Tjelovježba i zdravlje ženeTjelovježba produžava čovjekov životni vijek. Dok vježbamo, odstranjujemo toksine iz tijela znojenjem kroz kožu i izdisanjem kroz pluća. Korisno vježbanje podrazumijeva svakodnevno žustro hodanje, joga vježbe - asane, džoging i skakanje na maloj odskočnoj dasci, što utječe na svaku stanicu tijela. Vježbanje usporava proces starenja, jer potiče izlučivanje toksina. Vježbanje smanjuje mogućnost smrti od svih poznati bolesti. To se može pripisati činjenici da je većina glavnih bolesti, poput raka, šećerne bolesti i srčanih bolesti izazvana stresom, a tjelovježba umanjuje stres. Druga značajna uloga vježbanja je da poboljšava čovjekovo duševno zdravlje.
Kontakt RSS
Lifestyle
U svijetu gdje tempo života postaje sve brži, sve više stresa i napetosti koje donosi svakidašnjica, predstavlja opasnost i prijetnju razvoju pojedinca i društva. Posljedica nepravilnog načina prehrane je povećanje broja oboljelih od tumora, kao i veća učestalost drugih kroničnih bolesti.

Tjelovježba i zdravlje žene

Objavljeno: 4. veljače 2018.

Mnoge promjene tijela ..

koje često vezujemo za starenje nemaju ništa sa samim starenjem. Iako su u našoj kulturi gubitak mišićne mase i povećanje masnih naslaga normalna pojava, to nisu nužno prirodna stanja i ne moramo ih prihvatiti.

Ona su uzrokovana neaktivnošću i mentalnim stavom da time što smo stariji, postajemo i slabiji.


 Tjelovježba produžava čovjekov životni vijek. Dok vježbamo, odstranjujemo toksine iz tijela znojenjem kroz kožu i izdisanjem kroz pluća.
Korisno vježbanje podrazumijeva svakodnevno žustro hodanje, joga vježbe - asane, džoging i skakanje na maloj odskočnoj dasci, što utječe na svaku stanicu tijela.

Vježbanje usporava proces starenja, jer potiče izlučivanje toksina.

Vježbanje smanjuje smrtnost  od svih poznati bolesti. To se može pripisati činjenici da je većina glavnih bolesti, poput raka, šećerne bolesti i srčanih bolesti izazvana stresom, a tjelovježba umanjuje stres.

Druga značajna uloga vježbanja je da poboljšava čovjekovo duševno zdravlje. 

Istraživanja pokazuju da žene koje su umjereno fizičke aktivne, za razliku od žena koje stalno sjede imaju
 • općenito nižu stopu malignih oboljenja i bolje djelovanje imunološkog sustava (više leukocita i povišene koncentracije imunoglobulina)
 • smanjeni rizik nastanka raka dojke
 • očekivani životni vijek je sedam godina duži
 • manje depresija i tjeskobe, te bolje mentalne sposobnosti i brzina
 • više relaksacije, više uvjerljivosti, više spontanosti i entuzijazma, bolji odnos prema sebi samoj i bolje prihvaćanje sebe same
 • jače kosti, pojačanu gustoću kostiju, povećanu koštanu masu i povećanu sposobnost kosti da podnese mehaničke stresove i lomove
 • više odmarajućeg spavanja
 • veće samopoštovanje.

Vježbanje povećava opskrbu stanica kisikom, te raste i mogućnost izazivanja raspada slobodnih radikala. Zbog sprječavanja neželjenih učinaka slobodnih radikala, preporučuje se kombinirati vježbanje s uzimanjem dovoljnih količina antioksidansa, bilo kao sastavni dio prehrane ili kao dodatak prehrani.

Kombinirane s tjelesnom aktivnošću, vježbe disanja povećavaju djelovanje limfatičnog prošićavanja. Disanje je pri tome potrebno uskladiti s pokretima ruku i nogu. Pokrećite ruke i noge svaki put kada udišete. Udišite kroz nos, a izdišite kroz nos ili usta.

Puna snaga kakvu je netko imao u dvadesetim i tridesetim gotovo se potpuno vraća uz vježbe jačanja pomoću bućica.

Postoji mnogo različitih programa vježbanja s bućicama, a među najučinkovitije se ubrajaju "super polagane" vježbe. Bućice se koriste na vrlo, vrlo kontroliran i intenzivan način čime se postiže maksimalan učinak vježbanja.             Osnovna pravila tjelovježbe

Nikad nije kasno. Što ste stariji, veća je korist od vježbanja. Sve dok vježbate odgovorno, možete početi u bilo kojoj životnoj dobi. 

Ne treba odlaziti u dvoranu za vježbanje, niti slijediti složene programe.

Dnevno 30 minuta posvetite šetnji, plivanju ili nekoj drugoj tjelesnoj aktivnosti koja vas veseli.
Ovih 30 minuta vježbanja dnevno zaštitit će vas od: 
 • kroničnih bolesti,
 • povišenog tlaka i kolesterola;
 • olakšat će održavanje
 • zdrave tjelesne težine;
 • poboljšati sjećanje;
 • smanjiti rizik od ozljeda;
 • poboljšati raspoloženje i
 • omogućiti vedriji pogled na svijet.

Ne odgađajte, već počnite odmah. Odredite si obavezu vježbanja barem 10 minuta dnevno. Postupno produžujte vježbanje do 30 minuta i primijetit ćete da vam sve više godi.
 
Najprimjereniji sportovi su šetnja, vježbanje s bućicama, plivanje i vožnja bicikla.
 
Ukoliko imate bilo kakve zdravstvene poteškoće prije nego što počnete s vježbanjem obavite liječnički pregled i neka vam liječnik odredi granice.
Optimalno vrijeme za tjelovježbu je ujutro između šest i deset sati. To će nas držati pokretnima cijelog dana, poboljšat će naš metabolizam, pojačati apetit i potaknuti probavu.

Drugim riječima, imat ćemo više energije, a to znači i biti puno zdraviji i opušteniji.dr. Vesna Harni
Literatura