Triptani sigurni u trudnoćiNovo istraživanje pokazuje da triptani koji se koriste za liječenje migrene nemaju teratogenih učinaka tijekom trudnoće.
Kontakt RSS
Triptani sigurni u trudnoći
Novo istraživanje pokazuje da triptani koji se koriste za liječenje migrene nemaju teratogenih učinaka tijekom trudnoće.

Triptani sigurni u trudnoći

Vezano
Vezani članci
Objavljeno: 9. veljače 2018., Datum zadnje izmjene: 4. veljače 2018.

Novo istraživanje pokazuje da triptani koji se koriste za liječenje migrene nemaju teratogenih učinaka tijekom trudnoće.

"Naši nalazi potkrepljuju dokaze da triptani nisu teratogeni, a kada su potrebni tijekom trudnoće, sumatriptan se kao najbolje proučavani triptan čini prihvatljivom opcijom za liječenje", napisali su autori, vođeni s Christof Schaefer, doktorom medicine, Charité Universitätsmedizin, Berlin, Njemačka,

Istraživanje, objavljeno online u časopisu "Cephalagia", bilo je prezentirano na "Scottsdale Headache" simpoziju Američkog društva za glavobolju (AHS) 2017.g.

"Postojalo je nešto literature koja upućuje na to da triptani mogu uzrokovati smanjenu porođajnu tjelesnu težinu, spontani pobačaj i prijevremeni porod, ali barem u ovoj prospektivnoj studiji koja je bila pažljivo provedena nije bilo dokaza o tome", rekao je David W. Dodick, bivši urednik "Cephalagia" i profesor neurologije u klinici Mayo u Scottsdaleu.

Uporaba lijekova protiv migrene je uobičajena kod žena u gestacijskoj dobi, a do 50% trudnoće može biti neplanirano te dolazi do izloženosti fetusa lijekovima.

S obzirom da se nesteroidni protuupalni lijekovi i drugi lijekovi češće koriste tijekom trudnoće, nedostaje dokaza o sigurnosti triptana.

Većina dokaza uključuje lijek sumatriptan, ali je nekoliko manjih studija ukazalo na moguću povezanosti sa sporadičnim nepovoljnim ishodima kod lijekova eletriptan i frovatriptan uključujući spontani pobačaj, prijevremeni porođaj i nisku perinatalnu težinu.

U prospektivnu opservacijsku studiju je uključeno 432 trudnice koje su bile upisane u „German Embryotox system“ i bile izložene triptanima te su uspoređene sa skupinama trudnica bez poremećaja migrene (n = 1733) i trudnicama s poremećajima migrene koji nisu uzimali triptane (n = 475).


Nije bilo velikih prirođenih malformacija
Nakon prilagodbe za čimbenike kao što su starost majke, indeks tjelesne mase, navike pušenja, konzumaciju alkohola, broj prethodnih pobačaja i prethodnih trudnoća te broj ranije djece s prirođenim malformacijama, rezultati su pokazali da one koje su liječene triptanima nisu imale veću stopu malformacija (OR, 0,84), spontanih pobačaja (OR, 1,20), prijevremenog poroda (OR, 1,01) ili preeklampsije (OR, 1,33).

Sumatriptan je bio najčešće korišten triptan (n = 253), a zatim zolmitriptan (n = 75) i rizatriptan (n = 65).

Najveće stope prirođenih malformacija su bile za lijekove eletriptan (5,6%) i frovatriptan (5,3%), no one su bile zasnovane na jednom slučaju prirođenih malformacija.

Od devet prirođenih malformacija u skupini izloženoj triptanu, dvije su bebe bile izložene poznatim teratogenima, uključujući karbamazepin i izotretinoin.

Autori su zabilježili da su tri od devet prirođenih malformacija u trudnoći bile anomalije ekstremiteta, s prevalencijom od 0,8% u usporedbi s nižim stopama prevalencije u drugim skupinama (0,5% i 0,3%); međutim, zbog malog broja slučajeva (n = 3), rezultat može biti posljedica slučaja, napisali su.

Većina žena koje su uzimale triptane u trudnoći (75,2%) su bile izložene lijeku tijekom prvog tromjesečja, razdoblje u kojem su fetusi posebno osjetljivi na toksičnost lijekova. Vrlo malo (2,3%) je imalo ukupnu izloženost više od 50 dana.

Iako se nije dokazao teratogeni učinke lijekova, autori preporučuju mjere opreza kod uzimanja nekih triptana tijekom trudnoće.

"Detaljni fetalni ultrazvuk bi se trebao ponuditi u slučaju korištenja manje proučavanih triptana tijekom prvog tromjesečja ", napomenuli su.


American Headache Society (AHS) 2017 Scottsdale Headache Symposium.
Cephalalgia 2017


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni