Bojanje kose i rak mokraćnog mjehuraBojanje kose i rak mokraćnog mjehura. Najnoviji rad znanstvenika iz Los Angelesa, objavljen u International Journal of Cancer uvelike je uznemirio "ženski svijet". Naime, u ovoj studiji istraživan je mogući utjecaj sredstava za bojanje kose na nastanak raka mokraćnog mjehura.
Kontakt RSS
Ginekologija
Brojni znanstvenici istražuju uzroke, a drugi nastoje pronaći brzu i učinkovitu pomoć za liječenje ginekoloških oboljenja. Većina njih usmjerena je na tjelesne smetnje, dok je manje učinjeno na razjašnjenju psiholoških mehanizama povezanih s ovim tegobama.

Bojanje kose i rak mokraćnog mjehura

Vezano
Vezani članci
Literatura
Datum zadnje izmjene: 14. lipnja 2015.
Ispadanje kose | Bojanje kose i rak mokraćnog mjehura

Najnoviji rad znanstvenika iz Los Angelesa, objavljen u International Journal of Cancer uvelike je uznemirio "ženski svijet". Naime, u ovoj studiji istraživan je mogući utjecaj sredstava za bojanje kose na nastanak raka mokraćnog mjehura.

Ovo je također prvo istraživanje u kojem se sredstvima za bojanje kose pristupa diferencirano, pri čemu se razlikuju sredstva za toniranje kose, boje koje se ispiru i trajna sredstva za bojanje kose.

U ovu svrhu praćene su navike 1,500 pacijentica koje su oboljele od raka mokraćnog mjehura. Rezultati istraživanja ukazuju na dvostruko veći rizik obolijevanja od raka mokraćnog mjehura u žena koje najmanje jednom mjesečno boje kosu trajnim ("permanentnim") bojama, u vremenu duljem od jedne godine.

Porastom duljine razdoblja bojanja kose, dolazi do daljnjeg rasta ovog rizika. Nakon 15 godina bojanja kose  rizik obolijevanja od raka mokrćnog mjehura se utrostručuje.

Pri tome nisu samo ugrožene žene koje boje kosu, već i frizeri koje rade s ovim sredstvima. Osobe koje rade dulje od 10 godina kao frizeri imaju pet puta veći rizik od nastanka raka mokraćnog mjehura u poređenju s ostalom populacijom.

Veoma provokativni rezultati ovog istraživanja zasigurno imaju veliko značenje u preventivnoj medicini. Prije nego se kontakt s trajnim sredstvima za bojanje kose prihvati i definira jednoznačno kao razlog nastanka tumora mokraćnog mjehura, potrebno je provesti odgovarajuća istraživanja.

Inače, u Europi ili Sjevernoj Americi, svaka treća žene nakon 18 godine, i svaki deseti muškarac preko 40. godine posegnuti će za nekim od sredstava za bojanje kose.

U nastanku raka mokraćnog mjehura značaj prije svega ima pušenje. Ostale kemikalije za koje je potvrđen štetni utjecaj su arilamini koji se nalaze i u sredstvima za bojanje kose. Čak i kada se koriste sve zaštitne mjere u bojanju kose, minimalne količine arilamina kroz kožu dospijevaju u krvni optok i potom se izlučuju putem urina.

International Journal of Cancer 2001; 91 (4)


dr. Vesna Harni
Bojanje kose i rak mokraćnog mjehura