Blaga hipofunkcija štitnjače važna u neplodnosti nepoznatog uzrokaBlago neaktivna štitnjača može pomoći objasniti neplodnost nepoznatog uzroka.
Kontakt RSS
Blaga hipofunkcija štitnjače važna u neplodnosti nepoznatog uzroka
Blago neaktivna štitnjača može pomoći objasniti neplodnost nepoznatog uzroka.

Blaga hipofunkcija štitnjače važna u neplodnosti nepoznatog uzroka

Objavljeno: 28. veljače 2018., Datum zadnje izmjene: 25. veljače 2018.

Blago neaktivna štitnjača može pomoći objasniti neplodnost nepoznatog uzroka, pokazuju rezultati studije objavljene u "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism".

Naime, gotovo dvostruko više žena s neobjašnjivom neplodnošću (26,9%) je imalo razinu stimulirajućeg hormona štitnjače (TSH) veću od 2,5 mIU / L u usporedbi s kontrolnim bolesnicama normalne plodnosti (13,5%) (P <0,05) te isto tako, one s neobjašnjivom neplodnošću su imale veću raiznu TSH od normalnih okvira, što se obično nalazi kod žena s neaktivnom štitnjačom.

Istraživanje je vodio dr. Tahereh Orouji Jokar iz Massachusetts General Hospital i Harvard Medical School u Bostonu, Massachusetts.

Autori su istaknuli: "Sve ispitanice u ovoj studiji su imali razine TSH unutar normalnog referentnog raspona prije trudnoće, što upućuje na to da čak i blage varijacije disfunkcije štitnjače unutar normalnog raspona mogu biti važan čimbenik u plodnosti žena koje imaju nepoznati uzrok njihove neplodnosti."

"Kada parovi, koji su spremni osnovati obitelj, ne mogu zanijeti usprkos opsežnom planiranju, višestrukim posjetima liječnika i skupim tretmanima, to može biti emocionalno poražavajuće", istaknuo je glavni autor Pouneh K. Fazeli, također iz Massachusetts General Hospital i Harvard Medicinskog fakulteta u Bostonu, Massachusetts.

"Budući da naša studija pokazuje da žene s neobjašnjivom neplodnošću imaju veću razinu TSH u usporedbi sa ženama koje su neplodne zbog poznatog uzroka, potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo da li liječenje ovih viših razina TSH-a hormonom štitnjače može poboljšati njihove šanse za trudnoću".

Do 30% neplodnih parova ima neobjašnjivu neplodnost, definirano kao nemogućnost začeća nakon 12 mjeseci nezaštićenog odnosa bez dijagnosticiranog uzroka.

Rezultati prethodnih studija koji su analizirali odnos između razine TSH i stope začeća ili vremena do trudnoće su pokazali oprečne rezultate, izjavili su dr. Jokar i njegovi kolege.

Uspoređen je TSH (i razina prolaktina) kod žena s neobjašnjivom neplodnošću s onima kod žena normalne plodnosti, osim kod onih čiji muški partner nije imao ili je imao malu količinu sperme u sjemenu (kontrolna skupina).

Ova studija se razlikovala od prethodnih studija jer je primijenila vrlo striktne kriterije kod pacijentica s redovitim menstrualnim ciklusima i potpuno uredne evaluacije plodnosti u kontrolnoj skupini (osim azoospermije / teške oligospermije kod muškaraca) i bez poznate povijesti bolesti štitnjače ili abnormalnih testova funkcije štitnjače.

Analizirali su elektronske podatke od 187 žena s neobjašnjivom neplodnošću, prosječne dobi od 31 godinu i srednjim indeksom tjelesne mase od 23 kg / m2, te uspoređivali rezultate s 52 žene u kontrolnoj skupini. Sve žene su imale TSH unutar normalnog raspona (gornja granica normalne, <5 mIU / L).

Žene s neobjašnjivom neplodnošću su imale znatno veću razinu medijana TSH od kontrolnih bolesnica (1,95 vs 1,66 mIU), čak i nakon korekcije dobi, indeksa tjelesne mase i statusa pušenja. Razine prolaktina nisu se razlikovale između skupina.

Unatoč trenutačnim smjernicama koje ne preporučuju liječenje bolesnica s gornjom granicom TSH razine koje pokušavaju začeti prirodno, neki kliničari propisuju supstituciju hormona štitnjače.

U studiji je 22.8% bolesnica s TSH od najmanje 2,5 mIU / L započelo uzimati supstituciju hormona štitnjače nakon njihovog početnog mjerenja; to znači da tri četvrtine nisu, što pokazuje veliku varijabilnost u kliničkoj praksi i veliku potrebu za većim brojem podataka.

"Budući da sada znamo iz naše studije da postoji povezanost između razine TSH-a na gornjoj granici normalnog raspona i neobjašnjive neplodnosti, moguće je da visoka normalna razina TSH-a može negativno utjecati na žene koje pokušavaju zatrudniti" Istaknuo je dr. Fazeli.

"To bi moglo otvoriti nove putove za moguće liječenje. Sljedeći korak će biti da vidimo hoće li smanjenje razine TSH pomoći ovoj skupini da zanese."

J Clin Endocrinol Metabol. Objavljeno online, 2017.
Hospital and Harvard Medical School in Boston, Massachusetts.


:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni