Estrogensko liječenjeEstrogeni - estradiol, estriol, estron, estrogensko liječenje. Estrogeni su ženski spolni hormoni i u ženskom organizmu javljaju se u tri oblika: estron (E1); estradiol (E2) i estriol (E3). Estrogensko liječenje poznato je prije svega po ublaživanju menopauzalnih tegoba, pored toga estrogeni imaju koristan učinak na lipoproteinski profil, kao i na stijenke krvnih žila. Sprječavaju osteoporozu inhibirajući resorpciju kosti (inhibicija koštanih stanica osteoklasta). Uobičajeno se koriste estrogeni u kombinaciji s progesteronom, samo estrogenska terapija (E2 + E1) primjenjuje se isključivo kod žena kod kojih je odstranjena maternica.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Estrogensko liječenje

Datum zadnje izmjene: 14. srpnja 2019.

U ženskom organizmu postoje tri vrste estrogena - estron, estradiol i estriol, pri čemu estradiol igra najvažniju ulogu.

Ranije se vjerovalo da su estron i estriol manje vrijedni metaboliti estradiola, no svaki od ovih estrogena ima svoje mjesto kako u prirodnom ciklusu, tako i u hormonskom nadomjesnom liječenju.

Pored snažnog i učinkovitog ublaživanja i uklanjanja menopauzalnih tegoba, estrogeni imaju veoma koristan učinak i na lipoproteinski profil te na stijenke krvnih žila.

Estrogeni sprječavaju osteoporozu inhibirajući resorpciju kosti (inhibicija koštanih stanica osteoklasta).

S iznimkom estriola, estrogeni iz bilo kojeg izvora: prirodnog ili nekog drugog, mogu biti potencijalno opasni lijekovi ukoliko se koristi previsoka doza ili ukoliko doza nije uravnotežena progesteronom.

Estrogeni jednostavno djeluju kao hormon rasta za dojku, maternicu i jajnike.

Otuda je pravilo za estrogene (osim estriola): koristiti najnižu dozu koja olakšava tegobe.

Estradiol i estron su najdjelotvorniji i najčešće uzimani estrogeni, a mogu se nabaviti u različitim oblicima: oralni pripravci, hormonski flasteri, gel, vaginalni prsten, nazalni ili kožni spray.

Estriol se koristi pretežito za lokalnu vaginalnu terapiju, jer ne posjeduje korisno djelovanje na razinu kolesterola poput estradiola i estrona. POJAM I DEFINICIJA


PSIHO
GINEKOLOGIJA


lIJEČENJEPREHRANAALTERNATIVNI
PRISTUPNovija istraživanja pokazuju zaštitno djelovanje protiv raka dojke. Premda ima zaštitni učinak na osteoporozu, u ostvarenju ovog učinka potrebne su relativno visoke doze (12 mg ili više na dan).

Uobičajena je oralna primjena 1 mg ili 2 mg/dan, ovisno o intenzitetu subjektivnih tegoba, drugi putevi primjene obuhvaćaju transdermalnu primjenu (flasteri ili naljepci, gel) i vaginalni prsten. Estriol se primjenjuje u vidu vaginalne kreme ili masti.

Samoestrogenska terapija - hormonska nadomjesna terapija u kojoj se primjenjuju isključivo estrogeni, zbog nepovoljnog utjecaja na matenričnu sluznicu, mogla bi izazvati neočekivane promjene u sluznici i vaginalno krvarenje, zbog čega koristi isključivo kod žena kod kojih je odstranjena maternica, ili je endometrij dugoročno zaštićen intrauterinim uloškom s hormonskim cilindrom ("hormonska spirala").

Samo tada je ova terapija sigurna, a nuspojave se mogu lako otkriti i pratiti, čime se povećava dobrobit hormonskog preparata u pružanju kvalitetnog života u prijelaznom razdoblju.


dr. Vesna Harni


Literatura