Labioplastika - FotodokumentacijaLaserska labioplastika - fotodokumentacija
Kontakt RSS
Estetska ginekologija
Laserska tehnologija stvorila je temelj za nastanak estetske ginekologije. Toplinska energija koju stvara laser primjenjuje se u liječenju atrofije, inkontinencije i prekanceroza, a laserskim skalpelom oblikujemo male i velike usne te ožiljke nakon poroda.

Labioplastika - Fotodokumentacija

Vezano
Vezani članci
Objavljeno: 4. veljače 2018., Datum zadnje izmjene: 24. travnja 2018.Pojava laserskih kirurških tehnika unijela je novine i u načinu obavljanja korekcija u izgledu malih labija. Korekcija malih labija pomoću laserskog skalpela obavlja se u gotovo beskrvnom operativnom polju. Dobra prokrvljenost genitalnog područja osigurava vrlo brzo cijeljenje bez većih ožiljaka. 

Prednosti laserskog skalpela nad kirurškim su i točnija linija urezivanja kao i apsolutna sterilnost, zbog čega nije potrebna naknadna antibiotska terapija.

Vrijeme operacije i razdoblja oporavka značajno je manje. 

Pored toga, laserska labioplastika se može koristiti kako bi se uklonila područja viška nabora i hiperpigmentacije.

Bilo koje nemaligne tvorbe u predjelu malih usana mogu se također odstraniti laserskim kirurškim zahvatom, dok se genitalni kondilomi obično destruiraju laserskim zrakom. Laserska labioplastika - Fotodokumentacija #1 
 
Laserska labioplastika - Fotodokumentacija #2


   
   
Laserska labioplastika - Fotodokumentacija #3


   
   
Laserska labioplastika - Fotodokumentacija #4


   
   
Laserska labioplastika - Fotodokumentacija #5

   
   
Laserska labioplastika - Fotodokumentacija #6

   
   
Laserska labioplastika spada u kirurške zahvate manjeg opsega, čiji su rezultati vrlo učinkoviti. Izvodi se u lokalnoj anesteziji, a postupku prethodi ginekološki pregled s vulvoskopijom i planiranje zahvata, kada se mapira genitalno područje i obilježe sve nepravilnosti koje treba ukloniti. Pri ovom pregledu se planira "figuru" reza i rekonstrukcije, vodeći računa o željama pacijentice kako bi se odstranila optimalna količina tkiva i postigao željeni rezultat. 

Prednosti "laserskog skalpela" nad kirurškim su i točnija linija urezivanja, te apsolutna sterilnost, zbog čega nije potrebna naknadna antibiotska terapija ukoliko se radi samostalna labioplastika. Laserskim skalpelom se pored toga "upucava" laserska toplina kroz rubove reza u podležeće tkivo, čime se potiče proces regeneracije tkiva. Kako bi se ubrzalo cijeljenje rane i smanjila bolnost operiranog područja nakon zahvata se u operirano područje injiciraju matične - "stem" stanice. 

Vrijeme operacije i razdoblja oporavka značajno je manje. Premda nakon bilo kojeg kirurškog reza postoji mogućnost smanjenja osjetljivosti operiranog područja, laserska tehnika sa stvaranjem novih krvnih žila, kolagena i novih živčanih vlakana najčešće dovodi do suprotnog učinka, smanjenja napetosti i bolje osjetljivosti operiranog područja.

Komplikacije su izuzetno rijetke kod obavljanja laserskih kirurških zahvata, uglavnom su povezane s pojedinim posebnostima operiranog dijela tijela. Obzirom da se pri laserskoj labioplastici istodobno duž crte reza rana i koagulira čime se prevenira neželjeno krvarenje i hematomi za vrijeme i nakon operacije, što znatno pospješuje i ubrzava oporavak te poboljšava rezultat operacije. 

Najčešće komplikacije su krvarenje i stvaranje hematoma te oteklina u predjelu vulve (unutar 24 h), koji se u potpunosti resorbiraju najčešće u roku od tjedan dana.

Za potpuni oporavak nakon labioplastike potrebno je 6-8 tjedana, pri čemu sa smetnjama uslijed zahvata treba računati do tri tjedna. Nakon operacije je područje osjetljivije i bolnije tijekom sljedećih nekoliko dana, kada se savjetuje mirovanje i izbjegavanje većeg napora, sjedeće aktivnosti, te nošenje uske odjeće. Tijekom narednih tri tjedna do potpunog zarastanja, može se osjećati lagana bolnost, nelagoda i otečenost operirane regije, a spolni odnos, vožnja bicikla ili jahanje se ne preporučuju tijekom cijelog razdoblja oporavka. 

Zahvat treba planirati neposredno po završenoj mjesečnici ili odgoditi narednu mjesečnicu kontraceptivnim pilulama. 

Zadovoljstvo dosadašnjih pacijentica koje su se podvrgle laserskoj operaciji, bilo je usmjereno na zadovoljavajući rezultat, brzi oporavak i povratak svakodnevnom profesionalnom i privatnim životu.
Dr. Vesna Harni
Labioplastika - Fotodokumentacija