Liječenje endometriozeLiječenje endometrioze. Endometrioza. Endometriom. Endometriotična cista na jajniku. Krvava cista na jajniku. Cilj liječenja endometrioze je ukloniti bolove, smanjiti estrogensku stimulaciju i očuvati plodnost žene. Liječenje endometrioze obično započinje dijagnostičkom laparaskopijom, pri čemu se odstrane vidljiva endometriotička žarišta. U liječenju endometrioze vrlo često se prepisuju različite kombinacije estrogena i progesterona. Hormonsko liječenje endometrioze obuhvaća i supresiju menstruacijskih ciklusa koja se postiže GnRH analozima.
Kontakt RSS
Humana reprodukcija
Cilj svih postupaka u liječenju neplodnosti je stvaranje pogodnih uvjeta i sredine za spajanje spolnih stanica, spermatozoida i jajne stanice, uspješno začeće, uspješnu trudnoću i porođaj djeteta.

Liječenje endometrioze

Datum zadnje izmjene: 11. listopada 2014.
Dismenoreja | PMS | PCOS | Endometrioza | MiomiMenopauza
Pojam i definicija |  Psihoginekologija | Liječenje | Prehrana | Alternativni pristup
Kronični bolni sindromi u ginekologiji: Endometrioza i fibromijalgija

Cilj liječenja endometrioze ..

ukloniti je bolove, smanjiti estrogensku stimulaciju i očuvati plodnost žene. Liječenje obično započinje dijagnostičkom laparaskopijom, pri čemu se odstrane vidljiva endometriotička žarišta.

U postizanju preostalih ciljeva liječenja endometrioze koriste se sljedeće skupine lijekova: analgetici u liječenju bolova i hormonska terapija koja obuhvaća oralnu kontracepciju, danazol, progesteronsku terapiju i GnRH analoge. Uobičajena je kontinuirana primjena hormonske terapije tijekom 6 mjeseci.

Analgetici

U liječenju bolova na prvom mjestu se primjenjuju nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID – "nonsteroidal anti-inflammatory drugs"): acetilsalicilna kiselina, ketoprofen, diklofenak, ibuprofen, naproksen i mefenaminska kiselina. Analgetički učinak ostvaruje se uplivom u biosintezu prostaglandina, selektivnom blokadom sinteze prostaglandina F2alfa.

Dvije velike meta-analize randomiziranih kontroliranih studija pokazale su učinkovitost svih NSAIDs u liječenju dismenoreje, a njihova učinkovitost bila je bolja od acetaminofena. Sličan učinak ovoj skupini lijekova pokazali su i COX-2 inhibitori, lijekovi koji blokiraju enzim ciklooksigenazu-2, i na sličan način sprječavaju biosintezu prostaglandina. Liječenje nesteroidnim protuupalnim lijekovima učinkovito je kod bolova slabijeg intenziteta, dok su kod teških simptoma obično neučinkoviti. Neželjeni učinci NSAIDs obuhvaćaju gastrointestinalne tegobe.

Oralna kontracepcija

U liječenju endometrioze vrlo često se prepisuju različite kombinacije estrogena i progesterona. Česta je preporuka kontinuirano uzimanje kroz više ciklusa bez pauze, kako bi se spriječilo bujanje endometrija i krvarenje povezani s bolovima, oštećenjem tkiva i stvaranjem ožiljaka.

Istraživanja ukazuju na poboljšanje tegoba kod 80-100% pacijentica s endometriozom, a bolju učinkovitost ispoljavaju monofazički u odnosu na trifazičke preparate, kao i preparati sa snažnijom gestagenskom komponentom. U slučaju nepodnošljivosti oralnog uzimanja kontracepcijskih pilula, dvostruko manje neželjenih učinaka ostvaruje se njihovom intravaginalnom primjenom.

Danazol

Danazol je sintetički hormon strukturno nalik testosteronu, s antiestrogenskim, antiprogesteronskim i slabim androgenskim djelovanjem uz priznati imunomodulacijski učinak. Mehanizam djelovanja je sprječavanje ekspresije estrogenskih i progesteronskih receptora na endometrijskim stanicama, što dovodi do stanjenja endometrija i smanjenja obilnosti menstruacijskih krvarenja, sve do povremenih potpunih izostanaka menstruacije.

Istraživanja ukazuju na poboljšanje simptoma kod 89% pacijentica s endometriozom uz terapiju danazolom, kao i poboljšanje laparoskopskog ili laparotomijskog nalaza za 94%. Neželjena djelovanja danazola obuhvaćaju dobitak na težini, pojačani rast dlačica, pojačano ispadanje kose, preosjetljivost na svjetlost i upliv u metabolizam glukoze.

Progesteronska terapija

Progesteronska terapija obično se propisuje kod pacijentica s kontraindikacijom za uporabu estrogena, odnosno kontracepcijskih pilula. Progesteronski pripravci dovode do transformacije nepravilno nabujalog endometrija, čime se smanjuje obilnost krvarenja, te uspostavlja ritmički ciklus. Osim toga utječu na lokalne čimbenike rasta, tkivne receptore i druge parakrine mehanizme. Primjenjuje se u vidu oralne terapije, u vidu intramuskularnih depo injekcija (medroksiprogesteronacetat) ili progesteronskog implantata.

Opisan je i odličan učinak intrauterinog uloška s progesteronskim cilindrom (LNG-IUD) kod pacijentica s dubokom zdjeličnom endometriozom. Ubrzo nakon primjene ovih lijekova, pacijentice postaju amenoroične, dolazi do prolaznog gubitka mjesečnice, čime prestaju i tegobe.

GnRH analozi

Hormonsko liječenje endometrioze obuhvaća i supresiju menstruacijskih ciklusa koja se postiže GnRH analozima. Ova skupina lijekova prekida fiziološki obrazac pulzacijskog oslobađanja hormona GnRH iz hipotalamusa, kao i folikulostimulirajućeg i luteinizirajućeg hormona iz hipofize. Rezultat ove inhibicije je veoma niska razina estrogena i androgena što je uzrok izostanka ovulacije i menstruacije. Na taj način pacijentica se farmakološkim putem premješta u umjetnu postmenopauzu. Terapija traje 3-6 mjeseci, a neželjena djelovanja u smislu menopauzalnih tegoba znaju biti veoma izražena.

Ostali lijekovi čija je primjena proučavana kod endometrioze obuhvaćaju inhibitore aromataze, selektivne modulatore estrogenskog receptora i imunomodulatore, uključujući i interferon. U liječenju neplodnosti kod neuspjeha kirurškog i medikamentoznog liječenja, primjenjuju se metode umjetne oplodnje.

dr. Vesna Harni

Literatura