Majčina smrtnost kod pothranjenih i pretilih trudnicaPretilost, kao i pothranjenost povećavaju rizike za ozbiljne poremećaje i smrtnost kod majki.
Kontakt RSS
Majčina smrtnost kod pothranjenih i pretilih trudnica
Pretilost, kao i pothranjenost povećavaju rizike za ozbiljne poremećaje i smrtnost kod majki.

Majčina smrtnost kod pothranjenih i pretilih trudnica

Objavljeno: 16. veljače 2018., Datum zadnje izmjene: 11. veljače 2018.

Pretilost, kao i pothranjenost (nizak i visok indeks tjelesne mase - BMI) povećavaju rizike za ozbiljne poremećaje i smrtnost kod majki, pronašla je nova studija . Apsolutni porast rizika je iznosio 28.8 na 10.000 trudnica za pothranjenost i 61.1 na 10.000 trudnica za treći stupanj pretilosti kod žena.

Dr. Sarka Lisonkova, specijalist maternalno-fetalne medicine na Sveučilištu British Columbia u Kanadi, i kolege osmislili su kohortnu studiju kako bi utvrdili je li BMI povezan s ozbiljnim zdravstvenim poremećajima kod majki. Njihova analiza s 743,630 trudnica je objavljena online u časopisu "JAMA".

Tim je proveo istraživanje u Washingtonu između 2004. i 2013. godine.

Tijekom tih deset godina istraživači su dosljedno prikupljali veliku količinu informacija o trudnicama i uspjeli analizirati širok raspon specifičnih kliničkih stanja. Iako su podaci o obrazovanju majki, rasi i BMI bili skupljani od majki, istraživači su koristili Međunarodnu klasifikaciju bolesti, devetu reviziju i kliničku modifikaciju (ICD-9-CM) za dokumentiranje medicinskih stanja.

Autori objašnjavaju da je njihova upotreba ICD-9-CM kodova značila da ipak nisu obuhvatili sve ozbiljne komorbiditete. Na primjer, nisu mogli identificirati žene s eklampsijom koja je posljedično nastala od kronične hipertenzije.

Istraživači su također primijetili da je broj smrti majki u njihovoj studiji bio nizak u odnosu na izvješća o smrtnosti majki u SAD-u. Njihova je studija stoga imala nedovoljnu statističku snagu za procjenu veza između BMI i rijetkih teških podvrsta bolesti i smrti majke. Stoga su stvorili složeni ishod koji je uključivao smrtnost majke i uvjete koji su doveli do ozbiljnih posljedica.

Istraživači su dokumentirali da su 3.2% njihove populacije činile pothranjene trudnice, 47.5% su bile trudnice normalne težine, dok su 25.8% trudnica bile pretile. Pri tome, 13.1% trudnica je spadala u pretilost prvog stupnja, 6.2% trudnica pretilost drugog stupnja, dok je 4.2% trudnica bilo u skupini pretilosti trećeg stupnja.

Ne samo da su trudnice s niskim i visokim BMI imale apsolutno i statistički značajno povećanje teškog morbiditeta u odnosu na žene s normalnim BMI, nego su i stope teškog majčinog morbiditeta i smrtnosti također otkrile obrasce sukladno principu "doza-odgovor" među ženama s BMI iznad normalnog.

Naime, istraživači su izračunali apsolutni rizik za teški morbiditet ili mortalitet na 10,000 žena za svaku BMI grupu u odnosu na normalan BMI. U usporedbi sa ženama s normalnim BMI-om, apsolutni rizici na 10,000 žena su bili 17.6 u žena s prekomjernom težinom, 24.9 za pretile žene u prvoj klasi, 35.8 za pretile žene u klasi 2 i 61.1 za pretile žene u trećoj klasi pretilosti.

Pandemija pretilosti

Iako medicinska zajednica može uspješno liječiti bolesti vezane uz pretilost kao što su hipertenzija i dijabetes, manje je u stanju liječiti ili spriječiti pretilost. Novo istraživanje daje uvid u jednu od posljedica američke pandemije pretilosti.

Novi podaci su u skladu s podacima iz 2014. godine koji navode da je približno polovica svih trudnica u SAD-u prekomjerne tjelesne težine ili pretilo. Iako su liječnici pretpostavili da pretilost nije dobra za zdravlje žena, ova studija je prva koja primjereno dokumentira rizik od pretilosti u trudnica.

JAMA. Objavljeno online, 2017.
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni