Laserska labioplastikaLaserska labioplastika je korektivni laserski zahvat kojim se preoblikuju male ili velike stidne usne.
Kontakt RSS
Estetska ginekologija
Poliklinika Harni je prva zdravstvena ustanova u Hrvatskoj koja je započela brigu o ginekološkim tegobama uslijed starenja kože i promjena u razini estrogena uporabom suvremene i moćne laserske tehnologije.

Laserska labioplastika

Objavljeno: 16. listopada 2017., Datum zadnje izmjene: 17. listopada 2017.
Labia minora - stidne ili male usne (usmine) čine vanjski dio ženskog spolnog organa, s važnom ulogom u spolnom životu, ali i svakodnevnim tjelesnim aktivnostima jedne žene.

Brojne žene rađaju se s većim ili nepravilnim, asimetričnim ili hipertrofičnim malim usnama, dok kod nekih to može izazvati porođajna trauma, ginekološka operacija, drugi traumatski događaj ili prirodni proces starenja. Izgled malih usana može uzrokovati osjećaj nezadovoljstva i pridonijeti gubitku samopouzdanja, ali i biti izvor stalne iritacije i nelagode prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, sjedenja, bavljanje sportom, nošenja uske odjeće ili kod spolnog odnosa.

Prekomjerno razvijene stidne usne nisu samo estetski nedostatak, one zahtjevaju i viši stupanj higijene, osobito tijekom razdoblja mjesečnice.


Laserska tehnologija u ginekologiji


Laserska tehnologija omogućila je uvođenje nekolikoh postupaka u ginekološku praksu. Prije svega je to uporaba toplinske laserske energije za revitalizaciju u regeneraciju tkiva, što se naziva laserska fototerapija. Pored toga, snaga ili jakost toplinske energije se mogu mijenjati pa se uporabom različitih sondi može postići fotodestrukcija ili snop laserskih zraka može koristiti kao laserski skalpel.

Laserska fotodestrukcija označuje mogućnost razaranja ("otapanja") različitih struktura laserskom energijom. U ginekologiji, to mogu biti različite strukture – izraštaji i benigni tumori na vanjskom spolovilu, ali i promjene u vagini, osobito promjene koje nastaju kao posljedica HPV infekcije a za koje ne postoje drugi adekvatni tretmani.

Laserski skalpel se koristi kada želimo obaviti kirurški zahvat na što poštedniji način. Približavanjem snopa laserskih zraka tkivu postižemo optimalno rezanje, a udaljavanjem laserske "sonde" dolazi do termokoagulacije i hemostaze, odnosno zatvaranja krvnih žila, zbog čega je krvarenje prilikom laserske operacije minimalno ili samo simboličkog karaktera. Od ostalih prednosti svakako treba napomenuti da je rez 100% sterilan i da nije nužna naknadna uporaba antibiotske terapije, jer praktično ne postoji mogućnost intraoperativne infekcije.

Kao i kod svih drugih laserskih zahvata na koži, koža je jedno vrijeme nakon operacije više osjetljiva na sunčevu svjetlost. Ovo nam u ginekologiji ne zadaje veći problem, ali nije na odmet znati da se nakon laserskih ginekoloških zahvata jedno vrijeme ne ide na nudističke plaže.


Laserska labioplastika


Labioplastika je postupak koji podrazumijeva smanjenje ili promjenu oblika malih labija uz pomoć kirurškog zahvata. Obično se provodi kod povećanih, izduljenih ili asimetričnih malih usana koje ometaju svakodnevno funkcioniranje kao što su sjedenje i bavljenje sportom – vožnja biciklom, ali i normalna spolna aktivnost.

Izrazito hipertrofične i asimetrične male labije onemogućuju nošenje željene odjeće, uskih hlača i tajica, kao i nesmetani odabir kupaćeg kostima i slobodno ponašanje na plaži, bazenu ili sportskom terenu.

Pojava laserskih kirurških tehnika unijela je novine i u načinu obavljanja korekcija u izgledu malih labija. Korekcija malih labija pomoću laserskog skalpela obavlja se u gotovo beskrvnom operativnom polju, a dobra prokrvljenost genitalnog područja osigurava vrlo brzo cijeljenje, bez primjetnih ožiljaka.

Prednosti laserskog skalpela nad kirurškim su i točnija linija urezivanja, te apsolutna sterilnost, zbog čega nije potrebna naknadna antibiotska terapija. Vrijeme operacije i razdoblja oporavka značajno je manje.

Pored toga, laserska labioplastika se može koristiti kako bi se uklonila područja viška nabora i hiperpigmentacije. Bilo koje nemaligne tvorbe u predjelu malih usana mogu se također odstraniti laserskim kirurškim zahvatom, dok se genitalni kondilomi obično destruiraju laserskim zrakom.

Za razliku od kirurških tehnika koje mogu dovesti do smanjenja senzibiliteta genitalnog područja nakon zahvata, laserska energija i toplina aplicirana u tkivo tijekom zahvata potiče stvaranje novih krvnih žila, kolagena i živčanih vlakana, pa se linija reza kasnije ne primjećuje, a osjetljivost ne samo da nije smanjenja već je vrlo često i povećana, što zbog učinka samog lasera što zbog zahvata koji ženi vraća samopouzdanje.Svi postupci imaju svoje prednosti i nedostatke


Marginalna resekcija

Marginalna ili bočna resekcija malih usana je postupak koji se koristi u labioplastici, kada je primarni cilj operacije smanjiti veličinu malih labija i ukloniti hiperpigmentirana i naborana područja. Ova metoda je najjednostavnija za izvođenje i najčešće se koristi, osobito kod hipertrofičnih i zadebljanih malih usana gdje su najbolje rezultati.

Pri klasičnom kirurškom rezu, ova metoda može imati ozbiljne nedostatke povezane s gubitkom osjetljivosti i prirodnog izgleda vulve. Laserska tehnika potiče regeneraciju i revitalizira tkivo genitalnog područja i nakon labioplastike, pa je ovaj problem uvelike smanjen, a mnoge pacijentice navode zapravo poboljšanje genitalne osjetljivosti nakon laserske labioplastike.Labioplastika V-resekcijom

V-resekcija malih labija provodi se u skladu s kanonima plastične kirurgije, pomoću W-, Y- i Z- elemenata plastične kirurgije. Za zatvaranje rubova koristite se vrlo tanki samoresorbirajući intrakutani šavovi, pa tako nema vađenja konaca od kojeg mnoge žene strijepe.

Pri laserskom postupku praktički ne postoji opasnost od komplikacija, a nedostatak ove metode je mogućnost pojave različite pigmentacije u novo spojenim dijalovima malih labija zbog čega je potrebno pažljivo planiranje zahvata.


Labioplastika deepitelizacijom

Deepitelizacija podrazumijeva stvaranje eliptičnog područja na površini malih labija skojeg se skida kožni pokrivač, zadržavajući integritet temeljnog tkiva. To je najmanje destruktivna metoda, ali još uvijek ima niz nedostataka, od kojih je temeljni nedostatak nemogućnost uporabe metode kod hipertrofije malih labija više od 4 cm, jer je u tom slučaju njihova debljina također znatno povećana.


Kombinirane metode

Prilikom laserske labioplastike najčešće se koriste kombinirane metode, obično labioplastika V-resekcijom ili marginalna labioplastika uz elemente deepitelizacije i/ili fotodestrukcije suvišnih nabora. Fotodestrukcijom se također mogu ukloniti i korigirati asimetričnosti koje katkada ostaju i nakon labioplastike.

Laserska labioplastika spada u kirurške zahvate manjeg opsega, čiji su rezultati vrlo učinkoviti. Izvodi se u lokalnoj anesteziji, a postupku prethodi ginekološki pregled s vulvoskopijom i planiranje zahvata, kada se mapira genitalno područje i obilježe sve nepravilnosti koje treba ukloniti. Pri ovom pregledu se planira "figuru" reza i rekonstrukcije,vodeći računa o željama pacijentice kako bi se odstranila optimalna količina tkiva i postigao željeni rezultat.

Komplikacije kod obavljanja laserskih kirurških zahvata su izuzetno rijetke i uglavnom su povezane s pojedinim posebnostima operiranog dijela tijela i stanjem imunološkog sustava pacijentice.

Obzirom da se pri laserskoj labioplastici istodobno duž crte reza rana i koagulira čime se prevenira neželjeno krvarenje i hematomi za vrijeme i nakon operacije, što znatno pospješuje i ubrzava oporavak te poboljšava rezultat operacije. Najčešće komplikacije su krvarenje dulje od 3 sata i stvaranje hematoma te oteklina u predjelu vulve (unutar 24 h), koji se u potpunosti resorbiraju najčešće u roku od 4 dana.

Oporavak nakon labioplastike traje tri tjedna, pa zahvat treba planirati neposredno po završenoj mjesečnici. Nakon operacije je područje osjetljivije i bolnije tijekom sljedećih nekoliko dana, kada se savjetuje mirovanje i izbjegavanje većeg napora, sjedenje i nošenje uske odjeće. Tijekom narednih tri tjedna do potpunog zarastanja, može se osjećati lagana bolnost, nelagoda i otečenost operirane regije.

Zadovoljstvo dosadašnjih pacijentica koje su se podvrgle laserskoj operaciji, bilo je usmjereno na zadovoljavajući rezultat, brzi oporavak i povratak svakodnevnom profesionalnom i privatnim životu.

Dr. Vesna Harni
Laserska labioplastika