Magnezij i trudnoćaMagnezij. Magnezij i trudnoća. Dnevne potrebe u magneziju iznose oko 5 mg/kg tjelesne težine (oko 400 mg/dan). Sadržaj magnezija u našoj prehrani je pak većinom ispod 300 mg/dan. Ovakva nesrazmjera dovodi se u vezu sa stalnim osiromašenjem tla (time i namirnica) u magneziju, kao i načinom prehrane (prehrana bogata bjelančevinama i mastima) koja otežava resorpciju magnezija. U trudnoći rastu potrebe za magnezijem uslijed rasta djeteta i pojačanog metabolizma trudnice. Tijekom klinički normalne trudnoće razina magnezija u krvi značajno se smanjuje ukoliko se magnezij ne nadomjesti. U posljednjem tromjesečju trudnoće manjak magnezija je najjače izražen.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

Magnezij i trudnoća

Vezano
Tema
Trudnoća
Vezani članci
Folna kiselina
Datum zadnje izmjene: 9. srpnja 2017.

      


Dnevne potrebe u magneziju ..

iznose oko 5 mg/kg tjelesne težine (oko 400 mg/dan).

Sadržaj magnezija u našoj prehrani je pak većinom ispod 300 mg/dan. Ovakva nesrazmjera dovodi se u vezu sa stalnim osiromašenjem tla (time i namirnica) u magneziju, kao i načinom prehrane (prehrana bogata bjelančevinama i mastima) koja otežava resorpciju magnezija.

U trudnoći rastu potrebe za magnezijem uslijed rasta djeteta i pojačanog metabolizma trudnice.

Tijekom klinički normalne trudnoće razina magnezija u krvi značajno se smanjuje ukoliko se magnezij ne nadomjesti. U posljednjem tromjesečju trudnoće manjak magnezija je najjače izražen.

U ovo vrijeme fetalni organizam sa svoje strane troši dnevno 5 - 7.5 mg magnezija.

Klinički se manjak magnezija najčešće manifestira grčevima u listovima (rani vodeći simptom). U slučajevima težeg manjka može doći i do prijevremenih trudova.

Kod značajnijeg pada razine magnezija bitno raste rizik prijevremenog porođaja ili pobačaja. Kod fetusa, usljed manjka magnezija može doći do zastoja u rastu. ŽIVOTNI STIL PREHRANA

TJELOVJEŽBA


TEGOBE
U TRUDNOĆI
   
Mnogobrojna istraživanja ..

potvrđuju da se učestalost i opseg navedenih komplikacija u trudnoći može smanjiti pravovremenim nadomjestkom magnezija. Preporučena doza je oko 300 mg/dan.

S obzirom na veoma pozitivne rezultate kao i nedostatak neželjenih učinaka pri oralnoj terapiji magnezijem, nadomjestak magnezija trebalo bi prakticirati tijekom cijele trudnoće, također i u odsustvu kliničkih simptoma manjka magnezija.

Namirnice koje su bogate magnezijem: produkti cjelovitih žitarica, mlijeko, mliječni proizvodi, krumpir, mahunarke, müsli, lješnjaci i orasi.
 TEMELJNA NAČELA
PREHRANE


PRIRAST TEŽINE
U TRUDNOĆIDIJETA
1,800 KCALVEGETARIJANSTVO
U TRUDNOĆIVITAMINSKE 
NADOPUNE 


dr. Vesna Harni
Literatura