Laserska fotodestrukcijaLaserska fotodestrukcija izraslina vulve i korekcija bez reza.
Kontakt RSS
Estetska ginekologija
Poliklinika Harni je prva zdravstvena ustanova u Hrvatskoj koja je započela brigu o ginekološkim tegobama uslijed starenja kože i promjena u razini estrogena uporabom suvremene i moćne laserske tehnologije.

Laserska fotodestrukcija

Objavljeno: 16. siječnja 2015., Datum zadnje izmjene: 17. listopada 2017.
Brojne žene rađaju se s manjim ili većim nepravilnostima ili dobroćudnim izraslinama u intimnom području, dok se to kod nekih žena može razviti nakon porođaja ili prirodnim procesom starenja. Izgled vanjskog spolovila, gruba asimtrija i parcijalna hipertrofija mogu uzrokovati osjećaj nezadovoljstva i pridonijeti gubitku samopouzdanja, ali i biti izvor stalne iritacije i nelagode prilikom spolnog odnosa, nošenja uske odjeće, sportskih i drugih fizičkih aktivnosti.


Lasersko preoblikovanje vulve fotodestrukcijom


Laserska fotodestrukcija je postupak koji podrazumijeva destrukciju manjih nepravilnosti uz pomoć laserske svjetlosti i bez reza, pri čemu se uklanjaju manje ili grublje nepravilnosti ali i izrasline, te na vrlo poštedan i nježan način mijenja izgled intimnog područja. Pored toga, laserska fotodestrukcija se može koristiti kako bi se uklonila područja s viškom nabora i hiperpigmentacije.

Bilo koje nemaligne tvorbe u predjelu malih usana mogu se također odstraniti laserskim putem, bilo opisanom fotodestrukcijom ili laserskim skalpelom kao kirurškim zahvatom.

Pojava laserskih tehnika unijela je novine i u načinu obavljanja manjih korekcija u izgledu intimnog područja. Korekcija vulve uz lasersku fotodestrukciju obavlja se u beskrvnom operativnom polju, te tijekom zahvata nije potrebna hemostaza, nema kirurškog šivanja, a dobra prokrvljenost genitalnog područja osigurava vrlo brzo cijeljenje, bez primjetnih ožiljaka.

Prednosti laserske fotodestrukacije nad kirurškim rezom i laserskim skalpelom je u tome što nije potrebno šivanje tretiranog područja, manja je bolnost, vrijeme zahvata i oporavak su značajno manji. Nakon zahvata nije potrebna antibiotska terapija.

Komplikacije laserskih zahvata su izuzetno rijetke, a kod fotodestrukcije ih gotovo i nema.  Uglavnom su povezane s pojedinim posebnostima operiranog dijela tijela.

Oporavak nakon laserske fotodestrukcije je gotovo trenutačan ako se radi o sasvim malim destrukcijama, kada nije potrebno šivanje, a rana zarasta od podloge prema površini uz minimalnu njegu. Kod većih zahvata je potrebna korekcija šivanjem i ponekada naknadno mirovanje i odgovarajući postoperativni oporavak koji se individualno planira. U slučaju šivanja koriste se vrlo tanki, subkutani ("nevidljivi") šavovi i samoresorptivni konac, tako da nije potrebno vađenje konaca od kojeg većina žena strijepi.

Zadovoljstvo dosadašnjih pacijentica koje su se podvrgle laserskim zahvatima, bilo je usmjereno na zadovoljavajući rezultat, brzi oporavak i povratak svakodnevnom profesionalnom i privatnim životu.


Dr. Vesna Harni je prvi ginekolog u Hrvatskoj, licencirana za obavljanje neinvazivnih i kozmetoloških postupaka prema Europskom udruženju za estetsku ginekologiju (ESAG).Dr. Vesna Harni