Jednostavne ciste jajnika ne zahtijevaju daljnje UZV praćenjeJednostavne ciste jajnika koje se otkrivaju ultrazvučnim pregledom nisu povezane s povećanim rizikom za rak jajnika.
Kontakt RSS
Jednostavne ciste jajnika ne zahtijevaju daljnje UZV praćenje
Jednostavne ciste jajnika koje se otkrivaju ultrazvučnim pregledom nisu povezane s povećanim rizikom za rak jajnika.

Jednostavne ciste jajnika ne zahtijevaju daljnje UZV praćenje

Objavljeno: 5. studenog 2019., Datum zadnje izmjene: 23. listopada 2019.

Jednostavne ciste jajnika koje se otkrivaju zdjeličnim ultrazvukom nisu povezane s povećanim rizikom za rak jajnika i ne treba ih ultrazvučno pratiti, prema novoj studiji.

Međutim, ako ultrazvuk otkriva složenu cistu ili čvrstu masu, rizik od raka jajnika je značajno povišen, a takvi slučajevi zahtijevaju pažljivo praćenje, zaključuje istraživanje.

Jednostavne ciste su česte, javljaju se u žena u pre i postmenopauzi. Ne zahtijevaju snimanja svakih 6 ili 12 mjeseci, piše glavni autor Rebecca Smith-Bindman, University of California, Berkeley.

"Ako ove ciste nemaju simptome, nije potrebno dodatno nadziranje ili praćenje, a riječ je o nalazima koji su prisutni u četvrtini žena u premenopauzi i 14% žena u postmenopauzi. One su nevjerojatno uobičajene i trebale bi se smatrati normalnim", rekla je Smith-Bindman.

Već je poznato da se ove ciste vjerojatno neće razviti u nešto ozbiljno, ali strah da bi mogao biti rak, premda je mali rizik, rezultirao je čestim nadzorom tih lezija, rekla je. "Nema razloga za to. Ovo je područje u kojem radimo nepotrebno praćenje".

U prošlosti, ove ciste su često kirurški resecirane, rekla je. Iako danas operacija nije preporuka za njih, kontrolna snimanja često se provode svakih 6 do 12 mjeseci, što uzrokuje mnogo anksioznosti i dodatnih zdravstvenih troškova.

"Navikli smo ih odstranjivati, sada radimo bolje nego što smo prije - ali one se ne pretvaraju u rak. Nije to ono što izgleda kao rak, a upravo je postalo područje na kojem radimo nepotrebna snimanja bez bilo kakve koristi ", rekla je Smith-Bindman.JAMA Intern Med. 2019.

:: Sanja Tadić, dr.med.spec.ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni