Gestacijski dijabetesGestacijski dijabetes. OGTT: Šećerna bolest u trudnoći. Gestacijski dijabetes vrsta je šećerne bolesti koja nastaje ili se prvi puta uoči tijekom trudnoće. Gestacijski dijabetes se javlja kod 2 - 4% trudnica, a ukoliko se ne liječi, ova bolest može prouzročiti komplikacije i za majku i za dijete. Rizični čimbenici za nastanak gestacijskog dijabetesa su dijabetes u obitelji, previše plodne vode, raniji spontani pobačaji i neuspjele trudnoće, prekomjerni prirast tjelesne težine, češće infekcije gljivicama, anomalije i smrt djeteta, pozitivan šećer u mokraći, porođajna težina djeteta > 4000 g, gestacijski dijabetes u prethodnoj trudnoći. Dijagnoza gestacijskog dijabetesa postavlja se ukoliko je razina šećera u krvi izmjerena natašte 5.1 mmol/L ili više, odnosno pomoću testa opterećenja šećerom (OGTT) kojim se određuje vrijednost šećera u krvi natašte, 60 i 120 minuta nakon uzimanja šećernog napitka (75 g šećera otopljeno Liječenje trudnica s gestacijskim dijabetesom temelji se na zdravoj prehrani, kontroli tjelesne težine i redovitoj tjelovježbi, kao što je svakodnevna šetnja.g u 250 ml vode).
Kontakt RSS
Trudnoća
U slučaju oplodnje, mijenjaju se osjećaji žene, ona priprema gnjezdašce za dijete, u kojem sve mora biti na svom mjestu.

Gestacijski dijabetes

Datum zadnje izmjene: 8. siječnja 2017.




Gestacijski dijabetes je vrsta šećerne bolesti koja nastaje ili se prvi puta uoči tijekom trudnoće.

Javlja se kod 2 - 4% trudnica, a ukoliko se ne liječi, ova bolest može prouzročiti komplikacije i za majku i za dijete.

Metabolizam ugljikohidrata u trudnoći uvelike je promijenjen, prije svega uslijed stvaranja i izlučivanja velikih količina već postojećih (estradiol, estriol) kao i novonastalih hormona (hCG, hPL) posteljice kojih izvan trudnoće nema u ženinom organizmu.

Zajedničko svojstvo ovih hormona, osim da se većinskim dijelom stvaraju u posteljici, jeste da imaju djelovanje suprotno inzulinu (hormon gušterače koji regulira razinu šećera u krvi). Da bi održanje normalne razine šećera u krvi uopće funkcioniralo, gušterača mora tijekom trudnoće stvarati inzulin u većim količinama.

Ako je količina inzulina nedostatna, povećava se razina šećera u krvi, te govorimo o šećernoj bolesti (dijabetesu) nastaloj u trudnoći, "gestacijski dijabetes".

Značenje poremećene kontrole razine šećera u krvi tijekom trudnoće je višestruko. Rast djeteta je često brži, češće su anomalije razvitka, viši je broj prijevremenih porođaja, češće su komplikacije u trudnoći i porođaju.

Češća je žutica, kao i smrtnost novorođenčadi. Majke su podložnije infekcijama, a trudnoća se češće dovršava carskim rezom.


Rizični čimbenici za nastanak gestacijskog dijabetesa:

 • dijabetes u obitelji
 • previše plodne vode
 • raniji spontani pobačaji i neuspjele trudnoće
 • prekomjerni prirast tjelesne težine
 • češće infekcije gljivicama
 • anomalije i smrt djeteta
 • pozitivan šećer u mokraći
 • porođajna težina djeteta > 4000 g
 • gestacijski dijabetes u prethodnoj trudnoći

Dijagnoza ..

gestacijskog dijabetesa postavlja se ukoliko je razina šećera u krvi izmjerena natašte 5.1 mmol/L ili više, odnosno pomoću testa opterećenja šećerom (OGTT) kojim se određuje vrijednost šećera u krvi natašte, 60 i 120 minuta nakon uzimanja šećernog napitka (75 g šećera otopljenog u 250 ml vode).

Obavljanje pretraga za dijabetes preporučuje se svim trudnicama na početku trudnoće određivanjem razine šećera u krvi natašte, odnosno OGTT-om nakon 24. tjedna trudnoće (obično 26. - 28. tjedan), a ako su prisutni rizični čimbenici i ranije.

Ukoliko kod OGTT razine glukoze u krvi iznose natašte 5.1 mmol/L ili više, nakon 60 minuta 10 mmol/L ili više, odnosno nakon 120 minuta 8.5 mmol/L ili više, govorimo o gestacijskom dijabetesu. U tom slučaju, trudnica će biti stavljena na dijetu, te će se planirati pretraga poznata kao "profil šećera".

Liječenje trudnica s gestacijskim dijabetesom temelji se na zdravoj prehrani, kontroli tjelesne težine i redovitoj tjelovježbi, kao što je svakodnevna šetnja.


Smjernice za zdravu prehranu:

 • Uzimajte raznoliku hranu.
 • Uzimajte redovite obroke i manje međuobroke, kao na primjer tri umjerena obroka i tri mala međuobroka, u pravilnim intervalima tijekom dana.
 • U svaki obrok i međuobrok uključite ugljikohidrate (škrob) kao što su kruh od cjelovitog brašna, žitarice, grahorice, tijesto, riža, voće i povrće.
 • Izbjegavajte hranu i pića s visokom količinom šećera.
 • Kuhajte s malo masnoća i birajte proizvode s niskim količinama masti.
 • Pijte puno vode.

Ako se gestacijski dijabetes ne može kontrolirati pravilnom prehranom i tjelovježbom, možda će biti nužno razinu šećera do kraja trudnoće održavati injekcijama inzulina.

Tijekom trudnoće se ne daju tablete za liječenje dijabetesa.

Obično je jednokratna doza (kombinirani dugo- + kratkodjelujući inzulin) dostatna.

Potrebna doza inzulina se određuje i kontrolira ponavljajući profil šećera.

Ove trudnice obično se hospitaliziraju i prije porođaja, a najkasnije dva tjedna prije očekivanog termina radi intenzivnijeg nadzora djeteta i odluke o vremenu i načinu dovršenja trudnoće.

Nakon rođenja djeteta, gestacijski dijabetes najčešće nestaje.

Šest tjedana nakon porođaja obavlja se kontrolni test opterećenja šećerom, kako bi se ustanovilo je li se koncentracija glukoze vratila na normalu.

Žene koje su imale gestacijski dijabetes, imaju povećani rizik razvoja dijabetesa melitusa za više od 30% nakon 10 godina od trudnoće.

Čak 5-10% žena s gestacijskim dijabetesom, dobit će dijabetes melitus tipa 1.

Za sprječavanje pojave dijabetesa melitusa kasnije u životu, iznimno je važno objasniti ženi potrebu za pravilnom prehranom, održavanjem idealne tjelesne mase i potaknuti ju na bavljenje sportom. Ženi treba savjetovati kontroliranje koncentracije glukoze u krvi svakih 1-2 godine.

Dijabetička dijeta 1,800 kalorija





dr. Vesna Harni


Literatura


 KRVARENJE
U TRUDNOĆI



TORCH I DRUGE
INFEKCIJE
GESTACIJSKI
DIJABETES

EPH GESTOZA
PREEKLAMPSIJA
 
RH
INKOMPATIBILNOST


Save