Vitaminske nadopuneVitaminske nadopune prehrani. Uporaba antioksidanasa sprječava indukciju endometrioze u animalnim pokusima, te dovodi do porasta oslobađanja reaktivnog kisika od strane makrofaga, porasta razine oksidiranog LDL u peritonealnoj tekućini, smanjuje ekspresiju prooksidanasa u endometrijskom tkivu i utrošak vitamina E iz peritonealne tekućine.
Kontakt RSS
Lifestyle
U svijetu gdje tempo života postaje sve brži, sve više stresa i napetosti koje donosi svakidašnjica, predstavlja opasnost i prijetnju razvoju pojedinca i društva. Posljedica nepravilnog načina prehrane je povećanje broja oboljelih od tumora, kao i veća učestalost drugih kroničnih bolesti.

Vitaminske nadopune

Objavljeno: 21. siječnja 2018., Datum zadnje izmjene: 28. siječnja 2018.
Oksidativani stres je temeljna komponenta upalne reakcije povezane s nastankom endometrioze ali i drugih ginekoloških oboljenja, koja su posredovana oslobađanjem citokina s prooksidativanim djelovanjem.

Nije sasvim rasvijetljeno što dovodi do ove reakcije oslobađanja proinflamatornih citokina, to može biti prisutnost nekih tvari u trbušnoj šupljini kao što su hem-grupa i željezo, apoptoza (odumiranje) endometrijskih stanica ili putem vegetativnog živčanog sustava, što nastanak ginekoloških (i drugih) oboljenja dovodi u vezu s limbičkim sustavom i emocionalnim stanjima za koja praktično znamo da su uvijek u pozadini velikih tjelesnih obolje nja.

Endometrioza

Uporaba antioksidanasa sprječava indukciju endometrioze u animalnim pokusima, te dovodi do porasta oslobađanja reaktivnog kisika od strane makrofaga, porasta razine oksidiranog LDL u peritonealnoj tekućini, smanjuje ekspresiju prooksidanasa u endometrijskom tkivu i utrošak vitamina E iz peritonealne tekućine.

Kada su u pitanju antioksidantni dodaci prehrani, većina nutricionista kod endometrioze preporučuje sljedeće vitaminske dopune:
  • vitamin C: do granica podnošljivosti crijeva 1 - 3 (5) g/dan

  • beta karoten: 25.000 do 50.000 (200.000) IU/dan

  • selen: 50 ug/dan i

  • vitamin E: 400 - 600 (1.200) IU/dan.

Osim opisanih promjena u izboru namirnica, ženama s endometriozom se preporučuje nadopuna prehrane s mineralno-vitaminskim dodatcima kao što su magnezij, vitamini B skupine (osobito vitamini B2, B6, B12 i folna kiselina), lipotropici kolin i inozitol, te aminokiselina metionin.

Preporučene doze kreću se za magnezij od 300 do 900 mg/dan, vitamine B skupine oko 50 mg/dan za većinu vitamina, kolin i inozitol 1,000 mg/dan i metionin 500 mg/dan.

Kolin i inozitol potiču detoksifikacijsku funkciju jetre i konjugaciju estradiola u manje učinkovite oblike kao što su estron i estriol, koji se potom izlučuju putem žuči.

Metionin je aminokiselina donor sumpora koji je važni čimbenik mnogih antioksidativnih i imunoloških procesa, prije svega procesa metilacije, jednog od temeljnih metaboličkih procesa.


 VEGETARIJANSKA
PREHRANA

URAVNOTEŽENJE
EIKOZANOIDA


POTICANJE
IMUNITETA


DETOKSIFIKACIJA
JETARA


VITAMINSKE
NADOPUNEPiknogenol

Istraživanja francuskih znanstvenika pokazala su učinkovito smanjenje simptoma endometrioze kao što su bol u zdjelici i dismenoreja pri dugotrajnoj uporabi ekstrakta kore francuskog primorskog bora, čije je antioksidacijsko djelovanje približno 20 puta snažnije od antioksidacijskog djelovanja vitamina C.

Intenzitet simptoma u skupini pacijentica liječenih pycnogenolom blago je, ali konstatno opadao od teških do umjerenih simptoma. Sveukupno, zabilježeno je 33% smanjenje intenziteta simptoma endometrioze.

Pri tome nije registriran nepovoljan učinak na menstruacijski ciklus, a tijekom razdoblja praćenja pet pacijentica na terapiji ostvarile su trudnoću.

Preporučena dnevna doza obuhvaća primjenu kapsula pycnogenola s 30 mg ekstrakta dva puta dnevno, neposredno nakon doručka i večere.


Omega 3 masne kiseline

Zbog utjecaja na promjenu prostaglandina, tromboksana i leukotriena, dodatci omega 3 masne kiseline smanjuju upalne procese i time djeluju suprotno proinflamatornim citokinima, koji stresne emocije prenose na molekularnu razinu.

Najznačajnija svojstva omega 3 masniih kiselina, čiji su tipični predstavnici EPA i DHA su sniženje razine LDL kolesterola i triglicerida, održavanje zdravlja kože, kose i noktiju, jačanje obrambenog sustava, ublažavanje depresije, sniženje krvnog tlaka, povoljan učinak na reumatoidni artritis, lupus erythematosus, psorijazu, astmu itd.

Preporučena dnevna doza je 300 mg omega 3 masnih kiselina (1,000 mg EPA i 720 mg DHA), obavezno uz vitamin E.

Ukoliko riblje ulje nije prihvatljivo ili dostupno preporučuje se koristiti omega 3 masne kiseline iz lanenog ulja 2x1 kapsula od 500 mg/dan.


Propolis

Mala randomizirana studija egipatskih znanstvenika ukazuje na učinkovitost pčelinjeg propolisa u liječenju neplodnosti udružene s minimalnom i blagom endometriozom. Propolis se dobiva iz biljnih smola koje skupljaju pčele.

Istraživanje egipatskih znanstvenika ukazuje kako je propolis tvar s "mnogobrojnim farmakološkim učincima" koja osim inhibicije aromataze i vaskularnih endotelnih čimbenika rasta obuhvaća i snažan protuupalni učinak.

Studija je obuhvaćala 40 pacijentica s laparoskopski potvrđenom dijagnozom endometrioze, koje su najmanje tijekom dvije prethodne godine liječene od neplodnosti.

Pacijentice su slučajno raspoređene u dvije skupine. Ispitanice iz prve skupine uzimale su 500 mg pčelinjeg propolisa dva puta dnevno, dok je druga skupina pacijentica uzimala placebo. Pacijentice su praćene tijekom devet mjeseci.

Iz skupini pacijentica koje su uzimale pčelinji propolis, 60% ispitanica ostvarile su trudnoću tijekom perioda praćenja, u odnosu na 20% pacijentica iz placebo skupine.

Pacijentice su terapiju izvrsno podnosile, osjećale su se zadovoljne, a neželjeni učinci nisu registrirani.

Znanstvenici zaključuju da je "pčelinji propolis učinkovita mogućnost u liječenju neplodnosti kod žena s minimalnom ili blagom endometriozom".


Miomi

Kada su u pitanju vitaminski dodaci prehrani kod žena s miomima, većina nutricionista preporučuje dodatak antioksidativnih vitamina i minerala kao opću suportivnu terapiju i u liječenju mioma.

Vitaminsko-mineralne nadopune koje se preporučuju pacijenticama koje imaju miome:
  • vitamin E u dozi od 400 jedinica dva puta dnevno,
  • vitamin C s bioflavonoidima 1 g dnevno,

  • vitamin A u dozi od 5,000 – 10,000 IU dnevno,

  • cink 25 - 50 mg, selen 30 – 80 mg i koenzim Q 30 – 100 mg/dan.

Najbolji prirodni izvori vitamina E su pšenične klice, sojino zrno, lisnato povrće, špinat, šparoge, integralne žitarice i jaja, dok se značajne količine vitamina C nalaze u zelenim i zvonastim paprikama, brokuli, prokulicama, cvjetači, jagodama, špinatu, agrumima i kupusu.

Vitamin A i njegovi prethodnici – karotenoidi su pigmenti topivi u vodi, a nalaze se u tamno-narančastom i tamno-zelenom lisnatom povrću, slatkom krumpiru, mrkvi, suhim marelicama, lišću raštike, kelju, špinatu i bundevi.

Ukoliko postoji slabokrvnost uslijed obilnih krvarenja potrebno je uzimati željezo i folnu kiselinu.


dr. Vesna Harni


Literatura