Kontracepcija Metode današnje kontracepcije, od metoda mjerenja bazalne temperature pa do sterilizacije, sačinjavaju širok spektar mogućnosti zaštite od neželjene trudnoće, koji može zadovoljiti potrebe svih parova u bilo kojoj životnoj situaciji.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Kontracepcija

Objavljeno: 16. siječnja 2018., Datum zadnje izmjene: 11. lipnja 2018.
Kontracepcija, poznata i pod nazivom zaštita od začeća obuhvaća postupke za sprječavanje trudnoće, odnosno njezino planiranje.

Planiranje trudnoće, omogućavanje i primjena kontracepcije naziva se i planiranje obitelji.

Spolni odnos, uz uporabu muškog ili ženskog kondoma, također može pomoći u sprječavanju spolno prenosivih bolesti.

Postupci za sprječavanje začeća koriste se od davnih vremena, no učinkovitije i bezopasnije metode postale su dostupne tek tijekom 20. stoljeća.

U nekim kulturama se dostupnost metoda za sprječavanje začeća namjerno ograničava, jer se smatraju moralno ili politički nepoželjnima.

Ne postoji niti jedna kontracepcijska metoda koja je sasvim pouzdana, ne posjeduje nikakova neželjena djelovanja, a čija je primjena sasvim jednostavna.

Svaka kontracepcijska metoda predstavlja kompromis između ovih zahtjeva i prilagodbe individualnim osobenostima kao što su životna situacija, planiranje obitelji, zdravstveno stanje i s time povezanim prioritetima.

Promjena individualnih zahtjeva može rezultirati i promjenom kontracepcijske metode.

Metode današnje kontracepcije, od metoda mjerenja bazalne temperature pa do sterilizacije, sačinjavaju širok spektar mogućnosti zaštite od neželjene trudnoće, koji može zadovoljiti potrebe svih parova u bilo kojoj životnoj situaciji.

Preduvjeti za to su poznavanje prednosti i nedostataka, kao i koristi, te rizika za svaku pojedinačnu kontracepcijsku metodu.

Najčešće korištena kontracepcijska metoda je oralna kontracepcija (kontracepcijske tablete, "pilule").

Učestalost primjene ove vrste kontracepcije iznosi u Švedskoj 34%, u USA 28%, i u BRD čak 51% svih korištenih metoda.

Na drugom mjestu po učestalosti primjene nalazi se u Švedskoj kondom s 21%, u USA sterilizacija muškarca s 28%, i u BRD drugo mjesto dijele kondom i intrauterini uložak s 13%.


KONTRACEPCIJA
DANAS

INTRAUTERINA
KONTRACEPCIJA


HITNA
KONTRACEPCIJA


KONTRACEPCIJA
I PRETILOST


FAQ


Pouzdanost različitih kontracepcijskih metoda ..

mjeri se Pearl Indexom koji označava broj trudnoća kod 100 žena koje se metodom služe godinu dana.

Zanimljiva je činjenica da se razlikuju teorijski podaci od stvarnih podataka.Metoda 
 Pearl Index - teorijski % zakazivanja  Pearl Index - stvarni % zakazivanja
 Bez kontracepcije
 85 85
 Kontracepcijske tablete
 0.1  1
"Minipille"- gestagenske
  tablete
 
0.5
 
3
 
 Depo injekcija gestagena
 
0.3
 
0.3

 Implantat
 
0.3
 
0.3
 
IUD
 
0.6
 
0.8

LNG-IUD
 
0.1
 
0.1

Sterilizacija žene

0.2

0.4

Sterilizacija muškarca

0.1

0.15

Kondom

3

12

Dijafragma

6

18

Cervikalna kapa

6-9

28

Spermicidi

6

21

Coitus interruptus

4

19

Periodička apstinencija

2-9

20Metode kontracepcije obuhvaćaju mehaničke metode – barijerne i intrauterinu kontracepciju, hormonsku kontracepciju, intrauterine uloške (spirale, IUD), sterilizaciju i promjene u ponašanju. One se koriste prije ili za vrijeme spolnog odnosa, dok je hitna kontracepcija učinkovita i do nekoliko dana nakon spolnog odnosa.

Učinkovitost se obično izražava u postotku žena koje zatrudne nakon primjene neke od metoda tijekom prve godine korištenja, a ponekad i tijekom cijelog plodnog razdoblja života, kad se radi o jako učinovitim metodama kao što je podvezivanje jajovoda.

Najučinkovitije metode su one koje su dugoročne, a zbog kojih nisu potrebne česte kontrole kod liječnika.

Neuspješnost kirurške sterilizacije, implantacijskih hormona i intrauterinih uložaka tijekom prve godine primjene iznosi manje od 1%.

Hormonske kontracepcijske tablete, flasteri ili prstenovi, kao i metoda dojenja (laktacije) - amenoreje (LAM), ukoliko se koriste na optimalan način također u prvoj godini (odnosno, za metodu LAM u prvih 6 mjeseci) pokazuju neuspjeh u manje od 1% slučajeva. Uz tipični način korištenja, neuspješnost je značajno veća, u rasponu od 3-9%, a zbog nepravilne primjene.

Neuspješnost ostalih metoda, poput računanja plodnih dana, primjene prezervativa, dijafragmi i spermicida je u prvoj godini korištenja veća, čak i uz optimalni način primjene.

Premda sve metode kontracepcije imaju određene potencijalne nepoželjne učinke, opasnost od njih je manja nego od trudnoće.

Nakon prekida primjene mnogih metoda kontracepcije, uključujući oralne kontraceptive (tablete), spirale, implantacijske i injekcijske kontraceptive, stope trudnoća su u sljedećoj godini jednake kao i ako se nije koristila niti jedna od metoda kontracepcije.

U osoba sa specifičnim zdravstvenim tegobama, prije primjene određenih načina kontracepcije mogu biti potrebne dodatne pretrage. U zdravih žena, prije primjene mnogih metoda kontracepcije, uključujući tablete, injekcijsku ili implantacijsku kontracepciju i prezervative nije potreban liječnički pregled.

Prirodne metode planiranja obitelji često se ističu kao vrlo pouzdane i za jedan dio naše populacije kao jedine prihvatljive. Njihovu učinkovitost neopravdano pretpostavljaju drugim metodama kontracepcije, a ističe se i pouzdanost u liječenju neplodnosti.

Odlučujuću ulogu u odabiru metode igraju pouzdanost metode, neželjena djelovanja i rizici, odnosno moguće komplikacije, kao i kontrola, odnosno stabilnost ciklusa.dr. Vesna Harni


Literatura