Plućne funkcije u djece majki koje pušePlućne funkcije u djece čije su majke pušile u trudnoći. Rezultati ovog istraživanja pokazuju sigurnu i statistički značajnu povezanost pušenja više od 10 cigareta dnevno od strane trudnice i niske porođajne težine djeteta, kao i prijevremenog porođaja, prije 35. tjedna trudnoće.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

Plućne funkcije u djece majki koje puše

Datum zadnje izmjene: 9. srpnja 2017.
      


Ukoliko se pokušavate odviknuti od pušenja, možda će Vam od pomoći biti i najnoviji radovi na temu pušenja u trudnoći.

Znanstvenici iz Oaklanda, California (Reproductive Epidemiology Section) istraživali su u velikoj prospektivnoj studiji povezanost pušenja u trudnoći s porođajnom težinom novorođenčeta, kao i nastupanjem prijevremenog porođaja.

Tijekom ove studije su u prvom trimestru trudnoće ispitane 4,454 trudnice, te je daljnjim praćenjem obuhvaćeno 99% novorođenčadi.

Rezultati ovog istraživanja pokazuju sigurnu i statistički značajnu povezanost pušenja više od 10 cigareta dnevno od strane trudnice i niske porođajne težine djeteta, kao i prijevremenog porođaja, prije 35. tjedna trudnoće.

Povezanost je bila značajnije izražena u trudnica starijih od 30 godina nego u mlađih majki.

Utjecaj pasivnog pušenja i izloženosti duhanskom dimu više od 7 sati dnevno također je umjereno povezan sa smanjenom porođajnom težinom djeteta (adjusted odds ratio AOD = 1.8) kao i prijevremenim porođajem.

Ova studija još jednom potvrđuje ne samo štetni utjecaj aktivnog već i negativni utjecaj pasivnog pušenja na ishod trudnoće. PUŠENJEALKOHOL

MARIHUANA I LSD


ECSTASY

   

HEROIN

   

KOKAIN

   
Ukoliko ovo nije dovoljan razlog da se odlučite prekinuti sa pušenjem, barem ako ste trudni, pročitajte utjecaj pušenja u trudnoći na plućnu funkciju djeteta.

S tim ciljem istraživači iz Los Angelesa uspoređivali su vrijednosti testova plućnih funkcija kod 5,263 dječaka i djevojčica, te ih uspoređivali s navikama u pušenju/izloženosti duhanskom dimu njihovih majki tijekom protekle trudnoće.

Pri tome u djece čije su majke aktivno pušile, a znatno više u djece s astmom i dječaka, statistički značajno bili su sniženi "MMEF" (maximum midexpiratory flow), "FEV" (maximum forced expiratory flow-volume), te "FEV/FVC ratio".

Slične rezultate plućnih funkcija znanstvenici nalaze i kod djece bez astme neovisno o spolu djeteta, ako su njihove majke bile izložene duhanskom dimu tijekom trudnoće. KAKO PRESTATI
PUŠITI


PLUĆNE FUNKCIJE U
DJECE MAJKI KOJE PUŠEPUŠENJE I DIJABETES
U DJECENeovisno o drugim čimbenicima, pušenje u trudnoći je statistički značajno povezano s trajnim deficitom plućne funkcije u djeteta, koja je poglavito izražena u djece s astmom.

Epidemiology 2000 Jul; 11 (4): 427-33
Am J Respir Crit Care Med; 2000 Dec; 162 (2): 2097-104


dr. Vesna Harni

Plućne funkcije u djece majki koje puše