Double/triple testDouble test| Triple test| Double i Triple test su testovi probira na kromosomoptije u drugom tromjesečju trudnoće. Nazivaju se dvostruki i trostruki probir, a omogućuju usporedbu određenih biokemijskih parametara u krvi trudnice (estriol i free-ßhCG kod double testa, odnosno estriol, ß-hCG i alfa-fetoprotein kod triple testa) i njene starosti sa standardnim krivuljama i na taj način procjenu individualnog rizika za Downov sindrom. Točnost double i triple testa se procjenjuje na 60 - 70%, a testovi izvode uobičajeno između 15.-18. tjedna trudnoće.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

Double/triple test

Datum zadnje izmjene: 17. listopada 2017.
Ukoliko trudnica ne stigne obaviti kombinirani probir u 1. tromjesečju ili rezultati ovog probira nisu jednoznačni, postoji mogućnost obavljanja biokemijskih testova u 2. tromjesečju, ali je njihova preciznost u procjeni rizika Downovog sindroma značajno manja.

Ovi testovi obuhvaćaju
  • dvostruki probir (double test)
  • trostuki probir (triple test) i
  • četverostruki probir (quadruple test), pri čemu se ovaj posljednji ne obavlja u našoj zemlji.

Dvostruki i trostruki probir..

omogućuju usporedbu određenih biokemijskih parametara u krvi trudnice (estriol i free-ßhCG kod double testa, odnosno estriol, ß-hCG i alfa-fetoprotein kod triple testa) i njene starosti sa standardnim krivuljama i na taj način procjenu individualnog rizika za Downov sindrom.

Točnost samog testa se procjenjuje na 60 - 70%. Test se izvodi uobičajeno između 15.-18. tjedna trudnoće.

Osjetljivost trostrukog probira za druge poremećaje broja kromosoma je nešto niža i iznosi oko 50%.

Ovdje se mora naglasiti da procjena rizika trisomije temeljem starosti, kombiniranog probira ili procjena rezultata triple testa daje samo procjenu individualnog rizika.

Negativan trostruki probir nažalost ne daje potpunu garanciju da je dijete zdravo (još uvijek ostaje neotkriven 1 slučaj trisomije od 1.000 rađenih testova).

Kod sumnjivih rezultata testa - ako je individualni rizik javljanja trisomije 1:200 (u nekim zemljama 1:300) preporučuje se genetičko savjetovanje i poduzimaju se invazivne metode prenatalne dijagnostike (amniocenteza).


 TRUDNOĆA PO
TJEDNIMAKOMBINIRANI
PROBIR

DOUBLE / TRIPLE
TEST


NIPT
NEINVAZIVNA PRENATALNA
DIJAGNOSTIKA
 
INVAZIVNA
PRENATALNA
DIJAGNOSTIKA
Kombinacija testova prvog i drugog tromjesečja (kombinirani probir u 1. tromjesečju + trostruki/četverostruki probir u 2. tromjesečju) čini integrirani ili sekvencijski probir.

Kod integriranog probira se rezultat probira priopćava tek nakon integracije rezultata u 2. tromjesečju.

Kod sekvencijskog probira se rezultat testa priopćava trudnici ponaosob nakon svakog učinjenog testa.

Važnost integriranih testova ogleda se u smanjenju učestalost lažno pozitivnih testova i broja nepotrebno provedenih invazivnih zahvata, pri visokoj točnosti testova od oko 95%.dr. Vesna Harni


Literatura