Bakrena spirala povećava rizik bakterijske vaginozeBakrena spirala doista povećavaju rizik od bakterijske vaginoze.
Kontakt RSS
Bakrena spirala povećava rizik bakterijske vaginoze
Bakrena spirala doista povećavaju rizik od bakterijske vaginoze.

Bakrena spirala povećava rizik bakterijske vaginoze

Objavljeno: 6. prosinca 2017., Datum zadnje izmjene: 3. prosinca 2017.

Bakrena spirala doista povećavaju rizik od bakterijske vaginoze (BV), pokazala je longitudinalna studija 234 žena u Harareu, Zimbabve.

Ovaj je pojam "uvijek bio malo kontroverzan; od neki priznat, a od drugih negiran," ali rezultati novog istraživanja "su realni i generalizirani", izjavila je dr. Sharon Hillier, glavni istražitelj studije i direktor istraživanja reproduktivnih zaraznih bolesti u bolnici Magee-Womens Sveučilište u Pittsburghu.

Uz rezultate koji se čekaju iz studije američkih žena koju je provela skupina dr. Hilliera, rezultati ove studije bi mogli konačno riješiti dilemu.

Afričke žene u ovoj studiji su bile bez HIV-a i spolno prenosivih infekcija; u prosjeku su imale oko 26 godina i većina je bila udata i seksualno aktivna. Dobile su pet opcija za kontracepciju: tri vrste injekcija; jedan implantat i ne-hormonsku bakrenu IUD.

Žene su podijeljene gotovo ravnomjerno u pet opcija. Istraživači su ih pratili 6 mjeseci s rutinskim vaginalnim obrisima tijekom folikularne faze menstruacije.
Gotovo trećina žena je imala bakterijsku vaginozu na početku, nešto više od prevalencije kod američkih žena.

Žene koje su se odlučile za hormonske kontraceptive nisu imale nikakve promjene u prevalenciji bakterijske vaginoze ili vaginalnom mikrobiomu.

Međutim, prevalencija bakterijske vaginoze u žena koje su odabrale bakrenu spiralu se povećala s 27% na početku do 34% nakon 30 dana, 39% nakon 90 dana i 44% nakon 180 dana. Došlo je do povećanja koncentracije Gardnerellae vaginalis i Atopobium vaginae koji nisu bili vidljivi u hormonskim kontracepcijskim skupinama. Sveukupno, bakrene IUD su pokazale dvostruko povećanje relativnog rizika od BV.

"Mislim da ovdje nema ništa što je posebno zabrinjavajuće. Ovo me ne bi odvratilo od predlaganja bakrene spirale. To je vrlo učinkovit i siguran ne-hormonski način dugoročne reverzibilne kontracepcije, ali ako žena dobije bakrenu IUD i ima rekurentnu BV, morate shvatiti da IUD tu može igrati ulogu ", izjavila je dr. Hillier u intervju na godišnjem znanstvenom skupu Društva za infektivne bolesti za opstetriciju i ginekologiju.

Povećani rizik vjerojatno postoji zato što bakrena spirala uzrokuje obilnije i dulje menstrualno krvarenje što je poznato da ometa vaginalni mikrobiom. U tijeku je rad koji će pokazati ima li uklanjanje spirale povoljan učinak, rekla je dr. Hillier.

Većina žena u studiji je odlučila zadržati bakrenu spiralu nakon 6 mjeseci.


ObGyn News 2017.
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni