Treći trimestar: 38. tjedanTrudnoća po tjednima prati Vas iz tjedna u tjedan trudnoće - Treći trimestar – tridesetosmi 38. tjedan trudnoće: U 36. tjednu trudnoće gornji dio maternice (fundus) dosiže najvišu točku. Dopire do same prsne kosti zbog čega ćete vjerojatno osjećati posljedice pritiska uvećane maternice na okolne organe. Prije svega su to pritisak na rebra, pluća i želudac, zbog čega se može javiti neugodna bol ispod rebara, otežano disanje i/ili žgaravica. U Vašoj trudničkoj knjižici liječnik je ovaj položaj maternice vjerojatno označio s F=X pri čemu F označava fundus, a X processus xyphoides, završni dio prsne kosti.
Kontakt Forum RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

Treći trimestar: 38. tjedan

Datum zadnje izmjene: 22. veljače 2015.
PRVI trimestar | DRUGI trimestar | TREĆI trimestar
28. tjedan | 29. tjedan | 30. tjedan | 31. tjedan | 32. tjedan | 33. tjedan | 34. tjedan | 35. tjedan | 36. tjedan | 37. tjedan | 38. tjedan | 39. tjedan | 40. tjedan


Kada navršite 37 tjedana trudnoće i s prvim danom "tekućeg“ 38. tjedna nalazite se "u terminu". Porodničari trajanje trudnoće bilježe brojem navršenih tjedana plus broj dana tjedna koji je u tijeku.

Buduća majka

Od 38. tjedna trudnoće, Vaše kontrole će biti u tjednim razmacima. Veoma često uz dosadašnje pretrage se obavlja i antenatalni kardiotokogram: zapis kucaja srca Vaše bebe i postojanja trudova.

Zadnji tjedni Vaše trudnoće nose uz neizvjesnost i iščekivanje porođaja dvije temeljne stvari: pojačani dobitak na težini koji iznosi i do 500 g/tjedan i u većini se odnosi na povećano zadržavanje tekućine. Iz istog razloga nije rijetka pojava edema, otoka. Druga važna pojava u ovo vrijeme je pojava još jedne vrste trudova. Nakon trudova spuštanja javljaju se predtrudovi i lažni trudovi. Od pravih trudova razlikuju se svojim ritmom i intenzitetom. Predtrudovi i lažni trudovi obično su slabijeg intenziteta i nakon nekog vremena, ukoliko ćete mirovati, sasvim nestaju.


Vaša beba

Vaša beba je savršeno spremna za porođaj. Beba je već poprilično debeljuškasta. Glavnina lanugo dlačica je nestala, a još samo na pregibima zadržavaju se naslage bjelkastog verniksa. . Kosa prekriva glavu, trepavice i obrve su sasvim razvijene. Ručice su obično prekrižene na prsima, a koljena privučena na prsa. Nokti dosežu vrhove prstiju. Spolni organi su na svom mjestu, testisi su se kod dječaka spustili iz trbuha u skrotum.

U zadnjih nekoliko tjedana u bebinim crijevima se nagomilava probavni materijal, zelenkasto-crne boje koji se naziva mekonij. Mekonij se sastoji od kožnih stanica i lanugo dlačica koje su otpale u plodnu vodu, a beba ih je progutala, od oguljenih stanica crijevnog epitela, raspadnutih krvnih stanica i drugih tvari. Nakon porođaja mekonij će biti prva izlučevina Vaše bebe. Ponekada mekonij biva izlučen još i prije porođaja, pa se beba rađa prekrivena ovim zelenkastim slojem.

Dužina i težina bebe:

Vaša beba dugačka je oko 48 cm, i teška 3.000 - 3.100 g.

Savjet

Ono što Vas najviše može iznenaditi u rađaonici je zasigurno CTG.

CTG je kratica za kardiotokogram (zapis) i kardiotokograf (aparat), koji ste možda i prije porođaja vidjeli kod Vašeg ginekologa.

Radi se o uređaju koji elektroničkim putem bilježi kucaje bebinog srca i usporedo s time kontrakcije maternice. Oko Vašega trbuha postave se dva šira pojasa od kojih svaki drži po jedan senzor spojen na aparat s kojeg možete čuti kucaje bebinog srca kao i vidjeti zapis na traci. Ovdje se radi o vanjskom CTG-u.


Ukoliko su prisutne bilo kakve smetnje ili naznake patnje djeteta, porođaj se nadzire do rođenja bebe unutrašnjim CTG-om. Radi se o maloj elektrodi koja se kroz rodnicu i otvoreno maternično ušće pričvrsti na kožu glavice bebe. Ako već nije pukao, tom prilikom se vodenjak umjetno probuši. Nakon rođenja beba može imati malu ogrebotinu na mjestu gdje je bila pričvršćena elektroda, ali ona veoma brzo zarasta.dr. Vesna Harni

Literatura