4. tjedanČetvrti tjedan trudnoće. 4. tjedan trudnoće.
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

4. tjedan

Datum zadnje izmjene: 8. siječnja 2017.

Ovo je vrijeme implantacije, ukopavanja embrija u sluznicu maternice.

Buduća majka

Po prilici sedam dana nakon oplodnje vaša beba se ugnijezdila u sluznicu maternice, endometrij, te trudnoća počinje i uistinu.

U vrijeme implantacije (21. - 22.dan ciklusa) može se javiti oskudno sukrvica, koja ne predstavlja niti dobar niti loš znak.

Pojava sukrvice označuje susret embrija sa sitnim krvnim žilama na mjestu ukopavanja u sluznicu maternice, koja potom za dan-dva spontano prestaje.Vaša beba

Za nekoliko sati oplođena jajna stanica se dijeli u dvostaničnu, pa potom u četverostaničnu zigotu.

Ubrzo vaša beba izgleda poput murve ili duda - stadij morule i predstavljena je s nekih 30-tak stanica.

Nakon četiri dana nastaje blastocista - stanična loptica ispunjena tekućinom, koja ima otprilike stotinu stanica.

Premda se niti mikroskopski još ne može vidjeti nikakva organizacija, stanice se počinju raspoređivati u predodređene slojeve.

Od nekih će postati sam plod, druge će sačinjavati strukture koje će ga hraniti.

Zigota dospijeva u materičnu šupljinu i ukopava se u njenu sluznicu između četvrtog i sedmog dana po oplodnji, premda se ne mora čvrsto ukopati do desetog dana.

Vanjski omotač zigote u kontaktu sa sluznicom maternice pruža izdanke (resice) u endometrij koji će omogućiti izmjenu hranjivih i otpadnih sastojaka između krvi majke i rastućeg ploda.

Ovaj spoj će postupno sazrijevati u placentu ili posteljicu, organ koji će hraniti i štititi vašu bebu narednih mjeseci. PRVO
TROMJESEČJE


DRUGO
TROMJESEČJETREĆE
TROMJESEČJE


Savjet

Obzirom da je vaša beba potpuno upućena na vas i svu hranu prima kroz vaš krvotok, veoma je važno da se tijekom trudnoće zdravo hranite.

Ako ste i prije trudnoće zdravo i uravnoteženo jeli, u trudnoći nastupaju tek male promjene u prehrani.

Dnevne potrebe u kalorijama rastu tek negdje nakon 20. tjedna trudnoće i to za 200 - 300 kcal/dan.

Daleko je važnije jesti dobro, nego puno.
Izbjegavajte hranu bogatu mastima i šećerom, koja ne sadrži važne prehrambene sastojke.

Svjež, meki sir, nepasterizirano i nekuhano mlijeko, salata od svježeg kupusa i razni namazi mogu biti zagađeni bakterijom listerija, koja izaziva listeriozu.

Ova bolest može izazvati pobačaj ili rađanje mrtvog djeteta. Sirovo meso ili jelo pripremljeno od sirovog mesa (suhomesnati proizvodi), kao i neoprano povrće i voće mogu uzrokovati toksoplazmozu - bolest koja može izazvati sljepoću, te oštećenja mozga i srca djeteta.
Embriologija

Carnegie stadij 3: Krajem petog i početkom šestog dana embrionalnog razvitka, embrij u stadiju blastociste se oslobađa omotača zigote - zone pelucide, serijom ciklusa ekspanzije-kontrakcije u procesu koji se naziva "hatching" ili "first birth".

Carnegie stadij 4 označuje početak implantacije, u ovoj fazi dolazi do prikvačanja blastociste za endometrij kojeg čine multinuklearne stanice fuzionirane u simplazmu.

Implantacija, koja označuje Carnegie stadij 5, odvija se u nekoliko stupnjeva koji su vremenski smješteni u drugi tjedan embrionalnog razvitka.

U prvo vrijeme je trofoblast solidan, potom se javljaju krvna jezerca, lakune, a koncem ovog stadiju i komunikacija između lakuna i endometralnih krvnih žila, čime se uspostavlja majčino-fetalna cirkulacija. Embrioblast se u ovo doba diferencira u dva germinalna sloja: epiblast i hipoblast.dr. Vesna Harni


Literatura