Plodnost često očuvana u žena preživjelih od raka u dječjoj dobiVećina žena preživjelih od karcinoma u dječjoj dobi ima uredne hormonske i ultrazvučne biljege ovarijske rezerve.
Kontakt RSS
Plodnost često očuvana u žena preživjelih od raka u dječjoj dobi
Većina žena preživjelih od karcinoma u dječjoj dobi ima uredne hormonske i ultrazvučne biljege ovarijske rezerve.

Plodnost često očuvana u žena preživjelih od raka u dječjoj dobi

Objavljeno: 8. studenog 2019., Datum zadnje izmjene: 23. listopada 2019.

Prema mišljenju Nizozemskih istraživača, većina žena preživjelih od
karcinoma u dječjoj dobi ("childhood-cancer survivors" - CCS) imaju uredne hormonske i ultrazvučne markere ovarijske rezerve.

Kao što je dr. Marleen H.van den Berg rekla, "Iako su podskupine preživjelih od raka u djetinjstvu visokog rizika od smanjene funkcije jajnika, a posljedično i smanjenog reproduktivnog životnog vijeka, ohrabrujuće je da većina nije."

Kako bi identificirali čimbenike povezane s liječenjem i sa smanjenom rezervom jajnika, dr. Marleen H.van den Berg iz VU University Medical Center u Amsterdamu i kolege pregledali su podatke o 564 CCS i 390 kontrola.

Sveukupno, linearna regresijska analiza pokazala je da Anti-Mullerov hormon (AMH), folikul-stimulirajući hormon (FSH), razine inhibina-B i broj antralnih folikula (AFC) nisu se značajno razlikovali između CCS i kontrola.

Međutim, ukupni udio žena s niskim AMH i niskim AFC vrijednostima bio je znatno veći za CCS u usporedbi s kontrolama. Razlike nisu bile značajne za FSH i inhibin B.

U dobi iznad 35 godina, znatno više CCS-a od kontrola imalo je abnormalne markere rezerve jajnika. Za AMH to je bilo 26% u odnosu na 4%, za AFC 20% u odnosu na 3%, a za inhibin B 42% u odnosu na 16%. Osim toga, u CCS ispod 35 godina, bilo je značajnih razlika za AMH i FSH.

Prokarbazin, doksorubicin, mitoksantron, trbušna/zdjelična radioterapija (RT) i ukupno ozračivanje tijela (total body irradiation TBI) bili su čimbenici povezani s liječenjem i barem jednim abnormalnim markerom rezerve jajnika.

Rizik od abnormalne rezerve jajnika bio je značajno povećan nakon tretmana s nižom abdominalnom/prsnom RT ili TBI. Rizik se dodatno povećao u kombinaciji s kemoterapijom.

"Liječnici bi trebali obavijestiti žene koje su preživjele, kao i buduće pedijatrijske onkološke pacijente, liječene dokazanim gonadotoksičnim vrstama liječenja, o mogućnostima očuvanja plodnosti i pravodobno ih uputiti stručnjacima za reprodukciju", zaključila je dr.Van den Berg.

Dr. Kutluk Oktay Sveučilište Yale, Medicinski fakultet, New Haven, Connecticut, rekao je: "Ovo istraživanje ne samo da dodatno potvrđuje da djeca nisu imuna na štetne učinke liječenja raka, već pokazuje i važnost ranog savjetovanja o zaštiti plodnosti kod mladih pacijenata s rakom".

Dr. Oktay, koji upravlja Laboratorijem za molekularnu reprodukciju i očuvanje plodnosti i nije bio uključen u studiju, dodao je: "Po mom mišljenju, istraživanje također upućuje da neće svi režimi kemoterapije štetiti plodnosti, a mi također trebamo biti oprezni zbog prekomjernog korištenja postupaka očuvanja plodnosti ".


IZVOR: https://bit.ly/2LBuzf7
Hum Reprod 2018.


:: Sanja Tadić, dr.med.spec.ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni