama da se razjasni odnos.

"Ljudi koji imaju puno tjelovježbe na otvorenom, što povećava razinu vitamina D zbog veće izloženosti suncu, vjerojatno će imati i zdrave prehrambene navike, koje bi mogle povoljno utjecati na njihov profil lipida", napisali su.


Maturitas. 2018;107:97-102.

:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni