Endometrijski polipiBudući da je većina polipa mala, često ne uzrokuju simptome. Međutim, ukoliko se oni jave, tada žena ima pojačano krvarenje tijekom menstruacije, krvarenje između mjesečnica ili točkasto krvarenje nakon spolnog odnosa. Neke žene nakon normalne mjesečnice imaju nekoliko dana smeđeg iscjetka. Polipi uzrokuju ove smetnje zato što vise na peteljci, podražuju okolno tkivo koje se oštećuje i time izlažu tanke krvne žilice koje krvare i uzrokuju spotting ili krvarenje na rodnicu.
Kontakt RSS
Endometrijski polipi
Budući da je većina polipa mala, često ne uzrokuju simptome. Međutim, ukoliko se oni jave, tada žena ima pojačano krvarenje tijekom menstruacije, krvarenje između mjesečnica ili točkasto krvarenje nakon spolnog odnosa. Neke žene nakon normalne mjesečnice imaju nekoliko dana smeđeg iscjetka. Polipi uzrokuju ove smetnje zato što vise na peteljci, podražuju okolno tkivo koje se oštećuje i time izlažu tanke krvne žilice koje krvare i uzrokuju spotting ili krvarenje na rodnicu.

Endometrijski polipi

Vezano
Vezani članci
Objavljeno: 11. listopada 2012., Datum zadnje izmjene: 29. lipnja 2014.

Kako se poboljšava mogućnost uvida u unutrašnjost maternice, tako se u mnogih žena otkrije česta nenormalnost sluznice maternice koju nazivamo endometrijskim polipom. Razumijevanje pojave ove unutarmaternične tvorbe, pomoći će ženama pri donošenju odluke o načinu liječenja koje je za njih najprihvatljivije.

Maternica je većinom građena od mišića. Međutim, unutrašnji sloj maternice sastoji se od spužvastog endometrijskog tkiva koje raste i ljušti se tijekom menstruacijskog ciklusa. Ako žena ne zatrudni, unutrašnji sloj se ljušti uzrokujući menstrualno krvarenje. Nakon mjesečnice, sluznica se pod utjecajem hormona estrogena brzo obnavlja.

Polipi su područja sluznice koja malo previše narastu. Rastući, polipi se izbočuju u unutrašnjost maternice, ali ostaju pričvršćeni malom peteljkom, nalik na grm ili stablo, dok veći dio polipa podsjeća na grane drveta. Obično su veličine gumice na olovci, iako mogu biti i manji od toga. Rijetko, polipi narastu do veličine naranče.

Budući da je većina polipa mala, često ne uzrokuju simptome. Međutim, ukoliko se oni jave, tada žena ima pojačano krvarenje tijekom menstruacije, krvarenje između mjesečnica ili točkasto krvarenje nakon spolnog odnosa. Neke žene nakon normalne mjesečnice imaju nekoliko dana smeđeg iscjetka. Polipi uzrokuju ove smetnje zato što vise na peteljci, podražuju okolno tkivo koje se oštećuje i time izlažu tanke krvne žilice koje krvare i uzrokuju spotting ili krvarenje na rodnicu.

Endometrijski polip..

može otežavati začeće, ali nitko ne zna koliko je to često. Također je moguće da blago povećava mogućnost spontanog pobačaja, ali i to nije dovoljno poznato. Većina ginekologa će odstraniti polipe u žena koje imaju spontani pobačaj u anamnezi.

Ako žena dođe liječniku žaleći se na spotting između menstruacija, nakon odnosa ili pojačano krvarenje za vrijeme menstruacije, njezin će liječnik razmišljati o polipu kao jednom od mnogih mogućih uzroka.

Dijagnosticiranje endometrijskih polipa uključuje pogled u unutrašnjost maternice. Ultrazvučni pregled ili sonogram, često ne otkrije polip, zato što tlak unutar maternice spljošti polip i otežava mogućnost njegovog uočavanja. Poseban UZV pregled, sonohisterogram, omogućava liječnicima uvid u unutrašnjost maternice nakon nekoliko kapi sterilne vode pažljivo infundirane u maternicu preko rodnice. Voda razmiče unutrašnjost maternice, omogućujući liječniku vidjeti ima li polipa.

Drugi dijagnostički test je histerosalpingogram (HSG) koji koristi boju pod tlakom za prikaz maternica i jajovoda. Brzi rtg snimak pokazat će ima li polipa u maternici. Ginekolozi su se izvještili u korištenju histeroskopa za pogled u unutrašnjost maternice. To je mala cjevčica sa svjetlom koja se kroz rodnicu uvodi u maternicu kako bi se pogledala maternica iznutra. Histeroskopi koji koriste male tubuse koriste se u ambulantnim uvjetima, ali veći histeroskopski tubusi koji se koriste kod odstranjivanja velikih polipa ili mioma, obično zahtijevaju anesteziju i zahvat u bolnici.

Kada se otkrije polip, jedno od prvih pitanja jeste: "Može li to biti karcinom?"

Na sreću, polipi se rijetko pretvaraju u karcinome. Rizik se blago povećava kod žena starijih od 50 godina.

Sljedeće pitanje je: "Kako odstraniti polip?"

Tradicionalni način bila je dilatacija i kiretaža (D&C, proširivanje kanala vrata maternice i nježno struganje unutrašnjeg sloja maternice). Nažalost, ovaj „slijepi“ zahvat koji se većinom radi po osjećaju, može propustiti ukloniti cijeli polip. Zamislite polip koji visi na maloj peteljci! Prelaženjem instrumenta preko polipa, otkidaju se komadi polipa, ali on ne bude obuhvaćen u cijelosti. Danas na sreću imamo histeroskope, koji omogućavaju da pod kontrolom oka pronađemo polip, prihvatimo ga hvataljkom i odsiječemo. To osigurava da će polip (ili više polipa u nekim slučajevima) biti uklonjeni.

Nakon odstranjenja polipa, pacijentica se može vratiti na posao nakon nekoliko dana tijekom kojih može imati blago točkasto krvarenje. Samo mali postotak polipa javit će se ponovno, a do tada mogu proći mjeseci ili godine. Ako se u vas otkrije endometrijski polip, razgovarajte sa svojim liječnikom koji će vam najbolje reći je li nužno odstranjenje polipa (polipektomija).

OBGYN.net