Liječenja PMS-aPremenstrualni sindrom | Liječenje premenstrualnog sindroma. U liječenju PMS-a, u obzir se moraju uzeti ne samo učinak uma, emocija, prehrane, svjetla i tjelovježbe, nego i odnosi unutar obitelji, društva i na radnom mjestu, nasljedni čimbenici, kao i traume iz djetinjstva.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Liječenja PMS-a

Vezano
Vezani članci
Datum zadnje izmjene: 31. ožujka 2019.


 


Niti jedno ginekološko stanje ili bolest ne zahtijeva u toj mjeri integralni pristup, kao što je to slučaj s premenstrualnim sindromom. Traženje jednog kemijskog uzroka i jednog lijeka neće donijeti rezultate u terapiji PMS-a, jer su uzroci mnogostruki i mnogoznačni. Kada se želi liječiti PMS, u obzir se moraju uzeti ne samo učinak uma, emocija, prehrane, svjetla i tjelovježbe, nego i odnosi unutar obitelji, društva i na radnom mjestu, nasljedni čimbenici, kao i traume iz djetinjstva.

Liječiti osjećaj nadutosti diureticima, glavobolju analgeticima, potištenost i neraspoloženje antidepresivnim lijekovima zanemaruje temeljnu neravnotežu i najčešće samo pridonosi nastanku novih neželjenih tegoba usljed uzimanja lijekova.

Kako simptomi PMS-a mogu biti vrlo slični nekim drugim bolestima, prije liječenja PMS-a potrebno je isključiti slijedeća oboljenja: dijabetes melitus, hipoglikemiju, nepravilnu funkciju štitnjače, te primarnu i sekundarnu dismenoreju.

Najznačajniji je korak u liječenju PMS-a redukcija i otklanjanje stresa. Na prvom mjestu stoje promjena prehrane, životnog stila i redovita tjelovježba. Od velike koristi mogu biti tehnike opuštanje - "mind-body" tehnike: autogeni trening, yoga i meditacija.

Kod srednje jakih i jako izraženih tegoba savjetuje se terapija prirodnim progesteronom koji je dostupan i u obliku gela, koji se osobito rado primjenjuje kod tegoba od strane dojki (napetost, nabreklost, bolnost). Progesteronski se pripravci koriste u drugoj polovici ciklusa: uobičajeno od 14. - 28. dana ciklusa, premda se terapija može i treba individualno podešavati.

Pravilo je započeti s progesteronskom terapijom 1-2 dana prije ovulacije i nastaviti sve do prvog dana menstruacijskog krvarenja. Vitamin B6 pomaže u sintezi neurotransmitera serotonina i na taj način doprinosi stabilizaciji psihičkog stanja.

U slučaju tegoba koje traju tijekom gotovo cijelog ciklusa od koristi može biti primjena oralne kontracepcije, poglavito preparata koji kao gestagensku komponentu sadrže drospirenon. Ovaj gestagen ima povoljan dvojaki povoljni učinak u slučaju PMS-a, prvi je onaj na metabolizam neurotransmitera serotonina, dok drugi povoljan učinak obuhvaća antimineralokortikoidno djelovanje i sprječavanje zadržavanje tekućine.


 POJAM I DEFINICIJA


PSIHO
GINEKOLOGIJA


lIJEČENJEPREHRANAALTERNATIVNI
PRISTUP
Spironolakton spada u skupinu blagih diuretika, lijekova koji potiču izmokravanje tekućine. Osim diuretskog posjeduje antiandrogeno i antimineralokortikoidno djelovanje, temeljem čega se propisuje kod zadržavanja tekućine kao temeljnog problema PMS-a. Mišljenja o dobrotvornom učinku spironolaktona u liječenju PMS-a se razlikuju. Neki znanstvenici nalaze umjereno pozitivan učinak na liječenje otoka, dok drugi istraživači nisu mogli potvrditi bolji učinak spironolaktona od placebo lijeka.

U slučaju klinički izražene hiperprolaktinemije, visoke razine prolaktina u krvi, primjenjuju se lijekovi tipa bromergona, kabergolina i kvinagolid.

Povišena razina hormona prolaktina nalazi se u 0.4% neselektirane populacije i kod 9 - 17% žena s reprodukcijskim oboljenjima, a razlozi nastanka hiperprolaktinemije su:
  • fiziološka stanja: nakon poroda (dojenje), kao i osobito stres (otuda popularni naziv hormon stresa za prolaktin),
  • farmakološka stanja: uporaba nekih, prije svega psihotropnih lijekova i droga, kao i
  • patološka stanja: mikroprolaktinom, hipotireoza, PCOS, ciroza jetre i kronična insuficijencija bubrega
Ipak, u 64% slučajeva razlog je nepoznat, kada govorimo o idiopatskoj hiperprolaktinemiji.

U slučaju depresivnih ataka mogu se ordinirati niske doze antidepresiva, pri čemu najopsežnija iskustva potječu od primjene inhibitora ponovne pohrane serotonina fluoksetina, sertralina, citaloprama i paroksetina, kao i u manjoj mjeri od anksiolitika alprazolama. Neurotransmiter serotonin regulira ponašanje i raspoloženje.

Nekolika su istraživanja pokazala nisku razinu serotonina tijekom cijelog ciklusa, čiji rezultat može biti povećana osjetljivost i promjene raspoloženja karakteristični za PMS, kao i 60% smanjenje simptoma uz uporabu fluoksetina. Preporučena doza je 20 mg, a puni učinak očekuje se 2-3 mjeseca od početka terapije.


dr. Vesna Harni


Literatura