Potvrđen povećani rizik raka dojke kod hormonske kontracepcijeRizik raka dojke veći je za 20% kod žena koje trenutno koriste ili su nedavno koristile hormonsku kontracepciju, iako je ukupni rizik relativno nizak.
Kontakt RSS
Potvrđen povećani rizik raka dojke kod hormonske kontracepcije
Rizik raka dojke veći je za 20% kod žena koje trenutno koriste ili su nedavno koristile hormonsku kontracepciju, iako je ukupni rizik relativno nizak.

Potvrđen povećani rizik raka dojke kod hormonske kontracepcije

Objavljeno: 26. veljače 2018., Datum zadnje izmjene: 25. veljače 2018.

Žene koje trenutno koriste ili su nedavno koristile hormonsku kontracepciju imaju 20% veći rizik od raka dojke, iako je ukupni rizik za većinu žena relativno nizak, zaključila je nova studija s 1,8 milijun žena u Danskoj.

Poznato je da stariji kontraceptivi imaju veći rizik od raka dojke, no liječnici su se nadali da će novije formulacije s nižim estrogenom predstavljati manji rizik.

Novi nalazi, objavljeni u online izdanju znansvenog časopisa "The New England Journal of Medicine", ne potkrijepljuju ovu pretpostavku, a što se dulje koriste, to je veća opasnost.

Istraživači su izračunali da hormonska kontracepcija izaziva jedan dodatni slučaj raka dojke na 7,690 žena svake godine. To je mnogo karcinoma s obzirom da 140 milijuna žena koje koriste hormonsku kontracepciju širom svijeta - ili oko 13% žena u dobi od 15 do 49 godina.

Rak dojke svake godine napada oko 255,000 američkih žena i ubija oko 41,000, prema "American Cancer Society".

Studija pokazuje da "traženje oralnog kontraceptiva koji ne podiže rizik od karcinoma dojke treba nastaviti", rekao je dr. David Hunter sa Sveučilišta u Oxfordu.

Osim činjenice da su učinkovito sredstvo za kontracepciju i donose korist kod žena s menstrualnim grčevima ili abnormalnim menstrualnim krvarenjem, "uporaba oralnih kontraceptiva je povezana sa značajnim smanjenjem rizika od raka jajnika, endometrija i kolorektalnog karcinoma kasnije u životu. Neki izračuni sugeriraju da neto učinak uporabe oralnih kontraceptiva za 5 godina ili duže smanjuje ukupni rizik od raka ", rekao je Hunter.

No, kako žene ulaze u svoje 40-te, nehormonske alternative kao što su IUD mogu biti bolja opcija, rekao je. Većina slučajeva raka dojke je zabilježena kod žena koje su koristile oralne kontraceptive u svojim 40-tim godinama.

"Mislim da nitko neće savjetovati prestanak uzimanja oralne kontracepcije, to nije potrebno i to ne podupiru podaci", rekao je dr. Roshni Rao, šef kirurgije za bolesti dojki u New Yorku, koji nije bio uključen u studiju. "Ali pokazuje se povećani rizik, tako da žene koje nemaju velik razlog za uzimanje oralnih kontraceptiva ili više vole alternativne načine bi možda trebale razmisliti o tome".

Takve alternative uključuju bakreni IUD, kondome ili, ako žene imaju djecu, podvezivanje jajovoda.

Nova studija je uključila sve žene u Danskoj u dobi od 15 do 49 godina koje nisu imale rak, ugruške u venama ili liječile neplodnost. Žene su pratili gotovo 11 godina.

Povećani rizik od raka dojke za 20% je bio ovisan o dobi i o tome koliko dugo su žene koristile hormonske kontraceptive, uključujući pilule, kontracepcijske flastere, vaginalne prstene, implantate i injekcije.

Rizik je bio 9% veći kod manje od jedne godine korištenja i 38% veći s više od 10 godina korištenja.

"Još jedna stvar koja prije nije bila jasna je da nakon prestanka korištenja ovog proizvoda, ako se koristio više od 5 godina, ovaj rizik ostaje povećan čak i 5 godina nakon prekida uzimanja lijekova", rekla je autorica istraživanja dr. Lina Morch sa Sveučilišta u Kopenhagenu.

S druge strane, među ženama koje su koristile hormonske kontraceptive u kratkom razdoblju, povećani rizik od karcinoma dojke je nestao brzo nakon prestanka upotrebe, rekli su istraživači.

Također se čini da IUD s hormonima predstavlja rizik, pa tako postoji "puno stvari koje treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja o vrsti kontracepcije koja će se koristiti. Naravno, kontracepcija ima svoje dobrobiti, no ova studija ukazuje da vrijedi razmotriti alternativnu kontracepciju, poput bakrenog intrauterinog uređaja ili barijerne kontracepcije poput kondoma."

"Ako usporedite ovo s drugim rizicima, kao što su pretilost i prekomjerna tjelesna težina, postoji veći rizik od pretilosti nego ako oralnu kontracepciju uzimate nekoliko godina"..

"Nema potrebe za panikom na temelju tih rezultata", rekao je dr. Morch, "ne želimo da žene izbace hormonsku kontracepciju bez da koriste nešto drugo. Postoje i alternative."


IZVOR: http://bit.ly/2jUGTHR
N Engl J Med 2017.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni