Novi američki referentni standard za volumen amnijske tekućineNovi dijagram temeljen na opažanjima na više od 1.700 žena može poslužiti kao referentni standard za volumen amnijske tekućine u SAD.
Kontakt RSS
Novi američki referentni standard za volumen amnijske tekućine
Novi dijagram temeljen na opažanjima na više od 1.700 žena može poslužiti kao referentni standard za volumen amnijske tekućine u SAD.

Novi američki referentni standard za volumen amnijske tekućine

Objavljeno: 19. lipnja 2019., Datum zadnje izmjene: 17. lipnja 2019.

Novi dijagram temeljen na opažanjima na više od 1.700 žena može poslužiti kao referentni standard za volumen amnijske tekućine u SAD-u, objavili su istraživači. Procjena volumena amnijske tekućine (AFV) standardna je komponenta opstetričke sonografije, a abnormalnosti AFV-a povezane su s perinatalnom patologijom. Do sada nije objavljen sonografski AFV standard za žene u SAD-u.

"S obzirom na multi-rasnu-etničku populaciju uključenu u ovu studiju što predstavlja trenutnu američku populaciju, uključivanje samo " normalnih " trudnoća i preciznost s kojom su ti podatci prikupljeni, vjerujemo da ovi dijagrami mogu poslužiti kao pravi američki standard amnijske tekućine na kojem se mogu temeljiti daljnja klinička istraživanja plodne vode, rekao je dr. John Owen sa Sveučilišta Alabama u Birminghamu.

Dr. Owen i kolege koristili su podatke iz prospektivne opservacijske studije Fetal Growth Studies-Singletons iz Nacionalnog instituta za zdravlje i razvoj čovjeka (NICHD) za razvoj standardnog indeksa amnijske tekućine (AFI) i dijagrama jednog najdubljeg džepa (SDP). Ova studija obuhvatila je 1719 trudnoća od 480 ne-latino-bijelih (NHW), 418 ne-latino crnih (NHB), 485 latino-latino i 336 azijskih žena.

Medijan AFI-ja se povećao s 15 tjedana, dosegnuo vrhunac s 26 tjedana, a zatim se lagano ali stalno smanjivao kroz 40. tjedan, objavili su istraživači online u "American Journal of Obstetrics and Gynecology".Medijan SDP-a stalno se povećavao do 33. tjedna, ostao je relativno konstantan od 33. do 37. tjedana, a zatim se blago smanjio. I AFI i SDP pokazali su male, ali statistički značajne rasno-etničke razlike koje su najizraženije nakon 35. tjedna.

"Važno pitanje je jesu li naše promatrane rasno-etničke razlike u volumenu amnijske tekućine, koje su najočitije na postotnim ekstremima, "klinički važne", ističu znanstvenici. "Uzimajući u obzir gornju 97. percentilu, u terminima, NHW žene su premašile vrijednosti drugih skupina za nekoliko cm, dok su latino i azijske žene imale najniže mjere."

"Etiologija za rasno-etničke razlike u AFV-u nije jasna, ali, iznenađujuće, nije objašnjena promatranim rasno-etničkim razlikama u fetalnom rastu koje su procijenjene pomoću sonografske težine fetusa", dodaju. "Dakle, upotreba specifičnih rasno-etničkih vrijednosti, iako izvediva, možda neće poboljšati kvalitetu nadzora i može predstavljati nepotrebno opterećenje za provedbu u kliničkoj praksi."

Odvojene tablice i slike u publikaciji daju populacijske percentile za AFI i SDP prema gestacijskoj dobi, kao i AFI i SDP percentile prema rasi. "Ovo su "referentni " dijagrami koji definiraju standardne sonografske procjene volumena amnijske tekućine kroz gestaciju", rekao je dr. Owen.

IZVOR: https://bit.ly/2HgX0g5
Am J Obstet Gynecol 2019.


:: Sanja Tadić dr. med. spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni