Kontracepcijske tableteKontracepcijske tablete, oralna kontracepcija, oralna hormonska kontracepcija.Kontracepcija. Pilule. Kontracepcijske pilule . Hormonske pilule. Hormonska kontracepcija. Zakazivanje pilula. Upotreba kontracepcijskih pilula. Preskakanje tablete. Kontracepcijske pilule su u većini pakirane u pojedinačnim blisterima koji sadrže 21 tabletu. Cilest. Trikvilar. Diane 35. Logest. Lyndinette. Valette. Cerazette. Novynette. Belara.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Kontracepcijske tablete

Datum zadnje izmjene: 7. siječnja 2017.
Ako do sada niste primjenjivali oralne hormonske kontraceptive, bilo bi dobro da se prije uzimanja kontracepcijskih tableta svakako posavjetujete s liječnikom.

Većina oralnih kontraceptiva sadrži u pojedinačnom pakiranju 21 tabletu, koje kod većine preparata nose oznaku dana u tjednu ili brojeve od 1 do 21.

Ukoliko su menstruacijska krvarenja urednog trajanja i obilnosti, kontracepcijske tablete se počinju uzimati prvi dan menstruacije.

U ovom slučaju kontracepcijska zaštita je prisutna od prvog dana uzimanja tableta.

Ako su menstruacijska krvarenja obilna, u tom slučaju bolje je započeti s uzimanjem kontracepcijskih tableta tek 5. dan menstruacije.

Oralni kontraceptivi mogu naime, u ovom slučaju pojačati intenzitet i trajanje menstruacijskog krvarenja ukoliko se s njihovim uzimanjem započne prvi dan menstruacije.

Ako ste kontracepcijske tablete započeli uzimati 5. dan ciklusa, puna kontracepcijska zaštita je prisutna tek od slijedećeg, drugog ciklusa uzimanja kontracepcijskih tableta.

Ako su kontracepcijske tablete iz Vašeg pakiranja označene s danima u tjednu (ovaj način označavanja se može primjenjivati samo kod jednofazičnih preparata kada svaka tableta sadrži jednaku dozu hormona), tada se ravnajte prema danu kada ste dobili menstruaciju. Na primjer, ako je prvi dan menstruacije srijeda, započnite kontracepciju uzimanjem tablete s oznakom srijeda (sri).

Ako su tablete označene s brojevima, tada naravno započinjete s uzimanjem tablete koja nosi broj 1.

Nastavite s uzimanjem tableta koje slijede u smjeru koji vam pokazuje strelica. Nakon što uzmete posljednju, 21. tabletu, slijedi sedmodnevna stanka u tijeku koje se javlja krvarenje.


KONTRACEPCIJSKE
PILULE

KONTRACEPCIJSKI
FLASTER


KONTRACEPCIJSKI
IMPLANTAT


VAGINALNI
PRSTEN


FAQ

Krvarenje obično nastupa 2 - 3 dana nakon što ste uzeli posljednju tabletu.

Nakon tih tjedan dana počnite trošiti novo pakiranje, istoga dana u tjednu kao i prethodno. Praktički to znači, ako ste započeli s uzimanjem kontracepcije prvi dan menstruacije koji je bio srijeda, tada ćete i pauzu zapoceti u srijedu nakon 21 tablete.

S novim pakiranjem tableta započinjete ponovno u srijedu, tjedan dana nakon što ste uzeli zadnju tabletu iz prethodnog pakiranja, dakle neovisno o krvarenju koje se javlja u pauzi. Preporučuje se tablete uzimati u isto doba dana, ± 2 sata.

Ako ste se držali pravila uzimanja, zaštita od neželjene trudnoće uključuje i sedmodnevnu stanku dok ne uzimate tablete.

Ako se tablete uzimaju pravilno, postoje samo dva moguća razloga za smanjenje njihove učinkovitosti:
 • povraćanje ili vrlo jaki proljev tijekom prva 4 sata od uzimanja tablete. U tom slučaju slijedite uputu kao u slučaju da ste propustili tabletu.
 • pri uzimanju nekih vrsta lijekova iz skupine antibiotika (ampicilin, rifampicin), barbiturata, lijekova za liječenje epilepsije (hidantoin). U tim slučajevima ginekolog će vas posavjetovati o primjeni kontracepcijskih tableta.

Ako ste zaboravili uzeti tabletu i od uzimanja Vaše posljednje tablete je prošlo manje od 12 sati, "zaboravljenu" tabletu je potrebno uzeti čim prije se sjetite. Slijedeću tabletu uzmite u njeno uobičajeno vrijeme, bez obzira što ste "zaboravljenu" tabletu uzeli isti dan. Uzimanje ostalih tableta nastavite na uobičajeni način. U ovom slučaju je kontracepcijska zaštita očuvana tijekom ostatka ciklusa.

Ako ste zaboravili uzeti tabletu i od uzimanja Vaše zadnje tablete je prošlo više od 12 sati, kontracepcijska zaštita je u daljnjem ciklusu upitna, odnosno postoji mogućnost da ostanete trudni. I u ovom slučaju "zaboravljenu" tabletu treba uzeti čim prije se sjetite, a tablete nastavljate uzimati dok ih ne potrošite sve iz kutije, radi očuvanja ciklusa. Istovremeno primjenjujte dodatne načine kontracepcije (kondom, spermicidi).

Ako ste izgubili jednu tabletu, uzmite slijedeću. Jedina razlika će biti da će Vam ciklus biti jedan dan kraći (20 + 7).


Što učiniti ako:


 • ...uzimate druge lijekove:
  Uvijek kada Vam liječnik propisuje kontracepcijske tablete, obavijestite ga o lijekovima koje već uzimate zbog mogućih interaakcija različitih lijekova. Rezultat toga može biti smanjenje kontraceptivnog djelovanja pilula, ali i smanjenje ili porast razine aktivne supstance lijeka kojeg uzimate.

  Također svakom liječniku koji Vam propisuje neki drugi lijeko recite da uzimate kontracepcijske tablete.
 • ...ako ste rodili:
  Za vrijeme dojenja ne preporučuje se uzimanje oralnih kontraceptiva koji sadrže estrogene jer mogu utjecati na količinu i sastav mlijeka. Ukoliko želite kontracepciju tijekom ovog osjetljivog razdoblja možete koristiti kondom, samogestagenske pilule, bakrenu ili hormonsku spiralu.
 • ...putujete:
  Pobrinite se da sa sobom ponesete dovoljan broj pakiranja kontracepcijskih tableta, ovisno o trajanju putovanja.

  Kod promjene vremenske zone, ne zaboravite uračunati vremensku razliku i pomjeriti uzimanje tableta.

  Problem može nastupiti ako putujete u vremensku zonu gdje se "povećava" broj sati, odnosno sat pomjerate unaprijed.

  Pri tome se tableta mora uzeti toliko sati ranije od uobičajenog vremena, za koliko ste unaprijed pomjerili Vaš sat.
 • ...se pojavi krvarenje tijekom uzimanja kontracepcijskih tableta:
  Normalno je da se krvarenje (abrupcijsko ili prijelomno krvarenje - krvarenje uslijed oduzimanja hormona) javlja u periodu od 21. do 28 dana (kada se ne uzimaju tablete).

  Tijekom prvih tjedana uzimanja oralnih kontraceptiva, moguća su i "probojna" krvarenja u vrijeme uzimanja tableta, pri čemu se najčešće radi o oskudnom krvarenju ili smeđkastom iscjetku.

  Takva krvarenja ili smeđkasti iscjedak ne predstavljaju ništa ozbiljno, već su rezultat prilagodbe organizma. Zato nastavite s uzimanjem tableta kao i obično. Ukoliko se javi obilno krvarenje, posavjetujte se s ginekologom.

  Ukoliko niste istodobno uzimali druge lijekove, a javilo se probojno krvarenje, kontracepcijska zaštita je i dalje očuvana.

  Ali, ako ste uzimali antibiotik, i uz antibiotsku terapiju dolazi do probojnog krvarenja, tada je kontracepcijska zaštita oslabljena - antibiotici naime ubrzavaju funkciju enzima mikrozomalne frakcije jetre koji razgrađuju hormonske sastojke kontracepcijskih tableta, tako da je stvarna koncentracija ovih sastojaka u krvi snižena, te više ne postoji potpuna kontracepcijska zaštita.

  U ovom slučaju je potrebno koristiti dodatnu kontracepciju.
 • ...želite prijeći s jednog na drugi preparat:
  Ukoliko Vaš novi preparat sadrži istu ili veću količinu estrogena, prijelaz je moguć i vrlo jednostavan: nakon što ste popili 21 tabletu prethodno uzimanog kontraceptiva i nakon uobičajene sedmodnevne stanke, počnite uzimati svoje nove tablete.

  Ali ako želite prijeći na preparat s nižom dozom estrogena, tada novi preparat započinjete uzimati 22. dan ciklusa, dakle bez sedmodnevne pauze i nakon što ste popili 21 tabletu prethodno uzimanog kontraceptiva.
 • ...izostane krvarenje:
  Ako ste uzeli sve tablete u pravo vrijeme, vjerojatno niste trudni.

  Nastavite s redovitim uzimanjem kontracepcijskih tableta. Ako se krvarenje ne pojavi u dvije stanke uzastopno, za svaki slučaj načinite test na trudnoću, te se obratite liječniku za eventualnu promjenu preparata (preniska doza estrogena?).
 • ...želite pomjeriti mjesečnicu:
  Da bi kontracepcijska zaštita ostala očuvana, ciklus možete skratiti najviše za dva dana, i to tako šte ćete izostaviti dvije posljednje tablete.

  Ukoliko ciklus želite produžiti jednostavno nastavite uzimati tablete iz slijedećeg pakiranja i to onoliko dana koliko želite produžiti ciklus.

  Ovo pravilo vrijedi samo za jednofazične preparate (sve tablete su istog izgleda i boje u pakiranju).

  Ako su tablete u Vašem pakiranju različite boje, onda se radi ili o tricikličnom (tri boje) ili dvofazičnom (dvije boje) preparatu. U tom slučaju, ako želite produžiti ciklus, nakon 21. dana uzimate tablete samo iz posljednje faze!

Kada se trebate obratiti liječniku?

Liječniku biste se trebali obratiti u slučaju sumnje na trudnoću, ako imate obilna menstruacijska krvarenja, stalne jake glavobolje, planiranu operaciju, bolove u prsima ili jak svrbež.dr. Vesna Harni


Literatura