Alternativni pristupPoliklinika, poliklinika, Poliklinika Harni, poliklinika harni, poliklinika dr. Harni, ginekološka poliklinika, ordinacija, ginekološka ordinacija, ginekolog, dobar ginekolog, dobri ginekolozi,doktor, dobri doktori, zagreb, dubrava, polikklinika, poliklinka, poliliklinika, marni, dr. Marni, poliklinika marni, vesna, vesna harni, dr, poliklinike u zagrebu, ginekologija, spolne bolesti, adolescenti, kontracepcija, menopauza, ispadanje kose, miomi, ciste, osteoporoza, dijagnoza, ginekologija, spolne bolesti, adolescenti, kontracepcija, menopauza, ispadanje kose, miomi, ciste, osteoporoza, dijagnoza, poliklinika, ordinacija, ginekolog, klamidija, HPV, HPV infekcija, spolne infekcije, kondom, spirala, IUD, mirena, sterilizacija, ultrazvuk, PAPA, PAPA test, kolposkopija, CIN, CIN1, CIN2, CIN3, LETZ, konizacija, vrat maternice, cerviks, grlić, menstruacijski ciklus, menstruacija, oligomenoreja, polimenoreja, amenoreja, endometrioza, PMS, anovulacija, ovulacija, hitna kontracepcija, HNL, hormonsko liječenje, hormonsko nadomjesno liječenje, hormonska nadomjesna terapija, trihomonas, kandida, herpes, genitalni herpes, hepatitis B, gonoreja, gardnerela, gardnerella, bakterijska vaginoza, miomi, ciste, miom, uterus, vagina, maternica, rodnica, vulva, stidnica, ovarij, jajnik, jajnici, jajovod, saktosalpinks, sactosalpinx
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Alternativni pristup

Vezano
Vezani članci
LiječenjeLiteratura
Datum zadnje izmjene: 7. siječnja 2017.

Iznimno učinkovito sredstvo bez nepoželjnih nuspojava u liječenju herpesa, koji se stalno ponavlja, bilo da se radi o genitalnoj ili oralnoj formi, je češnjak.

Za češnjak (Alium sativum) su znanstveno dokazani snažno antivirusno, antibakterijsko i antigljivično djelovanje.

Zbog neugodnog zadaha pri uporabi češnjaka, mogu se koristiti kapsule u kojima je češnjaku oduzet miris.

Preporuka je započeti s češnjakom već kod poznatog osjećaja žarenja koji predhodi izbijanju herpesa.

Potrebno je uzeti odmah 12 kapsula, i potom nastaviti po 3 kapsule svaka 4 sata tijekom slijedeća tri dana.

Ženama koje već dugo imaju herpes, a planiraju trudnoću ili su već trudne, savjetuje se uzimati 2 kapsule češnjaka na dan, a doza se može povisiti do 6 do 8 kapsula na dan, ukoliko je trudnica izložena pojačanom stresu.

U fitoterapiji postoji niz ljekovitih biljaka koje djeluju na jačanje obrambenih funkcija tijela.

Pod imunostimulirajućim djelovanjem podrazumijeva se terapijski postupak kojim se ojačavaju stanice nespecifičnog imunološkog sustava.


 POJAM I DEFINICIJA


LIJEČENJE


PREHRANA
NADOPUNE
PREHRANIALTERNATIVNI
PRISTUP
Najpoznatija ljekovita biljka ..

koja snaži imunološki sustav je rudbekija, poznatija pod botaničkim nazivom ehinaceja. Ime ove biljke dolazi od grčke riječi “echinos” što znači “jež”, jer sjemenka u sredini cvijeta zbog sitnih bodlji podsjeća na ježa.

Najproučavanije su i navjiše se koriste tri vrste rudbekije – purpurna rudbekija (E. purpurea), uskolisna rudbekija (E. angustifolia) i bljedolika rudbekija (E. pallida).

Listove i korijenje ove biljke dobro su poznavali američki starosjedioci kao lijek za iscjeljenje bilo koje vrste rana.

U jačanju obrambenih funkcija koristi se korijenje ili čitava biljka, bilo kao čajna mješavina, ili u vidu biljnih kapi, tableta i kapsula, dostupnih u biljnim ljekarnama. Osobito su ljekoviti svježi, u vrijeme cvjetanja ubrani nadzemni dijelovi purpurne rudbekije.

Postoji preko 800 registriranih preparata rudbekije, čime je ovo najprodavaniji biljni modulator nespecifičnog imunološkog sustava.

Glavni sastojci rudbekij su polisaharidi poput arabinoksilana i arabinogalaktana, flavonoidi poput rutozida i kvercetina, poliacetileni, alkilanidi i eterička ulja, a ove aktivne tvari jedna drugoj pojačavaju učinak. Različiti in vitro/in vivo pokusi su pokazali protuupalni, antiviralni i imunomodulacijski učinak.

Djelovanje rudbekije temelji se na povećanju proizvodnje i pokretljivosti granulocita i makrofaga, podsticanju proizvodnje T-limfocita i njihove imunološke funkcije, te porastu razine interleukina-1 i interferona beta-2. U jednoj in vitro studiji pokazana je dobra učinkovitost preparata koji je sadržavao ekstrakt E. purpurea protiv virusa genitalnog herpesa.

Terapija preparatima rudbekije ne smije trajati dulje od osam tjedana, a već nakon tri tjedna preporučuje se stanka. Rudbekija se ne smije koristiti u slučaju alergijske reakcije na preparat, kao i kod progresivnih bolesti kao što su tuberkuloza, leukemija, kolagenoze i multipla skleroza.

U poboljšanju funkcije imunološkog sustava osim rudbekije, mogu se koristiti i cvjetovi lipe i bazge, te majčine dušice koji potiču obrambene snage tijela i čiste tijelo znojenjem.


Propolis ..

smolasta, najčešće tamno-smeđa ljepljiva tvar nastaje miješanjem sekreta žlijezda pčela radilica s djelićima smolaste tvari s pupova biljaka. Pčele ga koriste za premazivanje i svojevrsnu dezinfekciju košnica.

Propolis sadrži biljne smole, eterična ulja i osmotske tvari, a najvažniji sastojak su biljni flavonoidi – galangin, pinocembrin i ostali. In vitro pokusi pokazuju antibakterijski i antiviralni učinak, posebice protiv virusa herpesa i gripe. Pretpostavljeni antiviralni učinak propolisa je sprječavanje apsorpcije virusa na stanice domaćina i inhibicija nekih koraka replikacijskog ciklusa virusa.

Zaključak malog randomiziranog dvostruko-slijepog pokusa ukrajinskih znanstvenika pokazao je značajno kraće trajanje simptoma, kao i zacjeljivanje ranica u skupini ispitanika s herpesom liječenih propolisom (lokalna uporaba 3% masti), u odnosu na lijek aciklovir i placebo.

Sporedni učinak propolisa bio je iscjeljenje prateće vaginalne infekcije u 55% ispitanica, pri čemu u druge dvije skupine nije registriran učinak na vaginalnu floru. Neželjenih nuspojave uključuju alergijsku reakciju. Propolis se može primjenjivati oralno (kapsule i pastile) i vanjski (tekućina, mast). Preporučena dnevna doza iznosi 200 mg/dan.


Sladić

slatki korijen, likoricija (Glycyrrhiza glabra) omiljena biljka je kineskih travara, drevnih Grka i sjevernoameričkih Indijanaca. Glavni sastojak ove biljke je glicirizin (glicirizinska kiselina) koji ima snažno protuupalno djelovanje, djelotvorno i protiv virusa herpesa.

Visoka koncentracija glicirizinske kiseline u sladiću inhibira u in vitro pokusima razvitak i citopatološki učinak virusa herpesa, kao i replikacijski ciklus. Lokalna primjena sladića značajno smanjuje vrijeme cijeljenja, kao i simptome (bol).Matičnjak

(Melissa officinalis) su poznavali već Grci i Rimljani, a Plinije (1. stoljeće poslije Krista) ga preporučuje za liječenje hipohondričnih i histeričnih pojava zbog sedativnog učinka.

Ekstrakt matičnjaka – “lemon balm” posjeduje također antivirusno djelovanje kod infekcije herpesom: značajno smanjuje simptome poput crvenila kože i otekline, ometa izbijanje mjehurića i ubrzava cijeljenje ukoliko se primjenjuje odmah pri izbijanju simptoma.

Antiviralni učinak matičnjaka temelji se na inhibiciji replikacije virusa, a smatra se da taj učinak izaziva ružmarinska kiselina i drugi polifenoli. Matičnjak se primjenjuje u obliku kreme koja se koristi 2 do 4 puta na dan tijekom 2 do 5 dana.


Sibirski ginseng ..

ili eleuterokok (Eleutherococcus senticosus) raste samoniklo u dolinama rijeka ili obroncima planina u Sibiru, Amurskoj oblasti i Sahalinu koji čine aubarktičku tajgu, pa ga nazivaju i korijenom iz tajge (“Taigawurzel”).

Veliku popularnost stekao je u Kini, Koreji i Japanu. Sibirski ginseng nije pravi (panaks) ginseng, ali mu je dovoljno blizak da pokazuje slična korisna svojstva. Korijen sibirskog ginsenga sadrži brojne aktivne tvari koje se nazivaju eleuterozidi. Glavni eleuterozidi su siringin (fenilpropani) i liriodendrin (lignani).

Eleuterokokovi preparati svrstavaju se u sredstva s antistresnim i adaptogenim djelovanjem, a posebnu ulogu imaju u jačanju imunološkog sustava.

Dvostruko-slijepa, placebo-kontrolirana studija koja je obuhvaćala 93 ispitanika s genitalnim herpesom, pokazala je značajno smanjenje težine simptoma, trajanje i učestalost napadaja herpesa u skupini ispitanika koji su koristili sibirski ginseng.

Nažalost, da bi se postigao ovaj učinak preparat je bilo potrebno uzimati najmanje 3 mjeseca, te se preporuke za uzimanje ovog prepoarata odnose prije svega na supresijsku terapiju.

Ginseng se primjenju u obliku kapsula od 500 mg, u dnevnoj dozi od 2x500 mg/dan.

Na isti način se može primjenjivati ulje australskog čajevca. U slučaju da češnjak, propolis i melisa, odnosno australski čajevec ne zaustave izbijanje herpesa, u fazi izbijanja mjehurića se mogu koristiti cinkova mast, mast s vitaminom E, aloa vera gel ili mast s ekstraktom litija koji se koriste 4 puta dnevno, sve dok mjehurići ne nestanu.


Aloa vera djeluje poticajno na oslobađanje tvari koje pokreću djelovanje imunološkog sustava. U pokusu in vitro antrakinon emodin iz aloe inaktivirao je virus genitalnog herpesa.

Drugo istraživanje nalazi sinergistički učinak acemanana, drugog sastojka aloe i aciklovira protiv HSV-2. Vrlo je važan oblik primjene aloe, a najboljim se pokazala 0.5% hidrofilina krema. Kod osjetljivijih ljudi aloa može izazvati osip, svrbež i druge alergijske reakcije.


Ulje litija značajno smanjuje bolove i skraćuje vrijeme ozdravljenja. U psihičkih bolesnika koji uzimaju litij značajno je niža učestalost ponovne pojave herpesa.

U fazi izbijanja mjehurića su korisne i ugodne sjedeće kupke u mlakim otopinama kamilice (Chamomilla) ili nevena (Calendula officinalis).

Savjetuje se izbjegavanje nošenja uske i tijesno pripijene odjeće, kao i korištenje pamučnog rublja koje se može prati na višim temperaturama.

Uporaba zaštitnih ruževa protiv sunca za usne može spriječiti stvaranje mjehurića kod herpesa na usnicama. Prije izlaska na sunce, za maksimalnu zaštitu se nanosi SPF faktor 15.dr. Vesna Harni


Literatura