Menstruacijski ciklusMenstruacijski ciklus obuhvaća fiziološke promjene u organizmu žene, koje se ponavljaju u pravilnim ritmičkim intervalima, a rezultiraju pojavom mjesečnice, menstruacijskog krvarenja koncem ciklusa ili nastupanjem trudnoće.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Menstruacijski ciklus

Objavljeno: 15. siječnja 2018., Datum zadnje izmjene: 28. siječnja 2018.


 


Menstruacijski ciklus obuhvaća fiziološke promjene u organizmu žene koje se ponavljaju u pravilnim ritmičkim intervalima, a rezultiraju pojavom mjesečnice, menstruacijskog krvarenja koncem ciklusa ili nastupanjem trudnoće. U idealnim uvjetima menstruacijski ciklus traje 28 ± 3 dana, računajući od 1. dana posljednjeg do 1. dana slijedećeg menstruacijskog krvarenja.

Prva polovica menstruacijskog ciklusa se naziva folikularna faza i može biti različite duljine. Promjene koje nastupaju tijekom folikularne faze prije svega obuhvaćaju pravilan razvitak vodećeg ili dominantnog folikula - mjehurića s jajnom stanicom, i izrazito su ovisne o razini estrogena.

Ovulacija označuje pucanje vodećeg folikula i oslobađanje jajašca. Ovo je najplodniji trenutak u jednom menstruacijskom ciklusu koji nastupa u prosjeku 14. dana ciklusa, ali se može javiti i ranije i kasnije.

Druga polovica menstruacijskog ciklusa se naziva lutealna faza i prilično je konstantne duljine od 12 - 14 dana. Tijekom ove faze iz folikula u kojem je bila jajna stanica nastaje žuto tijelo ili korpus luteum, po čemu se ovo razdoblje i naziva

Fiziološka odstupanja duljine ciklusa počivaju prije svega na varijacijama u duljini folikularne faze, a kreću se u rasponu od 24 - 35 dana. Velike su individualne razlike ne samo u duljini ciklusa, nego i u intenzitetu menstruacijskog krvarenja.

Oscilacije su posebice izražene u vrijeme pojave menarhe, prve menstruacije, kao i u vrijeme prije pojave menopauze, zadnje menstruacije. Amenoreja, izostanak menstruacije prije svega je vezan uz nastanak trudnoće, premda postoje i drugi uzroci.

Najznačajnije promjene koje se dešavaju tijekom menstruacijskog ciklusa u organizmu žene su promjene na jajniku koje obuhvaćaju folikulogenezu, sazrijevanje jajašca, pucanje folikula i ovulaciju, oslobađanje jajašca u jajovod, njegovo prihvaćanje i transport u materničnu šupljinu, ali i promjene endometrija, sluznice maternice u smislu njegove proliferacije i sekrecijske transformacije.ANOVULACIJA


OLIGOMENOREJAAMENOREJAPOLIMENOREJA

Opisane promjene stoje pod kontrolom finih regulacijskih mehanizama koji obuhvaćaju endokrinološku aktivnost hipotalamusa, hipofize i jajnika, odnosno hormona GnRH - Gonadotropin Releasing-Hormon, FSH - folikulostimulirajući hormon) LH - luteinizirajući hormon, estradiol i progesteron. Veoma veliki utjecaj na regulacijske mehanizme posjeduju vanjski utjecaji kao što su stres, raspoloženje, tjelesna težina i osjetilni dojmovi.


Hipotalamus

Hipotalamus i  duboke hipotalamičke jezgre, kao dio limbičkog sustava predstavljaju najviši regulacijski centar, koji uz pomoć neurohormona GnRH regulira funkciju prednjeg režnja hipofize, gdje se stvaraju gonadotropini FSH i LH čiji ritam otpuštanja i amplituda oscilacija u otpuštanju reguliraju funkciju jajnika, sazrijevanje jajašca, ovulaciju i funkciju žutog tijela.

Otpuštanje GnRH nije kontinuirano i konstantno, nego je pulzacijskog karaktera, pri čemu utjecaj na amplitudu i učestalost ovog pulsa imaju i drugi neurotransmiteri kao što su dopamin, noradrenalin, acetilkolin, GABA, melatonin, endorfini.. a čija razina ovisi o međudjelovanju mentalne aktivnosti i emocionalnih promjena.

Utjecaj stresa na menstruacijski ciklus objašnjava se prekomjernom inhibicijom hipotalamičkog generatora GnRH pulsa koja nastaje djelovanjem ß-endorfina, čije pojačano oslobađanje stimulira CRH - Corticotropin Releasing Hormon koji se pojačano stvara u stresnim uvjetima.

Na isti način, GnRH izaziva u hipofizi pulzacijsko oslobađanje FSH i LH. Tijekom folikularne faze FSH i LH se oslobađaju svakih 1 - 2 sata, a u lutealnoj fazi svakih 3 - 4 sata, što ukazuje na povratni učinak progesterona na inhibiciju ovog pulsa. Gonadotropini u jajniku stimuliraju rast i sazrijevanje folikula u kojima je smješteno jajašce. Tijekom folikularne faze je prije svega važan FSH, dok je za urednu funkciju žutog tijela koje nastaje iz prsnutog folikula nakon ovulacije odgovoran LH.

Rastući folikul osim što sadrži jajnu stanicu, stvara hormon estradiol, a s luteinizacijom folikularnih stanica nakon ovulacije, započinje i produkcija progesterona. Estradiol i progesteron izravno su odgovorni za cikličke promjene koje se dešavaju u endometriju, a koje služe njegovoj pripremi za prihvaćanje oplođenog jajašca i nastanak posteljice, odnosno trudnoće.

Pad razine estradiola i progesterona  uslijed prestanka funkcije žutog tijela jajnika koncem ciklusa u kojem nije došlo do začeća rezultira ljuštenjem endometrija i menstruacijskim krvarenjem.


Alternativni pristup

Ciklička priroda menstruacijskog ciklusa povezuje se s drugim cikličkim, makrokozmičkim zbivanjima u prirodi kao što su plima i oseka, smjena godišnjih doba, odnosno mjesečev ciklus. Cikličke promjene koje se dešavaju u tijelu žene ne odnose se samo na protok tekućina i biokemijskih tvari, već obuhvaćaju protok i način primanja informacija i shvaćanja vlastite kreativnosti.

Sazrijevanje jajašca tijekom prve faze menstruacijskog ciklusa simbolički označuje pripremu za rađanje nekoga drugoga. Porast razine estrogena tijekom ove faze prati pojačana aktivnost lijeve hemisfere (rječitost) i smanjena aktivnost desne hemisfere mozga (vizualno-prostorna sposobnost). Većina žena u ovoj fazi se izvrsno osjeća, oduševljavaju ih nove ideje, pune su energije i poleta.

Ovulacija je vrhunac mentalne i emotivne kreativnosti, za što je vjerojatno odgovoran porast razine FSH i LH. Seksualna želja dosiže vrhunac upravo u ovo vrijeme.

Druga faza ciklusa predstavlja doba procjenjivanja i razmišljanja, osvrtanje na ono što je stvoreno, kao i na negativne ili teške aspekte života koji bi se trebali promijeniti ili prilagoditi. Tijekom ove faze žena se okreće više prema unutra, pripremajući se za razvitak nečega što dolazi iz same njene dubine.

Neposredno prije menstruacije i za vrijeme menstruacije, slično kao kod tamne faze mjeseca, žena se povlači u sebe, i doima kao da je životna sila za neko vrijeme nestala. Žena je usporenija, i postoji potreba za više odmora. Često postoji želja za pospremanjem, ormara, domova, radnih mjesta, odnosno svojih života. Prirodno biološko čišćenje prati na taj način i psihološko čišćenje. Na taj način holistička medicina prihvaća menstruacijski ciklus dijelom unutarnjeg vodstva.


dr. Vesna Harni


Literatura