Morbiditet majki veći nakon carskog reza, osobito iza 35 godineŽene koje rađaju carskim rezom imaju znatno veće izglede za ozbiljan akutni morbiditet od onih koje imaju vaginalni porođaj.
Kontakt RSS
Morbiditet majki veći nakon carskog reza, osobito iza 35 godine
Žene koje rađaju carskim rezom imaju znatno veće izglede za ozbiljan akutni morbiditet od onih koje imaju vaginalni porođaj.

Morbiditet majki veći nakon carskog reza, osobito iza 35 godine

Objavljeno: 22. srpnja 2019., Datum zadnje izmjene: 15. srpnja 2019.

Žene koje rađaju carskim rezom imaju znatno veće izglede za ozbiljan akutni morbiditet od onih koje imaju vaginalni porođaj, čak i nakon isključivanja trudnica s prenatalnim stanjima i karakteristikama koje povećavaju vjerojatnost carskog reza, prema novoj studiji objavljenoj u "CMAJ". "Preveliki rizik posebno je bio za žene starije od 35 godina i postojao je za carski rez i prije i tijekom porođaja u ovoj podgrupi", pišu Diane Korb, MD, MPH, Sveučilište Paris Descartes u Francuskoj i kolege, ali grupa je obuhvaćala sve dobne skupine starije od 25 godina.

"Naši rezultati doprinose spoznaji da, iako je carski rez obično sigurna intervencija, ona ostaje invazivni kirurški zahvat s intrinzičnim štetnim učincima na žene", ističu znanstvenici. "Ovi rezultati imaju implikacije za kliničku praksu i biti će korisni u odlučivanju o vrsti porođaja", kaže Korb, opstetričarka, u priopćenju koje je izdao CMAJ. "Liječnici moraju uzeti u obzir ovaj povećani rizik pri određivanju najboljeg načina porođaja, posebno za starije majke."


Stopa carskih rezova dramatično se povećala u posljednjih 20 godina

Stopa carskih rezova dramatično se povećala tijekom posljednjih 20 godina, više od jedne od pet žena rađala je carskim rezom, često zbog medicinski upitnih razloga, kažu Korb i kolege u svom članku. U Sjedinjenim Američkim Državama, carski rez je sada najčešći kirurški zahvat koji se izvodi u bolnicama, jedna od tri bebe porodi se na ovaj način.

Unatoč jasno dokumentiranim dugoročnim opstetričkim rizicima povezanim s carskim rezom - kao što je ruptura maternice i poremećaji posteljice - studije nisu tako jasno karakterizirale kratkoročne rizike carskog reza u odnosu na vaginalni porod, primjećuju oni. Budući da je većina studija opservacijska, zbunjujuća po indikacijama i drugim potencijalnim smetnjama što može utjecati na zaključke.

Istraživači su analizirali podatke iz prospektivne populacijske studije nazvane EPIMOMS koja uključuje majke iz šest regija Francuske koje su rodile u 22. tjednu trudnoće ili kasnije u razdoblju od 2012. do 2013. godine. Slučajevi - sve žene koje su imale teški akutni majčinski morbiditet do 42 dana nakon porođaja - bili su usklađeni sa slučajno odabranim 1/50 od 182.309 poroda.

Istraživači su isključili žene s teškim akutnim antepartalnim morbiditetom, prenatalnim stanjima kao što su placenta previja ili preeklampsija, i one čiji je morbiditet tijekom porođaja zahtijevao hitni carski rez. Majčinski morbiditet bio je definiran kao: prijem u JIL, laparotomija nakon porođaja, teška opstetrička krvarenja, eklampsija, teška preeklampsija, plućna embolija, moždani udar, psihijatrijski poremećaji ili hepatička, hematološka, respiratorna, kardiovaskularna, bubrežna ili neurološka disfunkcija.

Od 1444 slučaja, 36% žena imalo je carski rez, u usporedbi s 18,2% od 3464 kontrole. "Carski rez bio je češći među slučajevima i prije porođaja (14,5% vs 8,5%) i tijekom porođaja (21,5% u odnosu na 9,5%)", kažu Korb i kolege. Teško opstetričko krvarenje bilo je u 85,3% slučajeva, od kojih se više od polovice (57,9%) dogodilo zbog atonije maternice.

Prije prilagodbe, sljedeće karakteristike bile su značajno vjerojatnije među slučajevima: rodno mjesto majke Subsaharska Afrika, starija dob, nulipara ili para s barem jednim prethodnim carskim rezom, život bez partnera, viši indeks tjelesne mase, već postojeća stanja majke, prethodno opstetričko krvarenje, in vitro oplodnja, višestruke trudnoće, anemija, gestacijski hipertenzivni poremećaji, prezentacije zatkom, prijevremeni porođaji, bez profilaktičkog oksitocina nakon rođenja, te novorođenčad veća za gestacijsku dob.


Nemojte automatski preporučiti carski rez za starije majke

Istraživači su zatim dodijelili ocjene sklonosti majkama na temelju njihove "vjerojatnosti carskog reza na temelju njihovih pojedinačnih kovarijabli izmjerenih prije porođaja". Zatim su usporedili 79,7% majki s carskim rezom (n = 917) s 24,4 % žena s vaginalnim porođajem (n = 917). Među tim 1834 majkama, žene s carskim rezom imale su veće šanse za ozbiljan akutni morbiditet od onih koje su imale vaginalni porođaj (prilagođen omjer izgleda [aOR], 1.8).

Rizik obolijevanja bio je za osobe u dobi od 25 do 29 godina (aOR, 1,5), 30-34 (aOR, 1,6), te 35 i više godina (aOR, 2,9). Analize osjetljivosti nisu promijenile nalaze. "Naše otkriće postavlja pitanja o praksi nekih opstetričara koji bi mogli uzeti u obzir porođaj carskim rezom zbog starije dobi majke, s idejom da vjerojatno neće biti daljnjih trudnoća", pišu autori.

"Tu praksu treba modificirati kako bi se izbjeglo nepotrebno izlaganje žena starijih od 35 godina prekomjernom riziku od ozbiljnog akutnog morbiditeta." Međutim, upozoravaju da njihova otkrića ostaju limitirana uobičajenim ograničenjima promatračkih studija, uključujući i rezidualno odstupanje i potencijalnu nemogućnost generaliziranja na žene izvan Francuske.

CMAJ. 2019; 191: E352-60.

Sanja Tadić dr. med. spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni