Anomalije srca i pesticidiAnomalije srca i pesticidi. Pesticidi i anomalije srca. Tijekom razdoblja između 1981. - 1989. godine epidemiolozi iz Baltimorea straživali su učestalost i povezanost urođenih srčanih anomalija u živorođenih beba čije su majke neposredno prije i tijekom aktualne trudnoće bile izložene različitim ekološkim čimbenicima (The Baltimore-Washington Infant Study).
Kontakt RSS
Lifestyle
U svijetu gdje tempo života postaje sve brži, sve više stresa i napetosti koje donosi svakidašnjica, predstavlja opasnost i prijetnju razvoju pojedinca i društva. Posljedica nepravilnog načina prehrane je povećanje broja oboljelih od tumora, kao i veća učestalost drugih kroničnih bolesti.

Anomalije srca i pesticidi

Datum zadnje izmjene: 14. lipnja 2015.
Pestidicidi | Pesticidi i reprodukcijsko zdravlje muškaraca | Pesticidi i spermiogram | Pesticidi i Parkinsonova bolest | Pesticidi i kongenitalne anomalije | Anomalije srca i pesticidi | Urogenitalne anomalije i pesticidi | Pesticidi i rak dojke


Tijekom razdoblja između 1981. - 1989. godine epidemiolozi iz Baltimorea straživali su učestalost i povezanost urođenih srčanih anomalija u živorođenih beba čije su majke neposredno prije i tijekom aktualne trudnoće bile izložene različitim ekološkim čimbenicima (The Baltimore-Washington Infant Study).

Upitnik s pitanjima o izloženosti djelovanju pesticia razaslan je roditeljima tijekom vremenskog razdoblja između 1987. -1989. godine.

Analiza dobivenih podataka ukazuje na povezanost između izloženosti majke bilo kakvim pesticidima tijekom prvog trimestra trudnoće s povećanom učestalošću transpozicije velikih arterija u djece, srčane anomalije koja je pokazivala dvostruko veću učestalost u grupi eksponiranih trudnica.

Nije utvrđena povezanost niti sa kakvim drugim srčanim anomalijama.

Analiza tipa pesticida pokazuje značajnu povezanost urođenih srčanih anomalija s ekspozicijom herbicidima, ali ne i s ekspozicijom insekticidima.

Učestalost javljanja transpozicije velikih arterija gotovo je tri puta češće ukoliko je majka tijekom trudnoće bila izložena djelovanju herbicida i četiri i pol puta veća ukoliko su u pitanju bili rodenticidi.
Nisu prikupljani podaci o zaštićenim ili specifičnim nazivima pesticida.

Ovi rezultati ukazuju na moguću epidemiološku povezanost između pojave transpozicije velikih krvnih žila i ekspozicije određenim klasama pesticida.

Am J Epidemiol 2001; Vol 153 (6): 529-536dr. Vesna Harni

Anomalije srca i pesticidi