Barijerne metode kontracepcijeBarijerne metode kontracepcije – kondom, dijafragma, cervikalna kapa. Mehaničke metode kontracepcije obuhvaćaju sve mehaničke i kemijske metode koje sprječavaju kontakt spermatozoida s jajnom stanicom: kondom, femidon (ženski kondom), dijafragma i cervikalna kapa. Barijerne metode kontracepcije se gotovo uvijek u kombinaciji s gelovima, tabletama ili kremama koje imaju spermicidno djelovanje.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Barijerne metode kontracepcije

Datum zadnje izmjene: 7. siječnja 2017.
Barijerne metode kontracepcije obuhvaćaju sve mehaničke i kemijske metode koje sprječavaju kontakt spermatozoida s jajnom stanicom: kondom, femidon (ženski kondom), dijafragma i cervikalna kapa.

Koriste se gotovo uvijek u kombinaciji s gelovima, tabletama ili kremama koje imaju spermicidno djelovanje.Kondom

Klasično sredstvo mehaničke kontracepcije je kondom.


U eri prije uvođenja kontracepcijskih pilula i spirale, kondom je predstavljao najčešće rabljeno sredstvo za zaštitu od neželjene trudnoće.

Danas se po učestalosti uporabe, prije svega zbog opasnosti prijenosa spolnih bolesti, nalazi na drugom mjestu.

Kondom je jedino kontracepcijsko sredstvo koje istodobno štiti i od prijenosa spolnih bolesti.

Stoga predstavlja idealno zaštitno sredstvo za sve one koji imaju spolne kontakte s više partnera ili tek započinju seksualni kontakt s novim partnerom.

Mehanizam djelovanja je očigledan, kondom sakuplja sjemenu tekućinu i na taj način onemogućuje svaki mogući kontakt spermatozoida i jajne stanice. Ispravno korišten kondom predstavlja vrlo sigurno kontracepcijsko sredstvo.

Pearl Index za kondom (broj trudnoća/100 žena koje se metodom koriste godinu dana) je 3.


Ženski kondom..


femidon nalazi se na tržištu nekih zapadnih zemalja unatrag nekog vremena, a predstavljen je tankim crijevom od umjetnog materijala koji na svakom kraju ima gumeni prsten.

Jedan prsten se slično kao kod dijafragme stavlja duboko u rodnicu preko vrata maternice, dok drugi prsten ostaje na vanjskoj površini rodnice.

Metoda je neuobičajena i rijetko se koristi. Pearl Index za femidon iznosi 5.


Dijafragma ..

izgleda kao manji gumeni šeširić. Sastoji se od nešto čvršćeg gumenog prstena preko kojeg je u vidu kupole prevučen gumeni pokrov.

Koristi se neposredno prije spolnog odnosa tako što se stavlja duboko u vaginu, kako bi prekrila cerviks i tako mehanički spriječila prolaz spermatozoida u uterus.

Kada se pravilno uvede u vaginu dijafragma leži svojim stražnjim rubom iza cerviksa u stražnjem forniksu - udubljenje između vrata maternice i stražnje stijenke rodnice, dok se prednji rub dijafragme nalazi u području uretralnog nabora.

Dijafragma se koristi u kombinaciji sa spermicidnom kremom koja se nanosi duž ruba gumenog prstena i to sa strane koja priliježe na vrat maternice.

Najmanje šest sati nakon spolnog odnosa dijafragma se ne smije pomicati sa svog mjesta.

Proizvodi se u različitim veličinama, što se određuje prilikom ginekološkog pregleda. Obratite pozornost da se veličina rodnice mijenja nakon porođaja ili nakon radikalne dijete, tako da se mijenja i veličina dijafragme.

Obzirom na materijal od kojeg je napravljena i koji s vremenom postaje porozan i može se cijepati, rok trajanja dijafragme se procjenjuje na dvije godine. Pearl Index za dijafragmu iznosi 6.Cervikalna kapa

izgleda slično kao dijafragma, samo što je daleko manja, te pokriva samo cerviks.

Također se mora uvesti u vaginu najmanje 10 minuta prije spolnog odnosa, te se koristi zajedno sa spermicidnom kremom.

Odstranjuje se najranije šest sati nakon spolnog odnosa, a može ostati u vagini i više dana za razliku od dijafragme.

Najveći problem kod cervikalne kape je što može za vrijeme spolnog odnosa skliznuti, zbog čega se veoma rijetko primjenjuje. Pearl Index za cervikalnu kapu iznosi 6 - 9.


Spermicidna sredstva ..

nalaze se na tržištu u obliku gelova, tableta ili krema, i primjenjuju se prije svakog odnosa unošenjem duboko u rodnicu.

Njihovi najčešći sastojci su oktoksinol-9 i nonoksinol-9, koji kemijski uništavaju spermatozoide.

Mnogobrojna znanstvena istraživanja jasno ukazuju kako primjena spermicidnih sredstava sprječava i širenje spolno prenosivih bolesti.

Već male količine nonoksinola-9 su dostatne za inaktivaciju AIDS virusa u pokusima in vitro.

Premda se ne javlja često, svakako treba spomenuti kontaktnu alergiju koja se može javiti u 1 - 5% žena koje koriste spermicidna sredstva.

Stopa zakazivanja je različita ovisno o sastavu, a Pearl Index se kreće oko 6.dr. Vesna Harni


Literatura