Perineoplastika - FotodokumentacijaLaserska perineoplastika - fotodkumentacija
Kontakt RSS
Estetska ginekologija
Laserska tehnologija stvorila je temelj za nastanak estetske ginekologije. Toplinska energija koju stvara laser primjenjuje se u liječenju atrofije, inkontinencije i prekanceroza, a laserskim skalpelom oblikujemo male i velike usne te ožiljke nakon poroda.

Perineoplastika - Fotodokumentacija

Vezano
Vezani članci
Objavljeno: 4. veljače 2018.
Laserska perineoplastika ili laserska korekcija perineuma provodi se s ciljem vraćanja normalnog izgleda ovom području bilo izrezivanjem viška kože, plastičnom kirurgijom ožiljka i lezije nakon epiziotomije i ponovnim šivanjem međice kako bi se uklonila labavost vestibula (vaginalnog prijedvorja) i zategnuo ulaz u vaginu. 

Ožiljkasto promijenjena međica nije samo estetski nedostatak, ona zahtijeva i viši stupanj higijene osobito tijekom razdoblja mjesečnice, a nerijetko je izvrnuta vaginalna mukoza razlog neugodnih senzacija u predjelu vulve označenih dijagnozom vulvodinija. 

Izgled međice može uzrokovati osjećaj nezadovoljstva i pridonijeti gubitku samopouzdanja, ali i biti izvor stalne iritacije i nelagod prilikom spolnog odnosa, nošenja uske odjeće, sportskih i drugih fizičkih aktivnosti. 
Laserska perineoplastika - Fotodokumentacija #1

 
 
 
 
Laserska perineoplastika - Fotodokumentacija #2

   
   
   Laserska perineoplastika - Fotodokumentacija #3


   
   
   Laserska perineoplastika - Fotodokumentacija #4

   
   
   
Prednosti "laserskog skalpela" nad kirurškim su i točnija linija urezivanja, te apsolutna sterilnost, zbog čega nije potrebna naknadna antibiotska terapija ukoliko se radi samostalna perineoplastika. Laserskim skalpelom se pored toga "upucava" laserska toplina kroz rubove reza u podležeće tkivo, čime se potiče proces regeneracije tkiva. Kako bi se ubrzalo cijeljenje rane i smanjila bolnost operiranog područja nakon zahvata se u operirano područje injiciraju matične - "stem" stanice. 

Vrijeme operacije i razdoblja oporavka značajno je manje. Premda nakon bilo kojeg kirurškog reza postoji mogućnost smanjenja osjetljivosti operiranog područja, laserska tehnika sa stvaranjem novih krvnih žila, kolagena i novih živčanih vlakana najčešće dovodi do suprotnog učinka, smanjenja napetosti i bolje osjetljivosti operiranog područja.

Komplikacije su izuzetno rijetke kod obavljanja laserskih kirurških zahvata, uglavnom su povezane s pojedinim posebnostima operiranog dijela tijela. Obzirom da se pri laserskoj perineoplastici istodobno duž crte reza rana i koagulira čime se prevenira neželjeno krvarenje i hematomi za vrijeme i nakon operacije, što znatno pospješuje i ubrzava oporavak te poboljšava rezultat operacije.

Najčešće komplikacije su krvarenje i stvaranje hematoma te oteklina u predjelu vulve (unutar 24 h), koji se u potpunosti resorbiraju najčešće u roku od tjedan dana.

Za potpuni oporavak nakon perineoplastike je potrebno 6-8 tjedana, pri čemu sa smetnjama uslijed zahvata treba računati do tri tjedna. Nakon operacije je područje osjetljivije i bolnije tijekom sljedećih nekoliko dana, kada se savjetuje mirovanje i izbjegavanje većeg napora, sjedeće aktivnosti, te nošenje uske odjeće. Tijekom narednih tri tjedna do potpunog zarastanja, može se osjećati lagana bolnost, nelagoda i otečenost operirane regije, a spolni odnos, vožnja bicikla ili jahanje se ne preporučuju tijekom cijelog razdoblja oporavka. 

Zahvat treba planirati neposredno po završenoj mjesečnici ili odgoditi narednu mjesečnicu kontraceptivnim pilulama.

Zadovoljstvo dosadašnjih pacijentica koje su se podvrgle laserskoj operaciji, bilo je usmjereno na zadovoljavajući rezultat, brzi oporavak i povratak svakodnevnom profesionalnom i privatnim životu.
Dr. Vesna Harni
Perineoplastika - Fotodokumentacija