Korisnost misoprostola prije dijagnostičke histeroskopijeMisoprostol ne smanjuje bol ili niti na bilo koji drugi način pruža prednost prije dijagnostičke histeroskopije u postmenopauzalnih žena.
Kontakt RSS
Korisnost misoprostola prije dijagnostičke histeroskopije
Misoprostol ne smanjuje bol ili niti na bilo koji drugi način pruža prednost prije dijagnostičke histeroskopije u postmenopauzalnih žena.

Korisnost misoprostola prije dijagnostičke histeroskopije

Objavljeno: 3. rujna 2018., Datum zadnje izmjene: 2. rujna 2018.

Misoprostol ne smanjuje bol ili niti na bilo koji drugi način pruža prednosti prije dijagnostičke histeroskopije kod žena u postmenopauzi, izvijestili su istraživači iz Brazila.

"Misoprostol se ne bi trebao koristiti za pripremu cerviksa u žena u postmenopauzi", rekla je dr. Daniela A. Yela sa Sveučilišta Campinas.

Neke studije su pokazale povoljne rezultate upotrebe misoprostola za maternicu prije histeroskopije kod žena u premenopauzi, ali ima malo dokaza u vezi s primjenom u žena u postmenopauzi.

Tim dr. Yele je istražio učinke intravaginalnog misoprostola na prisutnost i intenzitet boli tijekom četiri koraka povezane s histeroskopijom u randomiziranom kliničkom ispitivanju s 158 žena u postmenopauzi.

Istraživači su objavili rezultate u znanstvenom časopisu "Menopause". Intenzitet boli se nije razlikovao između skupine misoprostola i placeba tijekom hvatanja cerviksa maternice, tijekom pregleda, tijekom biopsije ili u 60 minuta nakon pregleda.

Srednja dužina histeroskopije je bila slična u grupi misoprostola (2.9 minuta) i placebo skupini (2.5 minuta).

Histeroskopija se nije mogla izvesti u 12 žena u grupi misoprostola i 14 žena u placebo grupi zbog teške stenoze povezane s boli.

Nuspojave su bile znatno češće kod misoprostola (25,3%) nego kod placeba (2,5%). U grupi misoprostola je devet žena imalo vaginalno krvarenje, 10 je imalo grčeve, a dvije su imale proljev. U placebo skupini su se samo dvije žene žalile na zdjelične grčeve.

"Ovi nalazi ukazuju da nema dovoljno dokaza koji bi preporučili rutinsku upotrebu misoprostola prije dijagnostičke histeroskopije u žena u postmenopauzi", zaključuju istraživači.


IZVOR: http://bit.ly/2Fdp3MA
Menopause 2018.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni