Tumori specijalizirane strome Tumori specijalizirane strome jajnika (sex cord stromal tumors) imau zajedničku karakteristikue da potječu od primitivnih spolnih tračaka kao i mezenhima embrionalnih gonada i posjeduju manje - više izraženu sposobnost sinteze steroidnih hormona. Otprilike trećina tumora specijalizirane strome jajnika su funkcionalno inertni i ne stvaraju hormone. Tumori specijalizirane strome jajnika čine oko 5% svih tumora . Ubrajaju se u semimaligne tumore, maligni tumori s niskim stupnjem malignosti. Granuloza tumori jajnika potiču od granuloza stanica i čine 1 - 3% svih tumora i oko 10% svih ovarijskih karcinoma . Najčešće se javljaju jednostrano (95%) i u poslijemenopauzi, premda se sreću u svim životnim dobima. Spadaju u skupinu "estrogen aktivnih" tumora: 80% ovih tumora ima izraženu sposobnost stvaranja estrogena, zbog čega je glavni simptom ovih tumora krvarenje ili poremećaj krvarenja kao posljedica hiperplazije endometrija. Otuda i istodobna prisutnost karcinoma endometrija u 5 - 25%. Teka tumori jajnika su rijetki i praktički bez izuzetka benigni tumori, koji potiču od teka stanica. Odlikuju se sposobnošću sinteze i lučenja estrogena kao i granuloza tumori, pa su i simptomi dosta slični, a istodobna pojava karcinoma sluznice maternice čak je i veća.
Kontakt RSS
Onkologija
Najznačajnija spoznaja tijekom posljednjih godina jeste ta da je karcinom izlječiva bolest, a najznačajniji čimbenik uspješnog liječenja bilo kojeg oblika raka je rana dijagnostika.

Tumori specijalizirane strome

Datum zadnje izmjene: 6. siječnja 2017.

Tumori specijalizirane strome (sex cord stromal tumors)

Zajednička karakteristika ove skupine tumora je da potječu od primitivnih spolnih tračaka kao i mezenhima embrionalnih gonada i posjeduju manje - više izraženu sposobnost sinteze steroidnih hormona. Otprilike trećina ovih tumora su funkcionalno inertni i ne stvaraju hormone. Tumori specijalizirane strome čine oko 5% svih tumora .

Ubrajaju se u semimaligne tumore, maligni tumori s niskim stupnjem malignosti.

Granuloza tumori potiču od granuloza stanica i čine 1 - 3% svih tumora i oko 10% svih ovarijskih karcinoma . Najčešće se javljaju jednostrano (95%) i u poslijemenopauzi, premda se sreću u svim životnim dobima.

Spadaju u skupinu "estrogen aktivnih" tumora: 80% ovih tumora ima izraženu sposobnost stvaranja estrogena, zbog čega je glavni simptom ovih tumora krvarenje ili poremećaj krvarenja kao posljedica hiperplazije endometrija. Otuda i istodobna prisutnostkarcinoma endometrija u 5 - 25%.

Juvenilni tip ovog tumora se javlja prije puberteta i izaziva prerani pseudopubertet. Sveukupna prognoza je vrlo dobra, a desetogodišnje preživljenjeiznosi 90%.


Teka tumori ..

rijetki su i praktički bez izuzetka benigni tumori, koji potiču od teka stanica. Odlikuju se sposobnošću sinteze i lučenja estrogena kao i granuloza tumori, pa su i simptomi dosta slični, a istodobna pojava karcinoma sluznice maternice čak je i veća.


NEEPITELNI
RAK JAJNIKA

TUMORI STROMETUMORI SPOLNIH
STANICA

Javljaju se u starijoj životnoj dobi, a 70 - 85% pacijentica se u trenutku postavljanja dijagnoze nalazi već u menopauzi.


Fibromi ..

tumori su vezivnog tkiva i ne razlikuju se od sličnih tumora vezivnog tkiva u drugim organima. Rijetko se javljaju, obično u kasnijoj životnoj dobi i uvijek se benigne prirode. Veći fibromi dovode do nakupljanja tekućine u trbušnoj šupljini (ascites) i prsnom košu (hidrotoraks) obično s desne strane, što čini klasičnu sliku tzv. "Meigsovog sindroma". Maligni oblik tumora vezivnog tkiva se naziva fibrosarkom.


Androblastomi (arrhenoblastom) ..

rijetki su tumori (oko 0,2% svih tumora ) koje sačinjavaju stanice slične primitivnim testikularnim sjemenim kanalićima. Javljaju se kao benigni i maligni, a veliki dio ovih tumora stvara i izlučuje muške spolne hormone zbog čega su glavni simptomi "virilizacija" i "defeminizacija": muški tip dlakavosti, atrofija dojki, gubitak menstruacije, povećanje klitorisa, gubitak kose. Procjenjuje se da oko 20 - 35% ovih tumora maligno alterira, prije svega nediferencirane forme.


Lipoidni tumori ..

Predstavljeni su histološki različitim hormonski aktivnim neoplazijama, koje nastaju iz nediferenciranih stanica strome . Odlikuju se prisutnošću masnih (lipidnih) granula u citoplazmi, slično stanicama koje sintetiziraju steroide. Većina ovih tumora stvara muške spolne hormone koji izazivaju maskulinizaciju ili se pak javlja klinička slika Cushingovog sindroma (pretilost trupa i tanke ruke i noge-tijelo poput pauka, okruglo lice poput mjeseca-moon face, vrat poput bivoljeg-buffalo hump, tanka koža sklona modricama, strije, hipertenzija,nepravilnosti menstrualnog ciklusa, pojačana dlakavost, bubrežni kamenci…) .dr. Vesna Harni


Literatura