Prehrana i ginekološka oboljenjaPovezanost prehrane i nastanka različitih bolesti i tumora predmet je mnogih znanstvenih istraživanja. Ova istraživanja potaknuta su
Kontakt Forum RSS
Lifestyle
U svijetu gdje tempo života postaje sve brži, sve više stresa i napetosti koje donosi svakidašnjica, predstavlja opasnost i prijetnju razvoju pojedinca i društva. Posljedica nepravilnog načina prehrane je povećanje broja oboljelih od tumora, kao i veća učestalost drugih kroničnih bolesti.

Prehrana i ginekološka oboljenja

Objavljeno: 2. siječnja 2017., Datum zadnje izmjene: 7. siječnja 2017.




Predmet mnogih znanstvenih istraživanja unatrag tridesetak godina je povezanost prehrane i nastanka različitih bolesti i tumora, osobito u ginekološkom području.

Ova istraživanja potaknuta su prije svega zemljopisnim razlikama u obolijevanju od različitih tumora i drugih bolesti.

Uočena je ogromna razlika u nastupanju bolesti između industrijski razvijenih dijelova svijeta i područja nenarušene prirode.

Rezultati ovih istraživanja ni u kojem slučaju ne isključuju biološke i genetske čimbenike, odnosno obiteljsko naslijeđe, ali u posebne čimbenike rizika svrstavaju pušenje, atmosferska onečišćenja i nezdravu prehranu.

Posljedice zapadnjačkog načina prehrane - pretjeranog unosa prerađenih i rafiniranih namirnica, te previše masnih tvari su povećanje broja oboljelih od tumora, osobito kad je riječ o raku dojke, raku debelog crijeva i raku prostate, kao i veća učestalost bolesti poput pretilosti, ateroskleroze, visokog krvnog tlaka, dijabetesa i osteoporoze.

Prekomjerna tjelesna težina igra ogromnu ulogu i u nastanku estrogen-ovisnih oboljenja u žena, obzirom da masno tkivo sa svojim aromatazama - enzimima koji u kemijskim reakcijama aromatizacije dovode do nastanka viška kako estrogena tako i androgena, igra ulogu dodatnog endokrinog organa.

Tipična estrogen-ovisna oboljenja u žena su PMS, endometrioza, miom, hiperplazija endometrija, rak sluznice maternice i rak dojke.

U nastanku ovih oboljenja najvažniju ulogu igra relativni ili apsolutni višak estrogena ("estrogenska dominacija") u odnosu na druge spolne hormone, a prije svega progesteron.

Otuda bi tjelesnu težinu trebalo održavati u granicama normalnog (BMI < 25) neovisno o godinama života.

Proučavajući namirnice koje prevladavaju u područjima s malom učestalosti pojave tumora, znanstvenici sve više skreću pozornost na sastojke hrane koji ostvaruju zaštitni učinak u odnosu na nastanak različitih bolesti.

Danas se dva načina prehrane smatraju najboljom zaštitom od zloćudnih bolesti.

To su mediteranska kuhinja i dalekoistočna kuhinja.


 VEGETARIJANSKA
PREHRANA

URAVNOTEŽENJE
EIKOZANOIDA


POTICANJE
IMUNITETA


DETOKSIFIKACIJA
JETARA


VITAMINSKE
NADOPUNE




Učinak prehrane na smanjenje rizika za tumore ovisi o sadržaju antioksidansa koji štite stanice od učinka slobodnih radikala, kao i o sadržaju biljnih vlakana koja potiču probavu i odstranjivanje otpadnih tvari iz tijela.


Osnovna pravila zdrave prehrane


  • Smanjiti količinu i kalorijsku vrijednost obroka.

  • Povećati broj obroka, odnosno jesti manje, ali češće.

  • Svaki dan jesti što raznovrsniju hranu.

  • Crveno meso zamijeniti ribom i mesom peradi.

  • Smanjiti ukupnu količinu mesa i mesnih prerađevina na jelovniku. Uzimati što manje soli i slanih namirnica.

  • U svako doba godine jesti mnogo voća i povrća, a svakodnevno nastojati pojesti i malo orašastih plodova.

  • Voće, povrće i žitarice trebaju biti glavne namirnice u prehrani.

  • Ne zaboravite piti mnogo negazirane tekućine.

  • Izbaciti životinjske masnoće, a hranu pripremati isključivo na maslinovom ulju.


Namirnice koje treba izbjegavati:
  • crveno meso, salame, kobasice, paštete i jaja:
    sadrže masnoće koje povećavaju količinu estrogena u krvi, smatra se da estrogeni potiču nastanak nekih ("estrogen-ovisnih") tumora

  • tjesteninu od bijelog brašna i ljuštenu, glaziranu ("bijelu") rižu:
    za razliku od cjelovitih namirnica, ne osiguravaju vlakna koja su potrebna za odstranjenje štetnih tvari iz organizma

  • bijeli kruh i slatkiše:
    šećeri i bijelo brašno, koji se odmah apsorbiraju iz crijeva, izazivaju nagli porast koncentracije šećera u krvi i debljaju

  • alkohol i slatka pića:
    debljaju


Pravilna prehrana jača obrambeni sustav, pa postajemo jači i otporniji na bolesti.

Mentalno bolje funkcioniramo i emocionalno smo zadovoljniji.

Smanjuje se rizik od kroničnih zdravstvenih problema, rizik obolijevanja od "estrogen-ovisnih" bolesti te karcinoma.

Hraniti se pravilno znači zadovoljiti sve potrebe našeg organizma za energijom i tvarima koje su nužne za održavanje vitalnosti.


dr. Vesna Harni


Literatura