Neplodnost u ženeNajčešći uzroci ženske neplodnosti su oštećeni jajovodi, izostanak ovulacije, endometrioza i životna dob. Ipak, uzroci bračne neplodnosti vrlo često su kombinirani (oba partnera). Ukoliko se promatraju oba partnera na prvom mjestu je neodgovarajući nalaz spermiograma (40%), potom slijedi izostanak ovulacije (25%), kao i oštećenja jajovoda (25%). U preostalih 10% uzrok neplodnosti je nepoznatog uzroka.
Kontakt RSS
Humana reprodukcija
Cilj svih postupaka u liječenju neplodnosti je stvaranje pogodnih uvjeta i sredine za spajanje spolnih stanica, spermatozoida i jajne stanice, uspješno začeće, uspješnu trudnoću i porođaj djeteta.

Neplodnost u žene

Datum zadnje izmjene: 16. lipnja 2018.
Neplodnost u žene | Anovulacija | Oštećenja jajovoda | Razvojne anomalije spolnih organa | 3D galerija - anomalije uterusa

Najčešći uzroci ženske neplodnosti su oštećeni jajovodi, izostanak ovulacije, endometrioza i životna dob. Ipak, uzroci bračne neplodnosti vrlo često su kombinirani (oba partnera).

Ukoliko se promatraju oba partnera na prvom mjestu je neodgovarajući nalaz spermiograma (40%), potom slijedi izostanak ovulacije (25%), kao i oštećenja jajovoda (25%). U preostalih 10% uzrok neplodnosti je nepoznatog uzroka.


Plodnost žena najveća je u životnoj dobi između 20. - 30. godine života. U ovo vrijeme je i najveći postotak urednih ovulacija, kao i zdravih jajnih stanica, a rizik nastanka kromosomskih abnormalnosti, spontanog pobačaja kao i učestalost javljanja komplikacija za vrijeme trudnoće su niski. Iako učestalost neplodnosti kod žena već u razdoblju između 35. do 39. godine iznosi oko 20%, značajniji pad plodnosti započinje zapravo tek nakon 40. godine živote.

Neplodnost u žena

Rezultat je različitih bolesti ili infekcija ženskih spolnih organa i urođenih smetnji, kao i problema u ravnoteži ili lučenju spolnih hormona.

Različiti poremećaji onemogućuju začeće na nekoliko načina.

Urođene ili stečene anomalije spolnih organa onemogućuju kontakt spermija i jajne stanice, infekcije ostavljaju traga u oštećenju ili neprohodnosti jajovoda, endokrinološka neravnoteža dovodi do izostanka ovulacije ili nepripremljenosti materišta za prihvatanje zametka.

Učestalost oštećenja, odnosno mehaničke opstrukcije ("začepljenja") jajovoda je u proteklih dvadesetak godina smanjena za gotovo 15%, i u ukupnoj neplodnosti žena čini oko 30%. Razlozi ovog smanjenja leže svakako u povećanoj edukaciji mladih o spolno prenosivim bolestima i raširenoj uporabi kondoma, ali i mogućnosti korištenja mikrokiruških tehnika u liječenju oštećenih jajovoda, kao i ranog liječenja zdjelične upalne bolesti.

Za razliku od mehaničkih čimbenika neplodnosti, učestalost endometrioze je u posljednjih dvadeset godina porasta za dva puta. Iako je endometrioza predmetom brojnih suvremenih istraživanja, točna etiologija ove bolesti nije poznata.dr.Vesna Harni
Literatura