FAQ "Lifestyle" u trudnoćiLifestyle u trudnoći - najčešća pitanja. Kako na ispravan način održavati intimnu higijenu tijekom trudnoće s obzirom da ispiranje nije ispravan način. Da li postoje određeni preparati koji se mogu koristiti ili samo voda i da li je dopušteno korištenje spužvica?
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

FAQ "Lifestyle" u trudnoći

Vezano
Tema
Trudnoća
Datum zadnje izmjene: 9. srpnja 2017.

      

Odabrana pitanja i odgovori s Foruma web stranice Poliklinika Dr. Harni, 2003 - 2004
(c) Sva prava pridržana.
 ŽIVOTNI STIL PREHRANA

TJELOVJEŽBA


TEGOBE
U TRUDNOĆI
   

  Kako na ispravan način održavati intimnu higijenu tijekom trudnoće s obzirom da ispiranje nije ispravan način. Da li postoje određeni preparati koji se mogu koristiti ili samo voda i da li je dopušteno korištenje spužvica?
Pravilno održavanje higijene veoma je važan čimbenik u borbi protiv vaginalne infekcije kako izvan, tako i tijekom trudnoće. U trudnoći, prisustvo bakterija u vagini nosi i dodatni rizik: širenje bakterijskih toksina na plodne ovoje i plod, što može izazvati spontani pobačaj, kao i prijevremeni porođaj.

Za preporučiti je pravilo "ni previše ni premalo". Spolni organi nisu prljavi organi, te ih ne treba prati prejakim antiseptičkim sredstvima. Na taj način uništava se prirodna obrambena barijera u vagini - vaginalna flora (lactobacilus vaginalis) i stvara otvoreni prostor za izvanjsku infekciju.

Sasvim dovoljno je svakodnevno pranje spolnih organa vodom i odgovarajućim tekućim sapunom (za preporučiti svakako one s niskim pH). Vaginalna ispiranja u svakodnevnim, uobičajenim uvjetima ne samo da nije potrebno, već može biti i štetno.

   
  Koliko je štetno sunčanje u solariju za vrijeme trudnoće i da li je znanstveno dokazano da utječe na plod?
Sam postupak sunčanja u solariju za vrijeme trudnoće nije štetan. Ono što je štetno je zagrijavanje tijela, odnosno podizanje tzv. "core" temperature, i to osobito tijekom prvih 12. tjedana trudnoće. Kako je nizom znanstvenih radova dokazano, povišena temperatura u ovom razdoblju trudnoće jedan je od rizičnih čimbenika u nastanku embrionalnih grešaka.
   
  Zanima me je li dopušteno trudnicama piti betakaroten kao pripremu za sunčanje?
Ginekolozi ne preporučuju beta-karoten u trudnoći, dok trudnice smiju uzimati beta-karoten.

Dakle, ginekolozi ne preporučuju beta-karoten jer je prethodnik u sintezi vitamina A koji je u visokim dozama teratogen.

S druge strane, kako za beta-karoten nikada nije dokazano izravno štetno djelovanje, trudnice ga smiju uzimati (stvar osobnog odabira). Beta-karoten, nije na listi preporučenih vitamina.
   
  U 24. sam tjednu trudnoće. Do sada sam išla na depilaciju kod kozmetičarke, ali primjetila sam da su mi kapilare počele pucati pa sam odustala i krenula sam na metodu sa aparatićem. Negdje sam pročitala da to nije baš najsjajnije rješenje, da može biti čak i štetno. Molim vas ako znate možda neku informaciju koja bi mi bila od koristi.
Pucanje kapilara će se nažalost nastaviti i dalje, jer uzrok tome nije depilacija kod kozmetičarke, već visoka razina estrogenih hormona u krvi, koje stvara posteljica.

Depilacija voskom je inače odlična metoda depilacije tijekom trudnoće.
   
  Kako stoje stvari sa depilacijom kremama (npr. Veet)? Može li imati štetnog utjecaja na bebu, je li bolje izbjegavati?
Nažalost, točni podaci o utjecaju depilacije depilacijskim kremama u trudnoći nisu poznati. Ono što je poznato je, da je koža organ ogromne površine i odlične prokrvljenosti i da se gotovo sve što se nanosi na kožu ujedno i resorbira. Koliko se od depilacijske kreme resorbira, te kakav je utjecaj ovih tvari na trudnoću, nažalost nitko vam ne može sa sigurnošću reći.
   
 
U 26 tjednu sam trudnoće koja se odvija normalnim tokom. Unosim dosta voća i povrća u organizam, odrekla sam se cigareta i kave, no nisam gaziranih pića. Naime, pijem coca-colu i to skoro svaki dan. Znam da i ne bih trebala ali jednostavno organizam mi je sam traži. Ne znam koliko može biti štetna za dijete?

Coca cola ne samo da je izvor tzv. "praznih" kalorija iz šećera, nego može biti i vrlo štetna u trudnoći.
   
  U početku trudnoće pa sve do 5. mjeseca kava, koju inače jako volim, mi nikako nije išla i nisam ju uopće pila. No polovicom 5. mjeseca opet mi je počela biti tako fina da sam ju počela piti. Obično se pokušavam limitirati na jednu nescafe s jako puno mlijeka ujutro i to je sve. Da li to može škoditi razvoju bebice? Da li je bolje da prestanem s tom navikom? Sada sam u 28. tjednu i nisam do sada imala nikakvih problema.

Jedna "nesica" na dan zasigurno neće naškoditi vašoj bebi. Ali, da li je to najbolje što možete ponuditi vašoj bebi?
   
  Dali se smije farbati kosa u trudnoći ili davat minival?

U biti nitko ne zabranjuje farbanje kose kao i davanje minivala, ali zbog moguće apsorpcije boja i kemikalija, moguć je i njihov utjecaj na fetus. Nažalost, ne postoje znanstveni podaci o intenzitetu i kvaliteti ove interakcije.
   
  Sada sam u 18. tjednu trudnoce. Idući tjedan sam namjeravala ići kod frizera na bojenje kose tj. pramenove, a fizerka me upozorila kako se trudnicama ne preporuca bojenje kose te da provjerim s doktorom.
Bojanje kose je općenito štetan postupak, a ne samo štetan postupak u trudnoći. Kada su u pitanju pramenovi, ukoliko se koriste kapa ili folija i ako boja ne dolazi do kože, manji je i rizik interakcije farbe s kožom.
   
  U 7. sam tjednu trudnoće i zanima me smijem li koristiti anticelulitne kreme, i ako smijem, koje? Naime, farmaceutkinja u jednoj ljekarni mi je savjetovala da ne koristim nista osim djecje kozmetike.
Slično kao i kod uporabe drugih sredstava koja dolaze na kožu, uporaba anticelulitnih krema se od strane ginekologa ne preporučuje.

To istodobno ne znači da anticelulitne kreme ne smijete koristiti. Naime, ne postoji niti jedna znanstvena studija koja je ispitivala štetno djelovanje anticelulitnih krema u trudnoći.

S druge strane znamo da je koža organ velike površine i izvrsnih resorpcijskih mogućnosti. Otuda je sigurno da se sastojci iz svih krema, tako i iz anticelulitnih krema resorbiraju u kožu i jednim (vjerojatno vrlo malim) dijelom dolaze u fetalni krvotok. Kao što je navedeno na početku, do sada nije utvrđeno niti štetno niti neštetno djelovanje ovih krema, a odluku o uporabi morate sami donijeti.
   
  Molim vas za mišljenje da li eventualni proces u zubu može ugroziti trudnoću?

Infekcije zubnog mesa i procesi u usnoj šupljini mogu dovesti do oslobađanja bakterijskih toksina u krv, koji se potom putem krvi prenose do maternice, te izazivaju infekciju plodnih ovoja i ploda. Otuda, u ovakovim slučajevima obvezno treba posjetiti stomatologa te sanirati sve procese u usnoj šupljini.
   
  Zanima me što mislite o perinealnoj masaži i kako se izvodi?
Perinealna masaža dobar je postupak za omekšavanje tkiva međice tijekom posljednjih tjedana trudnoće, osobito ako se koriste specijalna ulja ili kreme za perinealnu masažu. Mnogi liječnici i babice drže da je perinealna masaža bespotrebna, no međutim nitko ne smatra da je štetna.

Engleska studija iz 2000. godine pokazala je da su učestalost pucanja međice II i III stupnja, te učestalost epizitomije bili 6% manji kod žena koje su se u posljednjih 6 tjedana svoje trudnoće svaki dan masirale međicu. Dakle, smanjenje nije dramatično, ali postoji i možda je vrijedno truda. Mnogi smatraju da najveća korist nije samo u postupnom rastezanju međice već u tom da se žene koje su se masirale naviknu na osjećaj zatezanja u ovom dijelu i da ga zato lakše podnose u porođaju i na taj način opustaju međicu koja onda rjeđe puca.

Kako se radi perinealna masaža?
S puna 34 tjedna, svakoga dana zauzmite polusjedeći položaj, kao da rađate. Nastojte biti opušteni. U početku koristite zrcalo kako biste se upoznali sa međicom. Prije masaže svakako skratite nokte. Koristite neko od ulja za perinealnu masažu kako bi dodatno omekšali međicu, ali i svoje prste. Stavite palce u rodnicu koliko možete i širite međicu na stranu i dolje prema rektumu, sve dok ne osjetite peckanje. Zadržite tako dok peckanje ne prestane i masirajte dalje gore dolje. Za vrijeme masaže neka vaši palci budu kao udice koje će vući tkivo prema gore kao što će to raditi glavice bebe. I na kraju masirajte tkivo između palca i kažiprsta, oko minute.

   
  Zanima me koje fizičke aktivnosti se preporučaju u ranoj trudnoći. Da li postoje posebne vježbe? S obzirom da sam jednom imala spontani pobačaj, sada me u ovoj trudnoći (6 tjedana) malo strah da ne pospješim nekim pogrešnim aktivnostima spontani pobačaj.Ukoliko trudnoća protječe bez rizičnih događaja, ne postoje specijalne zabrane za fizičku aktivnost tijekom trudnoće, osim ekstremnih sportova kao i sportova koji mogu biti povezani sa snažnim padovima. Sve ono što ste radili u tom smislu prije trudnoće, možete nastaviti i u trudnoći. Prije toga se dakako posavjetujte s Vašim ginekologom, je lie Vaša trudnoća rizična ili nije.

Obratite pozornost da je i inače prvi trimestar trudnoće povezan s nešto povećanim rizikom spontanog pobačaja. Ovaj rizik u prvih 7. tjedana trudnoće iznosi 15%, potom do 9. tjedna trudnoće pada na 10% i nakon 12. tjedna trudnoće iznosi 7%. Otuda općenito pravilo da se u prvom trimestru trudnoće "ne pretjeruje". To zapravo znači kako sve one aktivnosti koje prelaze granicu "udobnosti" ne bi trebalo prakticirati.

   dr. Vesna Harni

FAQ "Lifestyle" u trudnoći