KandidijazaAntikandida dijeta. Kandidijaza i prehrana. Gljivice i prehrana. Antikandida dijeta podrazumijeva na prvom mjestu prehranu bez kvasnih gljivica. Ovakova prehrana istodobno je i dijagnostička i terapijska. Učinke treba pratiti najmanje nekoliko tjedana, a s ovim načinom prehrane može se nastaviti onoliko dugo koliko nekome odgovara. Gljivice se u crijevima često nalaze u formi nakupina između crijevnih resica i nabora crijevne sluznice. Stoga se za vrijeme medikamentoznog liječenja preporučuju namirnice s visokim sadržajem vlakana i biljnih balastnih tvari, koje sa svoje strane mehanički potpomažu odstranjenju gljivičnih nakupina.
Kontakt RSS
Lifestyle
U svijetu gdje tempo života postaje sve brži, sve više stresa i napetosti koje donosi svakidašnjica, predstavlja opasnost i prijetnju razvoju pojedinca i društva. Posljedica nepravilnog načina prehrane je povećanje broja oboljelih od tumora, kao i veća učestalost drugih kroničnih bolesti.

Kandidijaza

Vezano
Tema
Lifestyle
Vezani članci
Nadopune prehrani
Objavljeno: 4. veljače 2018.





Neosporna je povezanost antibiotika i rafiniranih životnih namirnica u prehrani s pretjeranim razmnožavanjem gljivica u crijevima i vagini.

Gljivice koriste u svojoj prehrani prije svega ugljikohidrate, pa rastu više što je veća ponuda ugljikohidrata.

Obzirom da gotovo uvijek gljivičnoj genitalnoj infekciji prethodi, ili je istodobno prisutna gljivična crijevna infekcija, osobito je potrebno obratiti pozornost na prehranu.

Ženama koje se nikako ne mogu osloboditi gljivične infekcije preporučuje se prehrana bogata biljnim vlakanima uz izbacivanje rafiniranih šećera i ugljikohidrata (anti-kandida dijeta).

Anti-kandida dijeta

Dijeta protiv kandide podrazumijeva na prvom mjestu prehranu bez kvasnih gljivica.

Ovakova prehrana istodobno je i dijagnostička i terapijska.

Učinke treba pratiti najmanje nekoliko tjedana, a s ovim načinom prehrane može se nastaviti onoliko dugo koliko nekome odgovara.

Neke se žene osjećaju mnogo bolje odabirući namirnice po ovim preporukama i odlučuju se nadalje zadržati ovaj način prehrane.

Ipak, dobro je postupno vraćati namirnice u svakodnevnu prehranu kako bi se ustanovio njihov učinak.


 POJAM I DEFINICIJA


LIJEČENJE


PREHRANA




NADOPUNE
PREHRANI



ALTERNATIVNI
PRISTUP




Ukoliko se simptomi koji ukazuju na gljivice ponovno javljaju, točno će se moći prepoznati koju hranu doista treba izbjegavati.


Prehrana bez kvasnih gljivica podrazumijeva

  • izbjegavati šećer, kao i
  • izbjegavati namirnice koje sadrže gljivice i plijesni.


Izbjegavati šećer ..

Gljivice se hrane šećerom, razlažući ga do ugljičnog dioksida i vode. To je i razlog zbog čega se kod prekomjernog bujanja gljivica javljaju mnogobrojne, prije svega probavne smetnje kao što su stvaranje plinova i nadutost.

Izbjegavati šećer znači mnogo više od jednostavnog prestanka dodavanja šećera u jelo ili čaj, to znači provjeravati prisutnost šećera i u svim jelima kojima se hranimo.

Na svakom proizvodu je potrebno ponaosob pratiti oznake proizvođača o svim sastojcima koji su korišteni u proizvodnji.

Potrebno je izbjegavati maltozu, kukuruzni sirup, umjetna sladila, fruktozu, kukuruzni škrob, sodu i laktozu.

Mliječni proizvodi, osobito mlijeko i sladoled pogoduju također razmnožavanju gljivica zbog visokog sadržaja mliječnog šećera.


Izbjegavati namirnice koje sadrže gljivice i plijesni:..

Ovo prije svega znači izbjegavati namirnice kao što su kruh, kolači, keksi i drugi rafinirani ugljikohidrati koji mogu pogodovati pretjeranom rastu gljivica u crijevima i rodnici, potom industrijski voćni sokovi, umak od rajčice (osim "domaćeg" pripremljenog od svježih rajčica).

Također se preporučuje izbjegavati hranu koja sadrži ocat, ukiseljeno povrće, dimljenu hranu, alkohol, fermentiranu hranu, sušeno meso i voće, gljive, pistacije i kikiriki.

Umjesto toga preporučuje se zdrava hrana koja ne sadrži gljivice i plijesni: cjelovite žitarice popute smeđe riže, prosa, ječma, te svježe povrće.

Gljivice se u crijevima često nalaze u formi nakupina između crijevnih resica i nabora crijevne sluznice.

Stoga se za vrijeme medikamentoznog liječenja preporučuju namirnice s visokim sadržajem vlakana i biljnih balastnih tvari, koje sa svoje strane mehanički potpomažu odstranjenju gljivičnih nakupina.

Veoma je korisno zeleno povrće pripremljeno na pari jer obiluje klorofilom koji djeluje pročišćavajuće.

Dopuštene su i morske biljke, raženi kruh, kukuruzne kokice, tortilje, tofu, miso, obični jogurt, krto meso, svježa riba, meso prirodno hranjene peradi i jaja prirodno hranjenih kokoši.

Novija istraživanja pokazuju kako i prirodno čisto maslinovo ulje, uzimano u malim količinima suzbija neprirodno razmnožavanje gljivica.

Češnjak, kako sirov, tako i kratko prokuhan pomaže u procesu uklanjanja kandide iz crijeva.


dr. Vesna Harni


Literatura