Laserska perineoplastikaRekonstrukcija međice uz pomoć laserskog skalpela.
Kontakt RSS
Estetska ginekologija
Poliklinika Harni je prva zdravstvena ustanova u Hrvatskoj koja je započela brigu o ginekološkim tegobama uslijed starenja kože i promjena u razini estrogena uporabom suvremene i moćne laserske tehnologije.

Laserska perineoplastika

Objavljeno: 17. listopada 2017.

Perineum ili međica označuje vidljivo područje vanjskog spolovila žene koji razdvaja vaginu i rektum, s važnom ulogom u spolnom životu, ali i svakodnevnim tjelesnim aktivnostima jedne žene. Brojne žene rađaju se s manjim ili većim nepravilnostima perineuma, ali neugodne ozljede i ožiljci, suženja i krauroza kao i oštećenost turgora kože najčešće nastaju kao posljedica epiziotomije i perineotomije, kirurškog urezivanja ili spontanog pucanja međice i vagine tijekom prirodnog poroda.

Izgled međice može uzrokovati osjećaj nezadovoljstva i pridonijeti gubitku samopouzdanja, ali i biti izvor stalne iritacije i nelagod prilikom spolnog odnosa, nošenja uske odjeće, sportskih i drugih fizičkih aktivnosti. Ožiljkasto promijenjena međica nije samo estetski nedostatak, ona zahtijeva i viši stupanj higijene, osobito tijekom razdoblja mjesečnice.


Laserska korekcija ožiljno promijenjene međice


Laserska perineoplastika ili laserska korekcija perineuma provodi se s ciljem vraćanja normalnog izgleda ovom području bilo izrezivanjem viška kože, plastičnom kirurgijom ožiljka i lezije nakon epiziotomije i šivanjem mišića međice kako bi se uklonila labavost vestibula (vaginalnog prijedvorja) i zategnuo ulaz u vaginu. Većina korektivnih zahvata kojim se radi vaginoplastika zapravo podrazumijeva perineoplastiku kao jednostavniji način korekcije prednjeg dijela vagine.

Indikacije za lasersku perineoplastiku su:

  • postojanje ožiljaka na perineumu
  • opušten vaginalni vestibul
  • nizak položaj međice
  • krauroza i stenoza.

Pored toga, bilo koje nemaligne tvorbe u ovom području mogu se također odstraniti laserskim kirurškim zahvatom.

Perineoplastika se provodi sukladno kanonima plastične kirurgije, pomoću –W,-Y i –Z elemenata plastične kirurgije, najčešće oblika dvostruke V resekcije kojom se odstranjuje romboidno područje međice iznad anusa i unutar granica vestibula. Bočne granice su himenalni ostaci. Potrebno je identificirati bulbokavernozni i površni transverzalni mišić, te ih naknadno sašiti i stvoriti oštre konture vestibula uz podizanje njegovih rubova i obnavljanje strukturnog integriteta perineuma. Za zatvaranje rubova koriste se samoresorbirajući intrakutani šavovi.


Laserska perienoplastika


Pojava laserskih kirurških tehnika unijela je novine i u načinu obavljanja korekcija u izgledu međice. Korekcija perineuma pomoću frakcijskog lasera obavlja se u gotovo beskrvnom operativnom polju, te tijekom zahvata nije potrebna hemostaza, dok dobra prokrvljenost genitalnog područja osigurava vrlo brzo cijeljenje, bez primjetnih ožiljaka. Nakon laserskog zahvata, rana se šiva prema ranije planiranoj shemi, pri čemu se koriste vrlo tanki samoresorbirajući šavovi, tako da nije potrebno vađenje konaca od kojeg većina žena strijepi.

Prednosti "laserskog skalpela" nad kirurškim su i točnija linija urezivanja, te apsolutna sterilnost, zbog čega nije potrebna naknadna antibiotska terapija. Vrijeme operacije i razdoblja oporavka značajno je manje. Premda nakon bilo kojeg kirurškog reza postoji mogućnost smanjenja osjetljivosti operiranog područja, laserska tehnika sa stvaranjem novih krvnih žila, kolagena i novih živčanih vlakana najčešće dovodi do suprotnog učinka, smanjenja napetosti i bolje osjetljivosti operiranog područja.

Komplikacije su izuzetno rijetke kod obavljanja laserskih kirurških zahvata, uglavnom su povezane s pojedinim posebnostima operiranog dijela tijela. Obzirom da se pri laserskoj perineoplastici istodobno duž crte reza rana i koagulira čime se prevenira neželjeno krvarenje i hematomi za vrijeme i nakon operacije, što znatno pospješuje i ubrzava oporavak te poboljšava rezultat operacije. Najčešće komplikacije su krvarenje dulje od 3 sata i stvaranje hematoma te oteklina u predjelu vulve (unutar 24 h), koji se u potpunosti resorbiraju najčešće u roku od 4 dana.

Oporavak nakon perineoplastike traje tri tjedna, pa zahvat treba planirati neposredno po završenoj mjesečnici. Nakon operacije je područje osjetljivije i bolnije tijekom sljedećih nekoliko dana, kada se savjetuje mirovanje i izbjegavanje većeg napora, sjedeće aktivnosti, te nošenje uske odjeće. Tijekom narednih tri tjedna do potpunog zarastanja, može se osjećati lagana bolnost, nelagoda i otečenost operirane regije, a spolni odnos je zabranjen.

Zadovoljstvo dosadašnjih pacijentica koje su se podvrgle laserskoj operaciji, bilo je usmjereno na zadovoljavajući rezultat, brzi oporavak i povratak svakodnevnom profesionalnom i privatnim životu.

Dr. Vesna Harni
Laserska perineoplastika