Laserska labioplastikaLaserska labioplastika je korektivni laserski zahvat kojim se preoblikuju male ili velike stidne usne.
Kontakt Forum RSS
Estetska ginekologija
Poliklinika Harni je prva zdravstvena ustanova u Hrvatskoj koja je započela brigu o ginekološkim tegobama uslijed starenja kože i promjena u razini estrogena uporabom suvremene i moćne laserske tehnologije.

Laserska labioplastika

Objavljeno: 16. siječnja 2015., Datum zadnje izmjene: 26. veljače 2017.
Labia minora - stidne ili male usne (usmine) čine vanjski dio ženskog spolnog organa, s važnom ulogom u spolnom životu, ali i svakodnevnim tjelesnim aktivnostima jedne žene.

Brojne žene rađaju se s većim ili nepravilnim, asimetričnim ili hipertrofičnim malim usnama, dok kod nekih to može izazvati porođajna trauma, ginekološka operacija, drugi traumatski događaj ili prirodni proces starenja. Izgled malih usana može uzrokovati osjećaj nezadovoljstva i pridonijeti gubitku samopouzdanja, ali i biti izvor stalne iritacije i nelagode prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, sjedenja, bavljanje sportom, nošenja uske odjeće ili kod spolnog odnosa.

Prekomjerno razvijene stidne usne nisu samo estetski nedostatak, one zahtjevaju i viši stupanj higijene, osobito tijekom razdoblja mjesečnice.


Lasersko preoblikovanje i smanjenje stidnih usana


Labioplastika je postupak koji podrazumijeva smanjenje ili promjenu oblika malih labija. Pored toga, labioplastika se može koristiti kako bi se uklonila područja viška nabora i hiperpigmentacije Obično se provodi kod povećanih, izduljenih ili asimetričnih malih usana. Bilo koje nemaligne tvorbe u predjelu malih usana mogu se također odstraniti laserskim kirurškim zahvatom.

Pojava laserskih kirurških tehnika unijela je novine i u načinu obavljanja korekcija u izgledu malih labija. Korekcija malih labija pomoću laserskog skalpela obavlja se u gotovo beskrvnom operativnom polju, te tijekom zahvata nije potrebna hemostaza, dok dobra prokrvljenost genitalnog područja osigurava vrlo brzo cijeljenje, bez primjetnih ožiljaka.

Prednosti laserskog skalpela nad kirurškim su i točnija linija urezivanja, te apsolutna sterilnost, zbog čega nije potrebna naknadna antibiotska terapija.
Vrijeme operacije i razdoblja oporavka značajno je manje.


Svi postupci imaju svoje prednosti i nedostatke


Marginalna resekcija

Marginalna ili bočna resekcija malih usana je prvi postupak koji se koristio u labioplastici, jer je primarni cilj operacije bio smanjiti veličinu malih labija i ukloniti hiperpigmentirana i naborana područja. Ova metoda je najjednostavnija za izvođenje i najčešće se koristi, osobito kod hipertrofičnih, zadebljanih malih usana gdje su najbolje rezultati.

Pri klasičnom kirurškom rezu, ova metoda može imati ozbiljne nedostatke povezane s gubitkom osjetljivosti i prirodnog izgleda vulve. Laserska tehnika potiče obnavljanje prekinutih krvnih žila i živčanih vlakana, pa je ovaj problem uvelike smanjen, pa mnoge pacijentice naovde zapravo poboljšanje osjetljivosti nakon laserske labioplastike.


Labioplastika V-resekcijom

V-resekcija malih labija provodi se u skladu s kanonima plastične kirurgije, pomoću W-, Y- i Z- elemenata plastične kirurgije. Za zatvaranje rubova koristite se vrlo tanki samoresorbirajući intrakutani šavovi, pa tako nema vađenja konaca od kojeg mnoge žene strijepe.

Pri laserskom postupku praktički ne postoji opasnost od komplikacija, a nedostatak ove metode je mogućnost pojave različite pigmentacije u novo spojenim dijalovima malih labija zbog čega je potrebno pažljivo planiranje zahvata.


Labioplastika deepitelizacijom

Deepitelizacija podrazumijeva stvaranje eliptičnog područja na površini malih labija skojeg se skida kožni pokrivač, zadržavajući integritet temeljnog tkiva. To je najmanje destruktivna metoda, ali još uvijek ima niz nedostataka, od kojih je temeljni nedostatak nemogućnost uporabe metode kod hipertrofije malih labija više od 4 cm, jer je u tom slučaju njihova debljina također znatno povećana.


Kombinirane metode

U trenutnoj fazi razvoja labioplastika, najčešće se koriste kombinirane metode, obično labioplastika V-resekcijom ili marginalna labioplastika uz elemente deepitelizacije i/ili fotodestrukcije suvišnih nabora. Fotodestrukcijom se također mogu ukloniti i korigirati asimetričnosti koje katkada ostaju i nakon labioplastike.

Laserska labioplastika spada u kirurške zahvate manjeg opsega, čiji su rezultati vrlo učinkoviti. Izvodi se u lokalnoj anesteziji, a postupku prethodi ginekološki pregled s vulvoskopijom i planiranje zahvata, vodeći računa o željama pacijentice kako bi se odstranila optimalna količina tkiva i postigao željeni rezultat.

Komplikacije su izuzetno rijetke kod obavljanja laserskih kirurških zahvata, uglavnom su povezane s pojedinim posebnostima operiranog dijela tijela i stanjem imunološkog sustava pacijentice.

Obzirom da se pri laserskoj labioplastici istodobno duž crte reza rana i koagulira čime se prevenira neželjeno krvarenje i hematomi za vrijeme i nakon operacije, što znatno pospješuje i ubrzava oporavak te poboljšava rezultat operacije. Najčešće komplikacije su krvarenje dulje od 3 sata i stvaranje hematoma te oteklina u predjelu vulve (unutar 24 h), koji se u potpunosti resorbiraju najčešće u roku od 4 dana.

Oporavak nakon labioplastike traje tri tjedna, pa zahvat treba planirati neposredno po završenoj mjesečnici. Nakon operacije je područje osjetljivije i bolnije tijekom sljedećih nekoliko dana, kada se savjetuje mirovanje i izbjegavanje većeg napora, sjedeće aktivnosti, te nošenje uske odjeće. Tijekom narednih tri tjedna do potpunog zarastanja, može se osjećati lagana bolnost, nelagoda i otečenost operirane regije.

Zadovoljstvo dosadašnjih pacijentica koje su se podvrgle laserskoj operaciji, bilo je usmjereno na zadovoljavajući rezultat, brzi oporavak i povratak svakodnevnom profesionalnom i privatnim životu.


Dr. Vesna Harni

Laserska labioplastika