Genetsko testiranje je nedovoljno iskorišteno kod raka jajnikaSamo je manji dio žena s rakom jajnika ili dojke podvrgnut preporučenom genetskom testiranju, ukazuje nova studija.
Kontakt RSS
Genetsko testiranje je nedovoljno iskorišteno kod raka jajnika
Samo je manji dio žena s rakom jajnika ili dojke podvrgnut preporučenom genetskom testiranju, ukazuje nova studija.

Genetsko testiranje je nedovoljno iskorišteno kod raka jajnika

Objavljeno: 31. svibnja 2019., Datum zadnje izmjene: 29. svibnja 2019.

Samo je manji dio žena s rakom jajnika ili dojke podvrgnut preporučenom genetskom testiranju, ukazuje nova studija.
Istraživači su analizirali podatke za oko 77.000 žena kojima je dijagnosticiran rak dojke i 6.000 kojima je dijagnosticiran rak jajnika u 2013. i 2014. godini. napisali su istraživači u "Journal of Clinical Oncology".

"Pokrenuli smo ovu studiju - najveću populacijsku studiju multigenskih testova u bolesnica s rakom dojke i jajnika - jer smo željeli vidjeti kako genetsko testiranje karcinoma i rezultati izgledaju u stvarnom svijetu", rekla je u priopćenju dr. Allison Kurian sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji.

"Naš glavni nalaz bio je slabo testiranje pacijentica s karcinomom jajnika: testirano je manje od jedne trećine, dok smjernice savjetuju da se testiraju gotovo svi. Za rak dojke smjernice ne preporučuju testiranje svih pacijentica i stoga je stopa od 24,1% manje zabrinjavajuća,” rekla je dr. Kurian.

"Ključno je da liječnici koji imaju pacijentice s rakom jajnika razgovaraju s njima o genetskom testiranju i olakšaju mogućnost testiranja, te da pacijentice s rakom jajnika i njihovi srodnici traže odgovarajuće genetsko savjetovanje i testiranje u njihovoj skrbi", dodala je.

Kada su obavljeni genetski testovi, 7,8% žena s rakom dojke i 14,5% onih s rakom jajnika je imalo patogene varijante, informacije koje bi "mogle biti korištene za donošenje odluka o skrbi i utjecaj na zdravstvenu skrb i selekciju članova obitelji", rekla je dr. Kurian u priopćenju.

Istraživanje je također otkrilo "zabrinjavajuće" razlike u genetskom testiranju prema rasnoj / etničkoj pripadnosti i statusu osiguranja.

Na primjer, gotovo 34% bijelih žena koje nisu Hispanjolke je bilo na genetskom testiranju, u usporedbi sa samo 22% crnkinja i 25% Hispanskih žena. Oko 20% bolesnica s Medicare je testirano u usporedbi s oko 34% onih s drugim oblicima zdravstvenog osiguranja.

Prevalencija genetskog testiranja je bila oko 20% u područjima gdje je 20% ili više stanovnika bilo siromašno u usporedbi s oko 38% u regijama s manje siromaštva.

"Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se razumjeli svi čimbenici koji doprinose ovoj praznini u kvaliteti skrbi i koji je način da se to ispravi", zaključila je dr. Kurian.

IZVOR: http://bit.ly/2Gjy3i3
J Clin Oncol 2019.

:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni